Gastronomy South Jutland

Kulinariske specialiteter

Det kvæg og de lam, der græsser i marsken, får en særlig delikat smag på grund af den saltholdige luft. Og den søde tand bliver rigeligt tilfredsstillet ved de store kaffeborde med op til 20 kagevarianter og med berømte honningkager fra Christiansfeld. 

Sønderjylland er især kendt for sine pølser. Omkring jul kan du være sikker på at finde kålpølse, en tørret og røget pølse af flæskekød, på kroernes menukort. Ordet kål skyldes, at der per tradition serveres sønderjysk grønlangkål til. En sådan vinterret kan du blandt andet få på Tyrstrup Kro. 

Solæg er en anden gammel sønderjysk spise. Det er æg, der har kogt sammen med de brune skaller fra løg i mere end en halv time, hvorefter de er blevet lagt i saltlage i op til tre uger. Når de skal spises, pilles skallen af, æggene halveres, og æggeblommen løftes forsigtigt op. Ned i hullet kommer man så lidt tabasco, olie, eddike, sennep eller andre kraftige ingredienser, hvorefter blommen lægges på plads igen. Et solæg skal du nyde sammen med et godt glas fadøl, og det kan dy fx gøre på  Buchs Vinstue i Haderslev.  

Del denne side