Oplevelser i naturen

Den danske natur er altid tæt på, og året rundt er den fyldt med sjove, gratis og spændende oplevelser. Her er forslag til naturoplevelser, som både børn og voksne vil synes om.  

Mere end 7.000 km kyst venter

Med en samlet kystlinje på over 7.000 km, er der aldrig langt til en strand i Danmark, og er der børn i selskabet, er en strand altid en herlig tumleplads med masser af muligheder. Vi har samlet en oversigt over strande i Danmark, således at du kan finde omgivelserne til din næste strandoplevelse.

Hjorte i brunst

Sidst på sommeren og hen på efteråret kan du få en helt fantastisk naturoplevelse i Danmark, når de forskellige hjortearter kommer i brunst, og hannerne gør sig til for at tiltrække hunner og brøler og kæmper for at forsvare deres territorier. Det unikke er, at det i Danmark er muligt at komme ganske tæt på disse drabelige scenerier, fordi hjortene, specielt i de danske dyrehaver, er vant til mennesker, men samtidig har en naturlig adfærd.

Brunsttiden varer ca. en måned. For rådyrene sker det i juli-august, for krondyrene i september-oktober og for dådyrene i oktober-november. Du kan se både dådyr og krondyr i Haderslev Dyrehave og Jægersborg Dyrehave bare 15 km nord for København. Desuden kan du se krondyr i Thy, Oxbøl og på Djursland, mens der er gode chancer for at se dådyr i Slotved Skov i Nordjylland.

Sort Sol

Hvis du tager til Tøndermarsken i det sydvestlige Jylland, kan du opleve et besynderligt og meget fascinerende fænomen, når titusindvis af stære danner fantastiske formationer på himlen. Fænomenet bliver også kaldt Sort Sol, og det er virkelig værd at rejse efter. Du kan opleve Sort Sol forår og efterår, og der er størst chance for at opleve fænomenet i Tøndermarsken, men også andre steder i det syd- og sønderjyske kan du opleve det. Fx omkring Ribe, ved Tipperne i den sydlige del af Ringkøbing Fjord, ved Rømø dæmningen, men også andre steder i området. 

På svampejagt

Det er både sjovt og spændende at gå svampejagt, og om efteråret er der særligt mange svampe på marker, enge og i skovbunden. Det er dog en god idé at kende lidt til de foskellige svampe inden, du begiver der afsted, for ikke alle svampe er spiselige. 

Oplev stjernehimlen over Danmark

På en mørk og skyfri nat kan man med det blotte øje se over 3.000 stjerner på himlen over Danmark. Specielt vintermånederne, hvor det bliver tidligt mørkt, er en god årstid for stjernekikkeri. Hold også øje med stjerneskud, som der i gennemsnit er 5-10 af i timen. 

Tag på ravjagt langs de danske kyster

Du kan i princippet finde rav – gammelt harpiks med en 30 – 50 millioner år på bagen - langs alle danske kyster, men der hvor det blæser mest, og brændingen er voldsomst, er chancerne størst, dvs. langs den jyske vestkyst. Men også langs Kattegats og Østersøens kyster er der rigtig gode chancer. Men du skal holde øjnene godt åbne, for ravklumperne ligger ikke bare og glimter på stranden. Du kan eksempelvis blive guidet af Den Danske Rav Klubs kort over gode strande at gå på ravjagt.

Rav er ikke kun gult, det kan også være hvidt, sort eller rødligt og er altså let at forveksle med sten. Men der er nogle helt enkle måder at finde ud af, om det nu er den ægte vare eller ej.

● Slå det forsigtig mod dine tænder. Hvis det føles blødt og ikke klirrer voldsomt, er det sikkert rav.
● Gnid det formodede ravstykke mod dit trøjeærme og hold det hen til et hårstrå. Hvis det tiltrækkes, er det rav.
● Læg det, du tror, er rav, i et glas vand sammen med to spiseskefulde salt og rør rundt. Hvis det er rav, vil det flyde op til overfladen.
● Og endelig – rav er blødere end sten, og det føles varmere, når du knuger det eller holder det mod kinden.

På skattejagt med GPS'en

Hvis du har en GPS-modtager, fx i din smartphone, kan du tage på "geocaching" - en slags skattejagt - overalt i den danske natur. For at komme igang, skal du gå ind på hjemmesiden geocaching.dk, hvor du kan finde geokoordinater på alle gemte skatte, og samtidig se, hvor svære de enkelte skatte er at finde. Der er tusindvis af skatte gemt i Danmark, så uanset hvor du befinder dig, er der helt sikkert en skat i nærheden. Geocaching er underholdende for hele familien og en oplagt måde at lokke familiens teenagere med ud i naturen på. 

Gå på fossiljagt

Du kan lede efter fossiler overalt i Danmark og hele året rundt. Det er især søpindsvin og nåle fra dem samt vættelys, det vil sige en del af rygskjoldet på en blæksprutte, du kan være heldig at finde ved stranden. Går du løs med hammer og mejsel kan du også være heldig og finde forstenede hajtænder, muslinger, koraller, krabbeskjolde og fisk. De bedste fossilsteder i Danmark er Møns Klint, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud på Sjælland og den lille ø Fur i Limfjordsøen. Mindre kendt, men ikke mindre spændende er den jyske fossilrute, som går op gennem Jyllands istidslandskab.
Læs mere om fossiljagt i Danmark (pdf) 

På udkik efter sæler og marsvin

Sæler og marsvin er velkendte havpattedyr i de danske farvande, hvor de elegante svømmere tumler sig på jagt efter føde. På landjorden holder sælerne især til på landtanger og småøer, hvor der sjældent kommer mennesker og forstyrrer. Den spættede sæl er den almindeligste sælart i Danmark. Den kan du se i Vadehavet på den jyske vestkyst, i Skagerrak, Limfjorden, Kattegat, Øresund og Østersøen.

Der er udsigt til marsvin overalt langs de danske kyster, bare ikke ved Bornholm. Du kan nemt se dem derude, for marsvinet har en meget karakteristisk lille trekantet rygfinne, som kommer til syne i hurtige bevægelser, når de jager sild op til overfladen. Du kan se marsvin både i Storebælt og Lillebælt, i Skagerrak, Kattegat og Nordsøen, men sjældent i Øresund. Selv om marsvin er en af verdens mindste hvaler, kan de blive op til 180 centimeter lange. 

På "bjergbestigning" i Danmark

Danmark kan godt nok ikke bryste sig af høje sneklædte bjerge, men flat er her absolut ikke. Faktisk har Danmark 184 "bjerge", der er over 100 meter høje, og selv mindre bakker kan være sjove og udfordrende at klatre op på - specielt for korte ben. Selvom der ikke er langt til toppen, er belønningen ofte den samme som på enhver anden bjergtop - nemlig en imponerende udsigt. 

Find sten på stranden

Der er ikke meget fjeld i Danmark, så de fleste af de sten man finder ved de danske kyster, er ført hertil fra Norge og Sverige under sidste istid. Stenene er blevet blandet med kalksten, flint- og sandsten, som findes naturligt i den danske undergrund, så derfor er udvalget af sten langs Danmarks kyster meget stort. Det er sjovt for hele familien at gå på stenjagt. Fx kan man se, hvem der kan finde flest hulsten (er det nok, kan der måske blive til en halskæde), de bedste smutsten eller pindsvinformede sten, der kan tages med hjem og males. 

Overnat midt i naturen

Hvis du har lyst til at overnatte midt i naturen, kan det ske på en af de mere end 1.000 primitive naturlejrpladser, der findes i Danmark. Måske er der et shelter, du kan overnatte i, men ellers må du sove under åben himmel eller i telt. Men forbered dig på, at forholdene er primitive. Måske er der rindende vand, måske en bålplads, men regn ikke med meget mere. Til gengæld kan du falde i søvn til nattens lyde uden at frygte farlige dyr - dem findes der nemlig ikke mange af i Danmark. 

Del denne side

Elsker Danmark

Danmark har det du elsker!

Hold ferie ved de danske kyster og oplev, hvad den danske natur gør ved dig.