Fakta og tal om turismen i Danmark

By Viden & Analyse
Oprettet Torsdag, august 23, 2012
Turismen er et vigtigt erhverv for Danmark. Turisterne forbruger nemlig i alt for 94,7 mia. kr. i Danmark, og turismen er derfor med til at skabe vækst, omsætning og arbejdspladser i hele landet.
Tirsdag, december 6, 2016

Fremgang for turismen i Danmark 

Den primære kilde til at følge med i, hvordan turismen i Danmark udvikler sig, er overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik. De udenlandske og danske turister foretog i alt 49,1 mio. overnatninger i Danmark i år 2015, hvilket er ny rekord for dansk turisme. Det er 5 pct. eller godt 2,3 mio. flere overnatninger end året før.

Væksten er især drevet af de udenlandske turister, som foretog 1,6 mio. flere overnatninger, mens de danske turister foretog ca. 800.000 flere overnatninger. Turisterne fra Danmarks største udenlandske markeder bidrog stort set alle til væksten i de udenlandske overnatninger.

Se oversigt med turisternes overnatninger i Danmark i 2015.

Turisternes forbrug skaber omsætning og arbejdspladser

Turisternes samlede forbrug på 94,7 mia. kr. spreder sig over mange typer af varer og services, og er med til at skabe omsætning og beskæftigelse, også i erhverv som man normalt ikke forbinder med turisme. Det viser VisitDenmarks rapport, som opgør turismens økonomiske betydning i Danmark.

For hver gang turisterne lejer et hotelværelse, spiser en is eller går på museum, så skaber de aktivitet og omsætning til det danske samfund. Derfor er turismen samlet set med til at skabe 115.000 job i Danmark, ifølge VisitDenmarks beregninger. Det er arbejdspladser som i sagens natur ikke kan flyttes ud af landet.

Turismen er et stort eksporterhverv

De fleste tænker nok ikke over det, men turismen er et af Danmarks store eksporterhverv. Når en udenlandsk turist bruger penge i Danmark, svarer det til, at en dansk produceret vare, service eller oplevelse bliver eksporteret til udlandet. De udenlandske turister forbruger for i alt 37,2 mia. kr. i Danmark. Turismen står dermed for 3,6 pct. af den samlede danske eksport.

Se flere nøgletal i pjecen om Turismen i Danmark

Del denne side

Pjece om turismen på dansk og engelsk

Få et hurtigt overblik over de vigtigste tal. Download pjecen om turismen i Danmark.

Antal udenlandske turister i Danmark

Det er svært at måle på, hvor mange turister der besøger Danmark hvert år.

Ifølge VisitDenmarks beregninger, er der minimum 10 mio. udenlandske turister, som overnatter i Danmark.

Turisternes overnatninger i Danmark

49,1 mio. overnatninger i 2015.

Heraf står de udenlandske turister for 24,7 mio.
Download oversigt

Kilde: Danmarks Statistik

Turisternes forbrug i Danmark

 I alt 94,7 mia. kr.

Læs mere Turismens økonomiske betydning.

Top 5 udenlandske turister
  1. Tyskland
  2. Norge
  3. Sverige
  4. Holland
  5. UK

Målt på antal overnatninger. 
Download oversigt og se flere nationaliteter.

Turismens økonomiske betydning i Danmark

Turismens økonomiske betydning i Danmark

Turisterne forbruger for milliarder af kroner hvert år i Danmark. Derfor skaber turismen vækst og tusindvis af arbejdspladser i Danmark.