Rideferie i Danmark

Rideferie i Danmark er en ferieform, der bliver mere og mere populær. En ridetur i den danske natur – med eller uden guide - er en oplevelse, hvor både børn og voksne, begyndere og rutinerede kan være med. Medbring din egen hest, lej en, eller tag på ridelejr - uanset hvad du gør, er der mange muligheder for afvekslende rideoplevelser på en rideferie i Danmark.

Rideferie i Danmark på egen hest

Du kan tage på rideferie i Danmark på flere måder: Har du din egen hest - og mulighed for at transportere den - kan du udse dig en egn af landet, følge anlagte rideruter og -spor i området og overnatte på såkaldte "høhoteller", der tilbyder enkel logi for både hest og rytter. Du kan også campere, for på enkelte danske campingpladser kan du have din hest på fold, mens du selv overnatter på pladsen. Eller du kan overnatte på en af de mange primitive naturlejrpladser, der netop er et tilbud til blandt andet gæster på hest.

Campingpladser, hvor du kan have hest med

Det er en god idé at kontakte pladsen inden ankomsten, da pladsen er begrænset.

Kommer du fra udlandet, skal du være opmærksom på, at der gælder særlige regler for indførsel af heste til Danmark.

Rideferie på lejet hest

Der er hesteudlejere overalt i landet, hvor du kan leje hest i kortere eller længere tid. For børn og uøvede er der mange steder trækture eller tilbud om baneridning. Ridehjelm er næsten altid obligatorisk, og har du ikke din egen, kan du som regel låne en. Derudover er det en god idé med praktiske bukser, fx jeans, ikke for bredt fodtøj og ellers beklædning, der passer til vejret.

Mange hesteudlejere tilbuder også guidede ture med guide - ofte med en kort instruktion. Sådanne ture foregår som regel i et adstadigt tempo, så der er tid til at nyde naturen. Hestene er ofte godmodige islandske heste, der har en fin størrelse og er seje og stærke. Til mindre børn er der også ponyer. En guidet tur på et par timer koster typisk 200,- til 300,- kr., mens en haldagstur typisk koster fra omkring 600,- kr. 

Færdigpakkede rideferier og ridelejre

Mange ridecentre og rideskoler rundt omkring i landet tilbyder færdigpakkede rideferier og ridelejre af en weekends eller en uges varighed. I pakken indgår ophold, hel- eller halvpension, daglige ridetimer, og ofte også mulighed for undervisning.

Prærievognsferie

Er du ikke til at sidde på ryggen af en hest, kan du i stedet tage på prærievognsferie. Det kan du blandt andet gøre på Samsø og på Sydfyn. Her kan du leje prærievogne:

Hvor må du ride i Danmark?

Din guide eller hesteudlejer ved, hvis der er noget, du skal være særligt opmærksom på, men ellers gælder følgende, når du bevæger dig rundt i det danske landskab på hest:

  • I de statsejede skove er ridning tilladt, men der kan være lokale restriktioner, hold derfor altid øje med Ridning forbudtskilte. Vil du ride på statens arealer i hovedstadsområdet (Dyrehaven, Jægersborg Hegn, Kongelunden og Kalvebod Fælled), skal du købe et ridekort.

  • I private skove bestemmer ejeren, hvor ridning er tilladt og kræver ofte, at rytteren erhverver sig et ridekort. På Skovforeningens hjemmeside kan du se hvilke skovejere, der udsteder ridekort.

  • I det åbne land er det tilladt at ride på stier og veje, hvis ejeren ikke har forbudt det ved skiltning. Til gengæld må du ikke ride på udyrkede områder, brak- og stubmarker uden ejerens tilladelse. 

  • Du må ride på stranden og bade med heste i perioden 1. september til 31. maj, men kun på selve strandbredden, ikke i klitterne. Mellem 1. juni og 31. august er ridning og badning med heste ikke tilladt på stranden.

Rideruter og ridestier i Danmark 

Rider du uden guide, er det godt at vide, at du kan finde ruter med ridestier i næsten alle offentlige skove og naturområder. Naturstyrelsen har udgivet en række foldere og kort over rideruter i statsskovene. På Dansk Islandshesteforenings hjemmeside har du en kommenteret oversigt over rideruter og lokale ridesspor i Danmark med kontaktpersoner og mulighed for at rekvirere kort og yderligere materiale om de enkelte spor, og endelig kan du søge efter ridestier overalt i landet på Naturstyrelsens UdINaturen-kort.

Spændende rideområder 

Der kan rides overalt i Danmark, men her er en stribe områder, med links til relevante hjemmeisder, der er særligt interessante:

Vil du vide mere
Kontakt det lokale turistkontor, en rideskole eller en hesteudlejer i det område, du vil besøge, hvis du vil have yderligere informationer.

Del denne side

Oplevelser i naturen

Sjove oplevelser i den danske natur

Den danske natur er altid tæt på, og året rundt er den fyldt med sjove, gratis og spændende oplevelser.