For sejl eller motor

Danmarks mere end 350 lystbådehavne spænder lige fra små, stemningsfulde havne til store, flotte marinaer med mange moderne faciliteter. Læs her om faciliteter, havnetakster mv. 

Havne i Danmark

Danmark er rigt udstyret med havne. Blot ét blik på et søkort og du vil opdage, at der aldrig er langt til næste havn. Der findes mere end 350 havne i Danmark. Havnene findes i alle kategorier.

Du finder små idylliske havne med pragtfuld stemning og et ganske særligt miljø. Disse havne finder du bl.a. på mange af de små øer og i de tidligere så vigtige knudepunkter for skibsfarten.

Større og mere moderne havne og marinaer finder du især i og omkring købstæderne langs den jyske østkyst samt på Sjælland og Fyn.

Søg efter lystbådehavne i Danmark.

Faciliteter 

Alle havne har gode faciliteter. Vand, strøm, toiletter, bad og proviante-ring/indkøbsmuligheder finder du alle vegne. Cafeteria, restauranter, brænd-stof, turistinformation og cykeludlejning finder du også i de fleste større havne. Desuden råder udvalgte havne over bådtilbehør, værft, kran, ramper og septitanksug.

Takster 

Taksterne for at ligge over i en havn fastsættes lokalt og kan derfor variere. Nogle steder betaler du en enhedstakst uanset bådstørrelse, andre steder betaler du efter bådens længde eller bredde, men mest almindeligt er det at operere med 3 takster efter nogle sædvanlige længdeintervaller. Havnetaksterne afhænger af efterspørgslen, beliggenheden og faciliteter til rådighed for sejlerne. Visse havne har frihavns- eller rabatordninger, som du kan få oplyst på havnekontoret.

Du kan regne med følgende gennemsnitspriser pr. døgn:

Både under 8 meter:
DKK 60 - 150

Både under 12 meter:
DKK 80 - 150

Både over 12 meter:
DKK 120 - 250

Nogle steder er el-afgift indregnet i taksten, andre steder bliver du opkrævet mellem DKK 10-25 pr. døgn. 

Frihavnsordningen 

Frihavnsordningen er en mulighed for at ligge afgiftsfrit som gæst i op til 3 døgn i en havn, der er tilsluttet frihavnsordningen. For at kunne gøre brug af frihavnsordningen, kræves det, at lystsejleren selv er medlem af en sejlklub, hjemmehørende i en havn, der også er tilmeldt frihavnsordningen. Den særlige FH-etikette, som skal fornys hvert år, skal sidde et synligt sted på båden. Husk at medbringe kvittering for betalt pladsleje i hjemhavnen, da gæstehavnens havnefoged kan kræve at se den.

P.t. er ca. 150 danske samt en række svenske, norske og tyske havne med i ordningen.

Her kan du læse mere om Frihavnsordningen.

Del denne side

Vandsport i Danmark

Det er populært at sejle i Danmark, der har perfekte betingelser for næsten enhver form for sejlads