Danske arkitekturperler

Her er en del af de mange arkitekturperler, du kan opleve på en tur rundt i Danmark.

Kunstmuseet Louisiana, Humlebæk 

Et spændende byggeri, der ligger i en park direkte ud til Øresund i Humlebæk lidt syd for Helsingør. Museet, der åbnede i 1958, er tegnet af arkitekterne Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert, består af flere fløje og række udstillingspavilloner, der er forbundet med glaskorridorer.
Louisiana

Radisson Blu Royal Hotel, København 

Verdens første designerhotel og Københavns første højhus. Hotellet stod færdigt i 1960 og er et flot eksempel på moderne funktionalisme. Arkitekten Arne Jacobsen tegnede ikke blot hotellet men også alt inventar til det, lige fra bestik til dørhåndtag og møbler.
Radisson Blu Royal Hotel

Galgebakken, Albertslund 

Galgebakken er et boligbyggeri i Albertslund, ca. 20 km nordvest for København. Det er tegnet af arkitekterne Hanne Marcussen, Jens Peter Storgård og Anne og Jørn Ørum-Nielsen og stod færdigt i 1974). Det består af små boligfællesskaber, der er bygget op om smalle stræder.
Galgebakken

Bagsværd Kirke, Bagsværd 

Bagsværd Kirke er opført i 1976 af arkitekten Jørn Utzon og bliver betragtet som et hovedværk i nyere dansk kirkearkitektur. Kirken ligger i Bagsværd, 15 km nordvest for København.
Bagsværd Kirke

Tinggården, Herfølge 

Boligbyggeriet Tinggården, der ligger i Herfølge 60 km syd for København er fra 1978 og er blevet et forbillede for tæt, lavt boligbyggeri i Danmark. Byggeriet er inspireret af svenske træhuse og består af klynger af et til toetagers samt fælleshuse med plads til forskellige fællesaktiviteter. Tegnet af tegnestuen Vandkunsten.
Tinggården 

Handelshøjskolen, Frederiksberg 

Copenhagen Business School – Handelsskolen på Frederiksberg i København er tegnet af den verdensberømte danske arkitekt Henning Larsen, der også står bag byen operahus. Byggeriet er fra 1989.
Handelshøjskolen

ARKEN Museum for Moderne Kunst, Ishøj 

Kunstmuseet ARKEN, der ligger i Ishøj syd for København er et besøg værd, både på grund af de forskellige udstillinger, der finder sted, men også på grund af bygningens arkitektur, der har form som et strandet skib. Bag byggeriet, der er fra 1996, står arkitekten Søren Robert Lund.
Arken

M/S Museet for Søfart, Helsingør

Museet for Søfart, der åbnede i 2013, byder ikke kun på en spændende rejse gennem dansk søfartshistorie, men er også en arkitektonisk perle, tegnet af det verdenskendte, danske arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group. Museet inddrager Helsingør Skibsværfts gamle tørdok, hvor skrånende broer fører ned i bunden af dokken, der giver adgang til det underjordiske museum. 
M/S Museet for Søfart 

Udvidelsen af Statens Museum for Kunst, København 

Tilbygningen til Statens Museum for Kunst er tegnet af C.F. Møllers Tegnestue og stod klar i 1998, og står som en spændende kontrast til museets 100 år ældre hovedbygning. Fra tilbygninger er der store panoramavinduer med udsyn til Østre Anlæg, en del af Københavns gamle voldanlæg.
Statens Museum for Kunst

Den Sorte Diamant, København

Udvidelsen af Det Kongelige Bibliotek er en af Københavns havns helt markante bygningen. På grund af bygningens hældning og de skråt afskårne facader i sort, skinnende marmor, har den fået navnet Den Sorte Diamant. Byggeriet er tegnet af Schmidt, Hammer og Lassen og er fra 1999.

Tårnby Retsbygning, Tårnby 

Tårnby retsbygning er tegnet af arkitekterne Niels Fuglsang & Dorte Mandrup-Poulsen og er fra 2000. Helt atypisk for den slags bygninger er Tårnby retsbygning åbnet op, så det er lys, farvede flader og gennemsigtighed, der kendetegner byggeriet.
Tårnby Retsbygning 

Københavns Metro stationer 

De københavnske metrostationer er også et besøg værd, hvis du er på jagt efter spændende, minimalistisk arkitektur. Stationerne er tegnet af KHR (Krohn & Hartvig Rasmussen) og blev taget i brug i 2002.
Københavns Metro 

Operaen, København

Operaen i København er tegnet af arkitekten Henning Larsen og blev indviet i 2005. Det er en af verdens mest moderne operabygninger og en af Københavns mest bastante og omdiskuterede bygninger. Den store publikumsfoyer ud mod vandet og Operaens café og restaurant er åbne for besøgende.
Operaen 

Byggerier i Ørestaden, København 

Københavns nye bydel, Ørestaden, er et besøg værd, hvis du er interesseret i ny arkitektur, for her er flere spændende og prisbelønnede byggerier at se på. Her er de bygninger, du ikke må glip af:
- Medicinalfirmaets Ferrings domicil (2002), tegnet af henning Larsen
- IT-Universitetet (2004), tegnet af Henning Larsen
- Field’s butikscenter (2004), tegnet af C.F. Møller
- VM-Husene (2005) tegnet af Bjarke Ingels Group og JDS Architects
- Tietgenkollegiet (2006), tegnet af Lundgaard & Tranberg
- Bjerget (2008), tegnet af Bjarke Ingels Group og JDS Architects. Kåret til verdens bedste boligbyggeri i 2008!
- Koncerthuset i DR Byen (2009), tegnet af den franske arkitekt Jean Nouvel
- 8-tallet (2010), tegnet af Bjarke Ingels Group
- Hotellet Bella Sky (2011), tegnet af tegnestuen 3xNielsen

ARoS Kunstmuseum, Aarhus 

Kunstmuseet ARoS fra 2004 er et af Nordeuropas største kunstmuseer. Bygningen er formet som en kube med en højde på 43 meter. Gennem kuben er et kurvet snit, der udgør museumsgaden, og midt i gaden er en spiralformet trappe, der forbinder museets ni etager. Tegnet af arkitekterne Hammer & Lassen.
ARoS Kunstmuseum

Isbjerget, Aarhus

Isbjerget, der ligger i første række ud til Aarhus bugten, er tegnet af fire arkitektfirmaer, heraf de to danske firmaer CEBRA og JDS Architects. Med sin beliggenhed direkte ud til havet er byggeriet inspireret af flydende isbjerge, der evigt brydes. På samme måde har arkitekterne brudt bygningen op og dermed skabt et design, der optimerer havudsigten fra flest mulige boliger. 
Isbjerget 

Dansk Jødisk Museum, København 

Tegnet af den polsk-amerikanske arkitekt Daniel Libeskind og indviet i 2004. Det er skæve vinkler og overraskende fremspring, der møder én i denne mystiske arkitektur, der vækker minder om jødernes tragiske skæbne under 2. Verdenskrig.
Dansk Jødisk Museum

Tilbygning til kunstmuseet Ordrupgaard, Charlottenlund 

Tilbygningen til kunstmuseet Ordrupgaard, der ligger i Charlottenlund lidt nord for København, minder mest om en strandet hval, der er skyllet op i museets have. Bygningen, der blev indviet i 2005, er tegnet af den internationalt anerkendte iransk.britiske arkitekt Zaha Hadid.
Ordrupgaard

Tilbygningen til Glasmuseet, Ebeltoft 

Tilbygningen til Glasmuseet i Ebeltoft blev indviet i 2006, og rummer alle moderne museumsfaciliteter, balndt andet en café med en fantastisk panoramaudsigt over vandet og en gammel træskibshavn. Det er tegnestuen 3xNielsen, der står bag byggeriet.
Glasmuseet 

Det Kongelige Teaters nye Skuespilhus, København

Et elegant byggeri i mørke tegl, træ, kobber og glas, placeret blot få minutter gang fra de gamle, kulørte huse i det folkelige Nyhavn. Teatret rummer blandt andet tre sale og en café/restaurant med fantastisk udsyn til havnen og Operaen. Er tegnet af arkitekterne Boje Lundgaard og Lene Tranberg og indviet i 2008.
Skuespilhuset 

Elefantanlægget, Zoologisk Have, København 

Københavns zoologiske have har ambitioner om at være en af verdens førende og med elefantanlægget fra 2008, der er skabt af den britiske arkitekt Norman Foster i samarbejde med den danske landskabsarkitekt Stig B. Andersson, er de godt på vej.
Elefantanlægget 

Utzon Center, Aalborg 

Utzon Center i Aalborg er den verdensberømte danske arkitekt Jørn Utzons sidste værk. Det er en fantastisk og raffineret bygning, der fortæller om den berømte arkitekts spændende liv og levned. Bygningen, der ligger direkte ud til fjorden, blev indviet i 2008.
Utzon Center

Bølgen, Vejle 

Et spændende boligbyggeri fra 2009 af Henning Larsen Architects. Med sine bløde og runde former forholder byggeriet sig arkitektonisk til omgivelsernes skovklædte skrænter og bløde bakker. Et meget anderledes byggeri med en fantastisk beliggenhed.
Bølgen 

 

Læs mere om arkitektur i Danmark 

Del denne side