Oplevelser ved vandet

Oplevelser ved havet

Den danske natur er altid tæt på, og året rundt er den fyldt med sjove, gratis og spændende oplevelser. Her er forslag til naturoplevelser langs de danske kyster, som både børn og voksne kan have fornøjelse af.  

Mere end 7.000 km kyst venter
Med en samlet kystlinje på over 7.000 km, er der aldrig langt til en strand i Danmark, og er der børn i selskabet, er en strand altid en herlig tumleplads med masser af muligheder.
Søg efter strande i Danmark  

Tag på ravjagt langs de danske kyster
Du kan i princippet finde rav – gammelt harpiks med en 30 – 50 millioner år på bagen - langs alle danske kyster, men der hvor det blæser mest, og brændingen er voldsomst, er chancerne størst, dvs. langs den jyske vestkyst. Men også langs Kattegats og Østersøens kyster er der rigtig gode chancer. Men du skal holde øjnene godt åbne, for ravklumperne ligger ikke bare og glimter på stranden.

Rav er ikke kun gult, det kan også være hvidt, sort eller rødligt og er altså let at forveksle med sten. Men der er nogle helt enkle måder at finde ud af, om det nu er den ægte vare eller ej.

● Slå det forsigtig mod dine tænder. Hvis det føles blødt og ikke klirrer voldsomt, er det sikkert rav.
● Gnid det formodede ravstykke mod dit trøjeærme og hold det hen til et hårstrå. Hvis det tiltrækkes, er det rav.
● Læg det, du tror, er rav, i et glas vand sammen med to spiseskefulde salt og rør rundt. Hvis det er rav, vil det flyde op til overfladen.
● Og endelig – rav er blødere end sten, og det føles varmere, når du knuger det eller holder det mod kinden.
Læs mere om ravjagt i Danmark (pdf) 

Gå på fossiljagt 
Du kan lede efter fossiler overalt i Danmark og hele året rundt. Det er især søpindsvin og nåle fra dem samt vættelys, det vil sige en del af rygskjoldet på en blæksprutte, du kan være heldig at finde ved stranden. Går du løs med hammer og mejsel kan du også være heldig og finde forstenede hajtænder, muslinger, koraller, krabbeskjolde og fisk. De bedste fossilsteder i Danmark er Møns Klint, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud på Sjælland og den lille ø Fur i Limfjordsøen. Mindre kendt, men ikke mindre spændende er den jyske fossilrute, som går op gennem Jyllands istidslandskab.
Læs mere om fossiljagt i Danmark (pdf) 

På udkik efter sæler og marsvin
Sæler og marsvin er velkendte havpattedyr i de danske farvande, hvor de elegante svømmere tumler sig på jagt efter føde. På landjorden holder sælerne især til på landtanger og småøer, hvor der sjældent kommer mennesker og forstyrrer. Den spættede sæl er den almindeligste sælart i Danmark. Den kan du se den i Vadehavet på den jyske vestkyst, i Skagerrak, Limfjorden og Kattegat, i Øresund og Østersøen.

Der er udsigt til marsvin overalt langs de danske kyster, bare ikke ved Bornholm. Du kan nemt se dem derude, for marsvinet har en meget karakteristisk lille trekantet rygfinne, som kommer til syne i hurtige bevægelser, når de jager sild op til overfladen. Du kan se marsvin både i Storebælt og Lillebælt, i Skagerrak, Kattegat og Nordsøen, men sjældent i Øresund. Selv om marsvin er en af verdens mindste hvaler, kan de blive op til 180 centimeter lange. 
Læs mere sælspotting i Danmark (pdf) 

Find sten på stranden 
Der er ikke meget fjeld i Danmark, så de fleste af de sten man finder ved de danske kyster, er ført hertil fra Norge og Sverige under sidste istid. Stenene er blevet blandet med kalksten, flint- og sandsten, som findes naturligt i den danske undergrund, så derfor er udvalget af sten langs Danmarks kyster meget stort. Det er sjovt for hele familien at gå på stenjagt. Fx kan man se, hvem der kan finde flest hulsten (er det nok, kan der måske blive til en halskæde), de bedste smutsten eller pindsvinformede sten, der kan tages med hjem og males. 
Læs mere om stenjagt i Danmark (pdf)

Sort Sol 
Hvis du tager til Tøndermarsken i det sydvestlige Jylland, kan du opleve et besynderligt og meget fascinerende fænomen, når titusindvis af stære danner fantastiske formationer på himlen. Fænomenet bliver også kaldt Sort Sol, og det er virkelig værd at rejse efter. Du kan opleve Sort Sol forår og efterår, og der er størst chance for at opleve fænomenet i Tøndermarsken, men også andre steder i det syd- og sønderjyske kan du opleve det. Fx omkring Ribe, ved Tipperne i den sydlige del af Ringkøbing Fjord, ved Rømø dæmningen, men også andre steder i området. 
Læs mere om sort sol 

Oplev stjernehimlen over Danmark
På en mørk og skyfri nat kan man med det blotte øje se over 3.000 stjerner på himlen over Danmark. Specielt vintermånederne, hvor det bliver tidligt mørkt, er en god årstid for stjernekikkeri. Hold også øje med stjerneskud, som der i gennemsnit er 5-10 af i timen. 
Læs mere om stjernekikkeri i Danmark (pdf)
Observatorier og planetarier i Danmark

Overnat midt i naturen
Hvis du har lyst til at overnatte i naturen og falde i søvn til lyden af bølgebrus, kan det fx ske på en af de mere end 1.000 primitive naturlejrpladser, der findes i Danmark. Måske er der et shelter, du kan overnatte i, men ellers må du sove under åben himmel eller i telt. Men forbered dig på, at forholdene er primitive. Måske er der rindende vand, måske en bålplads, men regn ikke med meget mere. Til gengæld kan du falde i søvn til nattens lyde. 
Læs mere on naturlejrpladser i Danmark

Find flere naturoplevelser med Naturkatapulten

Til Familieferie i Danmark

Til Naturoplevelser i Danmark

Del denne side

Træskibssejlads

Maritime events

Sommerhalvåret i Danmark byder på mange events med havet som tema på den ene eller den anden måde: Sejladser, havnefester, maritime dage, havnekulturfestivaler, sildemarkeder, fisketure og meget andet.  

Video: Nyd livet i Danmark