Fyns Hoved

Populære turfarvande og havne

Omgivet af vand og med tusindvis kilometer kyststrækning, utallige fjorde og i hundredvis af småøer, er der nærmest uanede muligheder, når sejlturen går til Danmark. De fleste trofaste Danmarkssejlere har deres favoritfarvande - her er et udvalg af de mest populære. 

Fyn og øer 

Fyn, specielt området syd og vest for landsdelen, byder på de mest populære sejlerfarvande i Danmark, men der er også meget at komme efter i dette område. Her er pittoreske havnebyer, flotte kyststrækninger og mange charmerende småøer. Svendborg Sund er nok en af Danmarks smukkeste vandveje og syd for åbner Det sydfynske Øhav sig med små og mellemstore øer spækket med havne og ankerpladser. Et af Øhavets absolut største trækplastre er den gamle, stolte købstad Ærøskøbing på Ærø.

Jylland 

Længere vestpå ligger øen Als og Flensborg Fjord der også er meget populære lystsejlerområder. Her kan man blandt andet bese et af Danmarks nationalsymboler, Dybbøl Mølle, fra vandsiden og opleve Sønderborgs charmerende havnefront med mange cafeer og restauranter.

Turen op gennem Lillebælt er også en stor oplevelse (på grund af den stærke strøm i farvandet er det bedst at gøre turen fra syd til nord). Her byder også Haderslev og Kolding Fjord sig til. Ved Lillebæltsbroen er der landkending til begge sider og mange smukke udsigter.

Østjylland med Århus Bugten, Kalø og Ebeltoft Vig, Horsens og Vejle Fjord samt Samsø og flere småøer er et andet yndet lystsejlerområde. Oplev Mols Bjerge fra søsiden og besøg byen Ebeltoft, der med sine fine, gamle huse og brostensbelagte gader hører til blandt Danmarks hyggeligste. Oplev også det unikke havnemiljø i Øer Havn ikke langt fra Ebeltoft, eller stik ud i Kattegat til Samsø, hvor især Ballen Havn er meget populær i sommermånederne.

Længere nordpå langs Jyllands østkyst kan man sejle ind i Mariager Fjord, en af Danmarks længste fjorde, hvor Mariager by byder på stokroseidyl for alle pengene. Længst mod nord finder man den charmerende by Skagen, der i sommermånederne er et meget populært samlingspunkt for lystsejlere fra nær og fjern.

Limfjorden , der ikke længere er en fjord, men et farvand, gennemskærer Jylland på tværs og er helt sikkert også et område, der er en sejlerferie værd. Mod øst har man den lange smalle indsejling fra Kattegat, der mest minder om en flod. I midten møder man de enorme bredninger og mod vest sundene mellem Thy og øen Mors. Længst mod vest ligger udsejlingen til Nordsøen Thyborøn Kanal. Undervejs møder man mange kringlede vige og næsten 100 øer. Turen rundt om Mors er en unik naturoplevelse, man ikke bør snyde sig selv for. Limfjordsegnen er berømt for sine mange restauranter og kulinariske fristelser. Fur Bryghus, på øen Fur, byder således sejlere velkommen med to ankerbøjer med teksten "Fur Bryghus - parkering til glæde for lystsejlerne".

Sjælland, Lolland-Falster og Møn 

Farvandene omkring Sjælland kan også byde på store sejleroplevelser. Smålandsfarvandet, mellem Sjælland og Lolland har både øde strandenge, skovomkransede herregårsmiljøer og stille vande mellem fjorde, sunde og småøer. Og turen gennem Bøgestrømmen hører helt sikkert også til blandt de mere mindeværdige, ligesom en tur gennem Guldborgsund er en stor oplevelse. I det sydøstlige hjørne af Sjælland har man Præstø Bugt og Feddet som gode turmål.

Isefjorden, der ligger i Nordvestsjælland, er også et dejligt lystsejlerområde med mange muligheder. Blandt andet ligger byerne Nykøbing Sjælland, Holbæk, Roskilde, Frederikssund, Frederiksværk og Hundested alle direkte ud til fjorden, der i øvrigt er godt forsynet med ankerbøjer for dem, der er på udkik efter fredelige overnatningssteder. Fjorden har udløb i Kattegat mellem Hundested og den lille hyggelige by Rørvig, der er sommeren byder på ægte havne- og sommerferiestemning. Isefjorden dækker et område på mere end 300 km2, og består i virkeligheden af flere fjorde med selvstændige navne, nemlig Lammefjorden, Holbæk Fjord og Roskilde Fjord. 

Bornholm 

Vil man på "langfart", og samtidig opleve et stykke unikt dansk natur, skal man tage til klippeøen Bornholm, der ligger i Østersøen mellem Sverige og Polen. Her kan man blandt andet opleve Hammerknuden, det voldsomme fjeld, der rejser sig lodret op fra havet, ligesom man kan opleve en hel perlerække af små hyggelige havnebyer. Fra Bornholm kan man tage en afstikker til Danmarks østligste punkt, nemlig tvillingeøerne Christiansø og Frederiksø, 20 km nordøst for "fastlandet". Her, hvor tiden synes at stå stille, er mågernes skrig det eneste, der forstyrrer freden - sand lise for krop og sjæl!

Del denne side

Vandsport i Danmark

Det er populært at sejle i Danmark, der har perfekte betingelser for næsten enhver form for sejlads