Lystfiskeri i Danmark - åfiskeri

Udbredte fiskeformer i Danmark

Uanset om man er til spin, flue eller medefiskeri - uanset om man foretrækker blanke laks, store torsk, glubske gedder eller noget helt fjerde, så er det nok af muligheder for lystfiskere i Danmark. Vand er der rigeligt af, så ligegyldigt hvor man befinder sig i landet, er der aldrig langt til et godt fiskevand. Læs her om de mest udbredte og populære fiskeformer i Danmark.

Udbredte fiskeformer i Danmark

Kystfiskeriet er Danmarks mest populære fiskeform. Og det er ikke så mærkeligt med de over 7.300 kilometer kyststrækning, som Danmark har at byde på. Havørreden et det foretrukne bytte, men er ikke en let fisk at fange. Men det gør bare belønningen det større, når den endelig landes. På kysterne går lystfiskere både med flue og spin, og efterår og forår er de bedste tidspunkter. I den rette beklædning kan vintermånederne også bruges, specielt på Bornholm, hvor der hver vinter fanges mange flotte fisk. I det hele taget er øerne såsom Samsø, Ærø, Langeland m.fl. populære mål for lystfiskerudflugter. Om foråret ankommer hornfisken i enorme mængder langs alle kysterne, og her er rigelig fisk til alle. Især rev og pynter med stærk strøm plejer at være gode pladser.

Put & Take fiskeriet i Danmark er meget populært, og der findes et væld af Put & Take søer i hele landet. I disse søer bliver der dagligt, eller ugentligt, udsat ørreder til glæde for de betalende gæster. Man køber et fiskekort på stedet, der giver ret til at fiske i et begrænset tidsrum (fra en time til en hel dag). Reglerne for hvor mange fisk, der må hjemtages, svinger fra sted til sted. Der fiskes primært efter regnbueørreder, men i mange af søerne kan man også fange kildeørred, bækørred og guldørred. En af de mest effektive metoder i Put & Take søerne er nok at fiske langsomt med et såkaldt "bombarda flåd" og en klump ørreddej, også kendt som "Powerbait", der er rullet rundt om en lillebitte trekrog. Der kan også fiskes med spinnere, blink, woblere eller flue. Enkelte steder tillader man kun fluefiskeri.

Se Put & Take søer i Danmark

Trollingfiskeriet foregår fra både med adskillige stænger og liner bagved i håb om, at en laks eller ørred lader sig friste. Der kastes ikke, men bådens fart gennem vandet styrer blink og woblere bag båden. Du kan dyrke trolling flere steder, men Bornholm er uden tvivl det sted, det dyrkes allermest. Foråret er højsæson for store østersølaks i farvandene omkring klippeøen i Østersøen, og hvert år i april afholder man Danmarks største trolling-konkurrence, Bornholm Trolling Masters, her. Hvis man ikke har sin egen båd, er der flere skippere og guider, der kan hjælpe med at opfylde drømmen om at fange en blank laks.

Å-fiskeriet i Danmark er skønt. Laksefiskeriet i fx Storåen, Skjern og Varde Å er mindst lige så godt som i de andre nordiske lande. Flere og flere udenlandske lystfiskere har da også erfaret dette og rejser gerne til Danmark for at dyrke denne fiskeform. Potentialet blev slået fast i 2009, da der blev fanget en laks i Storåen på 20,1 kilo på flue. Men også stalling- og bækørredfiskeri er populært i de mindre åer, især blandt fluefiskere. Danmarks største å, Gudenåen, har et utroligt varieret fiskeri, og her fanges - ud over ørred og laks - også sandart, gedde, aborre og en mange andre arter.

Medefiskeri er som regel en meget fredelig form for fiskeri, der er velegnet som en familieaktivitet. Udstyret kan bestå af noget så simpelt som en polestang uden hjul og et flåd, mens andre gør meget mere ud af det og anvender flere stænger, elektroniske bidmeldere og en masse andet fiskeudstyr. Medefiskeri, der kan foregå i søer og vandløb, er bedst i sommerhalvåret. Til medefiskeri anvender man madding såsom regnorm, majs, eller særlige dejkugler, der er lavet til formålet. Suder, brasen og karper er nogle af de arter, fiskerne går efter.

Havfiskeri er også en meget populær og udbredt fiskeform i Danmark, og mulighederne for at komme til havs er rigtig gode. Nordjylland er det store havfiskemekka i Danmark. Mange kuttere sejler på endags- eller flerdagsture oftest med afgang fra Hanstholm. I området, der er kendt som "Det Gule Rev" fisker man blandt andet over vrag efter store sej, havkat og selvfølgelig torsk. Sensommeren er højsæson for makrelfiskeriet og hyggelige havfisketure med masser af fangst og god stemning på bådene.
Det er også meget populært at tage på kuttertur på Øresund, der blandt andet er kendt for sit vinterfiskeri efter store torsk, mens efteråret er fladfisketid. Om sommeren tilbyder mange kuttere dejlige aftenture, hvor man typisk fanger mindre torsk, mens man kan nyde solnedgangen over Øresund.

Søfiskeri i Danmark byder også på mange muligheder. I enkelte søer, fx Glenstrup Sø og Slivsø, kan man fange søørred, men ellers er det mest gedde, aborre og sandart, der er det primære mål for søfiskerne. Det lokale turistbureau kan fortælle om mulighederne i området, og om der kræves specielle fisketegn til søerne. Mange steder kan det også lade sig gøre, at leje joller og mindre både, hvis man gerne vil fiske fra båd. 

Her kan du søge efter fiskevande overalt i Danmark

Her kan du læse mere om lystfiskeri i Danmark

Del denne side