©  Foto:

De Kongelige Stalde på Christiansborg Slot

Der har været heste og liv i staldene på Christiansborg Slot lige siden De Kongelige Stalde blev indviet i 1740.

Ridebaneanlægget og de to staldfløjsbygninger er det eneste af Christian 6.s pompøse barokslot, der har overlevet begge slotsbrande. 

I sin storhedstid stod 250 kongelige heste opstaldet. De var kongefamiliens levende tronstole. Hestene transporterede de kongelige igennem landet, de bar dem på de hæslæsende jagter, og når fjendens linjer skulle besigtiges i krig.

I dag er der kun 20 heste tilbage. Når Dronningen holder nytårskure og andre store fester på Christiansborg Slot, spændes de smukke hvide heste for Guldkareten i prægtigt gallaseletøj og kører Dronningen fra Amalienborg til Christiansborg Slot.

Når hestene er på sommergræs, rykker 14 fuldvoksne figurer af konger til hest tilbage i staldene til den årlige sommerudstilling ”Kongerækken til Hest”.

Spor efter Dronninger i Seletøjsmuseet

I De kongelige Staldes seletøjsmuseum, står de tidligere konger og dronningers kareter. Den fineste er Guldkareten fra 1840 med 24karats bladguld. Den ældste karet er enkedronning Juliane Maries statskaret fra 1778. Caroline Mathildes vovede herresadel fra 1700-tallet kan man også se udstillet.

Udstoppede kongeheste

En særlig attraktion i staldene er Christian 5.s plettede yndlingshest fra 1600-tallet og Fredrik 7.s højtelskede hest, Perlen. Den er netop blevet restaureret og har genvundet sin ungdomsglød.