Kunst, kultur og historie i Østjylland

Kunst i verdensklasse

Der er mange fremragende kunstmuseer i Østjylland, bl.a. ARoS Kunstmuseum i Århus med gammel og ny kunst, Museum Jorn med en stor samling af bysbarnet Asger Jorns CoBRA-malerier, og Glasmuseet Ebeltoft dansk og international glaskunst. 

Fordyb dig i historien

På købstadsmuseet Den Gamle By i Århus får du et levende indtryk af, hvordan livet formede sig i byen fra 1600-tallet og frem til 1920’erne. På Museum Silkeborg kan du derimod møde Tollundmanden – et velbevaret moselig fra år 400 f.Kr., eller du kan fordybe dig i Søhøjlandets tusind år gamle historie på Museum Skanderborg. 

For omkring 1200 år siden slog vikingerne sig ned i Århus, hvilket byens vikingemuseum, Moesgård Museum, beretter om. Museet rummer bl.a. runesten og rekonstruerede vikingehuse, og ved Hobro ligger Fyrkat, som er én af fire kendte ringborge fra vikingetiden i Danmark. I Jelling vest for Vejle vidner to gravhøje og to runesten om de allerførste vikingekonger, Gorm den Gamle og Harald Blåtand, som samlede Danmark i ét kongerige og indførte kristendommen i landet. Museet ”Kongernes Jelling” fortæller historien. De to runesten er med på Unescos Verdensarvliste

Senere tiders herremænd opførte en række fornemme slotte og herregårde i Østjylland, fx Gammel Estrup, som nu er herregårdsmuseum, Rosenholm, Clausholm og Frijsenborg. 

Del denne side