VisitDenmark - Nøgletal i Danmark

Fakta og tal om turismen i Danmark

Turisterne forbruger for i alt 94,7 mia. kr., når de er på ferie- og forretningsrejse i Danmark. Den store omsætning er med til at gøre turismen til et af Danmarks vigtigste erhverv, der skaber vækst, omsætning og arbejdspladser i hele landet

2015 blev et rekordår for dansk turisme

De udenlandske og danske turister har samlet set foretaget 5 pct. eller godt 2,3 mio. flere overnatninger i Danmark i år 2015 sammenlignet med året før. Væksten er især drevet af de udenlandske turister, som foretog 1,6 mio. flere overnatninger( +6,5 pct.) end året før. De danske turister foretog ca. 800.000 flere overnatninger. (+3,3 pct.)

Se oversigt med turisternes overnatninger i Danmark

Turisterne fra Danmarks største udenlandske markeder (Tyskland, Norge, Holland og Storbritannien) bidrog alle til væksten i de udenlandske overnatninger. Desuden viser turister fra markeder som USA, Kina, Brasilien, Indien og Australien en øget interesse for Danmark, målt i overnatninger.

Sverige har – som det eneste af dansk turismes nærmarkeder – oplevet en negativ vækst i overnatningerne i 2015. Nedgangen skyldes en svækket svensk krone, som har gjort det dyrere for svenskerne at tage til Danmark på ferie.

Turisterne forbrug skaber omsætning og arbejdspladser

Turismen spiller en vigtig rolle i det danske samfund. Turisternes samlede forbrug på 94,7 mia. kr. skaber nemlig omsætning og beskæftigelse i en lang række erhverv, også udenfor de erhverv som man normalt forbinder med turisme. Ferie- og forretningsrejsende bruger ikke kun penge på overnatninger og restaurantbesøg, men også på shopping og meget andet. VisitDenmarks beregninger viser, at turismen er med til at skabe 115.000 job i Danmark.

Turismen er et af Danmarks største eksporterhverv

De fleste tænker nok ikke over det, men turismen i Danmark er et eksporterhverv. Når en udenlandsk turist bruger penge i Danmark, svarer det til at en dansk produceret vare, service eller oplevelse bliver eksporteret til udlandet. De udenlandske turister forbruger for i alt 37,2 mia. kr. årligt under deres ophold i Danmark. Turismen står for 3,6 pct. af den samlede danske eksport.

Del denne side

Turisternes overnatninger

49,1 mio.  overnatninger i 2015

> udenlandske

24,7 mio.

> danske

24,4 mio.

Kilde: Danmarks Statistik. Se oversigt her
Overnatningsformer: hotel, camping, feriecenter, vandrerhjem, udlejet feriehus, lystbådehavne.

Turisternes forbrug

94,7 mia. kr.

Nationalitet: 
> danske 57,5 mia. kr.
> udenlandske 37,2 mia. kr.
Forretningsområde  
Kyst-og naturturisme  45,2 mia. kr.
> Storbyturisme  23,9 mia. kr.
> Erhvervsturisme 25,6 mia. kr. 
Kilde: Turismens økonomiske betydning i Danmark

De fem største markeder

Overnatninger i Danmark 2015

1. Tyskland  13,8 mio.
2. Norge  2,6 mio.
3. Sverige  1,8 mio.
4. Holland  1,1 mio.
5. UK  0.8 mio.

Kilde: Danmarks Statistik. Se oversigt her.
Overnatningsformer: hotel, camping, feriecenter, vandrerhjem, udlejet feriehus, lystbådehavne

_________________________________

Turisterne forbruger for milliarder af kroner hvert år i Danmark. Derfor skaber turismen vækst og tusindvis af arbejdspladser i Danmark.

Download VisitDenmarks pjece om turismen i Danmark på dansk eller engelsk.

VisitDenmarks aktuelle prognose. Der forventes vækst i de udenlandske overnatninger på mellem 1,5 og 4% frem til 2019.