Praktisk juleinfo
Praktisk juleinfo

Lidt praktisk juleinformation

Julens helligdage

Den 25. og 26. december samt den 1. januar er officielle helligdage i Danmark. 

Forretningernes åbningstider

Generelt må alle butikker holde åbent døgnet rundt og sælge, hvad de vil. I praksis vil de fleste større butikker og varehuse i december holde åbent fra 9.00/10.00 til 18.00/20.00, mens enkelte holder åbent helt til klokken 22.00. Butikkerne skal holde lukket på helligdage 25., 26. december, 1. januar og juleaftensdag (24. december) samt efter klokken 15.00 på nytårsaftensdag (31. december).

Julemærket

Det er over 100 år siden, at den danske postekspedient Einar Holbøll fik ideen til verdens første julemærke. Forskellige kunstnere har gennem årene stået bag illustrationerne på julemærket. I år er det den danske multikunstner Carl Quist-Møller, og han har valgt at illustrere mærkerne med 50 portrætter af børn i forskellige sindsstemninger.  

Julemærket kan købes på alle landets posthuse og hos mange kiosker og dagligvareforretninger. Mærket kan også købes på julemærkets hjemmeside, hvorfra man også kan købe tidligere års julemærker.

Siden 2001 har julemærket også kunnet fås til elektronisk post, og siden 2011 har det også muligt at sende elektroniske postkort, forsynet med julemærke. Prisen er 60 kr. for private og 300 kr. for virksomheder og det uanset, hvor mange e-mails, man sender. De elektroniske postkort og julemærket købes på E-julemærkets hjemmeside

Det er Julemærkefonden, der står bag julemærket, og overskuddet fra salget driver de såkaldte "Julemærkehjem", der hvert år tilbyder børn, der har det svært, et gratis og tiltrængt pusterum i hverdagen.

Hvid jul i Danmark

En rigtig dansk jul skal helst være hvid, men det er desværre en sjældenhed. Først når 90% af landet er dækket af minimum en halv cm sne taler Danmarks Meterologiske Institut om en landsdækkende hvid jul, og den situation har vi faktisk kun været i ni gange siden 1900. Det var i 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010. 

Statistisk set er der gennemsnitligt 14 år mellem de hvide jul i Danmark, hvilket svarer til, at chancen for snedækkede omgivelser den 24. december er 7%. I 67% af tilfældene er vejret om eftermiddagen den 24. gråt og mildt, og i ca. 25% forekommer flere forskellige overgangsformer mellem den landsdækkende hvide jul og den grå, milde jul. - KIlde: Danmarks Meteorologiske Institut

Derfor hedder det jul

Lige siden kristendommen blev indført i Danmark for over 1000 år siden af Harald Blåtand, har kirkens håndgangne mænd prøvet at få danskerne til at kalde den kristne jul for kristmesse, men uden held. Vi nordboere holdt fast ved den hedenske Jul, Yule eller Géol. Men angelsakserne på de britiske øer var mere føjelige. De adopterede ordet kristmesse, og det har holdt sig siden i ordet Christmas. Men især i den østlige del af Storbritannien ved man stadig godt, hvad Yuletide betyder!
Kilde: www.sol.dk/jul

Danmarks første juletræ

Grevinde Wilhelmine Holstein fra det sjællandske gods Helsteinborg pyntede i julen 1808 et grantræ. Det havde hun set gjort i Wien, og det syntes hun, var både kønt, højtideligt og festligt. Dermed blev grevinden den første dansker med et juletræ.

Også den gode københavnske borger, Martin Lehmann, der var fra Holsten, kendte til skikken med det pyntede træ. Så da han i 1811 blev gift med Frederikke i København, var det helt naturligt at pynte et træ til jul i parrets store lejlighed i Store Kongensgade. Træet blev det helt store tilløbsstykke blandt naboer, venner og familie, men først 10-12 år senere bredte skikken sig til resten af Danmark, først og fremmest blandt præster og skolelærere. 

J-dag

Dagen hvor julebryggen kommer på gaden, bliver også kaldt for ”J-dag”. Det er altid første fredag i november, og den officielle frigivelse sker præcis klokken 20.59, hvor mange værtshuse og barer rundt omkring i landet gør et særligt nummer ud af begivenheden. Tidligere var ”J-dag” anden onsdag i november, men efter ønske fra en lang række handelsskoler, besluttede man at flytte dagen, da mange unge ikke mødte op til undervisningen dagen efter bryggens frigivelse.

Dansk Julemands Laug

I Danmark findes et særligt laug for julemænd, der har til formål, at varetage alle kvalificerede juklemænds, nissemødres og nissers interesser. For at blive kvalificeret skal man opfylde en række krav, blandt andet skal man være børnevenlig og have nissesind, man skal være ærlig og tale et sobert sprog og så skal man tro på, at den rigtige julemand, Santa Claus, bor i Grønland. Desuden skal man kunne sige et varmt og velklingende "Ho, ho, ho."

Hvert år i juli er der mulighed for at møde mange af laugets medlemmer, når julemændene holder deres traditionsrige verdenskongres på Bakken nord for København. Her samles julemænd fra hele verden til fest, optog, dans om juletræet og andet julesjov.

Læs mere på Julemands Laugets hjemmeside.

Tilbage til Jul i Danmark

 

 

 

Del denne side

Jul i Danmark

Jul i Danmark

Find vej til årets mange julemarkeder, besøg turistbureauernes egne julesider, se hvor du kan få julemad og meget mere.