Fiskeri med børn

På fisketur med børn

Der er intet, der slår glæden i et barns ansigt, når det lige har fanget en fisk og stolt viser den frem. De fleste børn vil garanteret synes, at en fisketur er en spændende oplevelse, men skal det blive en succes, er det vigtigt, at det foregår på børnenes præmisser. I denne artikel får du en stribe tips til, hvordan du sikrer en vellykket tur.
Forbered turen godt

Det er slet ikke så svært at give børnene en pragtfuld oplevelse. Det vigtige er, at man lige tænker sig om, og er lidt forberedt. Skal børnene have en succesoplevelse – og det skal de - så skal man være 100% fokuseret på deres behov. Man skal dedikere sig til dem og må dermed sætte sit eget fiskeri i anden række – eller endnu bedre – glemme det helt. Til gengæld er det også meget sjovere at se et barn fange en fisk, end at fange en selv.

Er man på fisketur med andre kammerater, kan man måske sagtens fiske en hel dag, men børnene har ikke samme tålmodighed, og en god fisketur med børn kan derfor vare alt fra en halv time til et par timer. I denne korte periode er det vigtigt, at turen kan betegnes som en succes, og man skal derfor vælge et fiskevand og en fiskeform med så høj fangstchance som mulig. Selv små aborrer, skaller eller sild kan vække lykke hos de unge fiskere, så vælg gerne et sted med mange mindre fisk i stedet for store eller vanskelige fisk. I foråret er fiskeriet efter hornfisk et rigtig godt valg og flere put & take søer har også en ”børnesø” med mange fisk, hvor voksne ikke må fiske.

Det gælder generelt om at være godt forberedt, så man ikke spilder tiden, når man er af sted. Sørg for at have så meget som muligt klar hjemmefra, så I ikke skal bruge de første tyve minutter på at samle stænger, binde knuder osv.

Velegnede fiskeformer

Medefiskeri, hvor der fx fiskes med flåd og regnorm eller en anden form for madding, kan være et godt valg, da det ikke kræver, at man kaster konstant. Men man skal også huske på, at mange børn gerne vil kaste og være aktive, og det skal der også være plads til. En god mellemting er derfor fx at fiske med sildestykker efter hornfisk på kysten, eller fiskedej - det såkaldte ”powerbait” - efter regnbueørreder i en put & take sø. Disse agn fisker godt, når de trækkes ind i langsom fart, men også når de ligger stille.

Fiskeri efter skaller er nok noget af det mest sikre, og ved at kaste en håndfuld havregryn eller cornflakes i vandet kan man som regel lokke en stime til. Næsten alle har et sted i nærheden, hvor det kan lade sig gøre at fange skaller, og når vi taler de allermindste fiskere, så er skallefiskeriet det bedste valg. Brug små tynde flåd, som skallen nemt kan trække under og små enkeltkroge i ca. str. 12 eller 16. Melklister, som består af vand og mel er en god agn, og den kan man lave sammen inden man tager hjemmefra.

Bemærk, at det ikke kræves fisketegn for unge under 18 år, men du skal selvfølgelig være sikker på, at du har tilladelse til at fiske i det specifikke vand.

Inddrag børnene

Større børn er som regel nysgerrige, og derfor skal man involvere dem og ikke bare gøre det hele for dem. Giv dig tid til at forklare hvorfor I fisker, hvor I gør det, og hvorfor I bruger en bestemt agn og metode. Lad dem rode i grejkassen, forklar om forskellige agn og lad dem fx vælge den, de tror er bedst.

Når en fisk hugger, skal man være klar med nettet og ellers bare nyde ansigtsudtrykket på de glade fangere. Det kan være, de skal have lidt hjælp med at studere bremsen eller styre fisken uden om grene, men forsøg at lade dem gøre så meget som muligt selv. Giv jer god tid til at undersøge fisken, når den er kommet i land og husk endelig at få taget nogle billeder af byttet og den stolte fanger. Hvis fisken skal genudsættes, skal den helst ikke ligge på bredden, da det kan skade dens slimlag. Hav eventuelt en spand med til at opbevare små fisk i, så børnene studere dem nærmere. Hvis fisken overholder mindstemål og skal med hjem så husk at aflive den på en hurtig, effektiv og human måde. Hold fisken med den ene hånd og giv den et hårdt slag i nakken med en pind, en sten eller noget andet. Forhåbentlig er de med på, at aftensmaden står på friskfanget fisk!

Vælg det rette tidspunkt

Der er ingen sikre regler for, hvornår på døgnet fangstchancerne er størst. Det er selvfølgelig nemmest at arrangere en fisketur med børn i dagtimerne, men det kan også være sjovt – og en særlig oplevelse – at fiske om natten. Tag eventuelt telt og en god sovepose med, så børnene kan snuppe sin en lur, hvis det bliver for hårdt.

 
Husk lækkerier til turen

Uanset om man fanger noget eller ej, er det vigtig, at det bliver en god oplevelse. Korrekt påklædning, varm kakao, en lækker madpakke og måske lidt guf eller snacks er godt at have med. Og et par ekstra strømper og sko er heller ikke af vejen, hvis nogen skulle få en sok. Hvis børnene bliver mere optaget af en skrubtusse eller nogle brombær, skal du ikke fortvivle. Det er alt sammen med til at give en god oplevelse.

 


Del denne side