Vil du være med i VisitDenmarks Hyggeråd?

VisitDenmark opretter Hyggeråd

VisitDenmark vil have hygge anerkendt som verdenskulturarv. Derfor opretter vi nu et Hyggeråd, der skal arbejde for at få hygge optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv. Rådet vil bestå af både eksperter og helt almindelige danskere, som mestrer det at hygge sig.

I 2017 blev napolitansk pizzabagning optaget på UNESCOs liste over immateriel verdensarv. En liste, som pt. omfatter omkring 450 elementer fra flere end 100 lande verden over. 
Her finder man også uzbekisk vittighedskunst, rejefiskeri fra hesteryg i Belgien og fransk madkultur. Men der er ingen danske bidrag på listen over den uhåndgribelige kulturarv, som udleves gennem traditioner, færdigheder, forestillinger og måder at være sammen på.
Indtil videre. For nu tager VisitDenmark initiativ til, at hygge kan blive optaget på listen.


Hvorfor skal vi have et Hyggeråd?

VisitDenmark kan ikke selv ansøge om at få hygge med på UNESCOs liste over immateriel verdensarv. Ansøgningen skal nemlig komme fra udøverne af den kultur, der søges om optagelse af. Derfor opretter VisitDenmark et Hyggeråd, der skal arbejde for sagen.
Hyggerådet sammensættes af både eksperter og helt almindelige danskere, der mestrer det at hygge sig - og er bevidste om hvordan de skaber hygge i en gruppe eller en forening, eller måske endda har ritualer for, hvordan de hygger sig.


Hvem er med i Hyggerådet?

Hyggerådet kommer til at bestå af 10 medlemmer. Fem udvalgte hygge-eksperter og fem entusiastiske hygge-udøvere i form af privatpersoner, grupper eller en foreninger, der deler vores passion for hygge.

Allerede nu er fire af hygge-eksperterne på plads:

- Meik Wiking, CEO i Happiness Institute og forfatter til bestseller-bøgerne ”The little book of hygge” og ”The little book of lykke”.

- Jeppe Linnet, antropolog og Ph.d med fokus på dansk hygge og forbrugerkultur.

- Rocky Walls, filminstruktør som er højaktuel med dokumentarfilmen “Finding Hygge” der sætter fokus på dansk hygge, set fra et amerikansk perspektiv.

- Helen Russell, britisk journalist og forfatter bosiddende i Danmark. Helen har blandt andet skrevet bogen ”The Year of Living Danishly” om hendes første år i Danmark. 

- Trine Hahnemann, kogebogsforfatter, madentreprenør, og hygge-entusiasten bag utallige bøger om dansk og nordisk mad og Hahnemanns Køkken på Østerbro i København.


Vil du være en del af Hyggerådet?

Mestrer du kunsten at hygge dig, og er du bevidst om hvordan du skaber hygge derhjemme, på arbejdspladsen, i din omgangskreds eller i din forening? – så har du mulighed for at sætte dig på en af de fem pladser i VisitDenmarks Hyggeråd, der er reserveret til danske hygge-entusiaster.

Du kan ansøge frem til 15. maj 2018. Herefter evaluerer VisitDenmark de indsendte bud og udvælger de fem danskere/grupper/foreninger, der får plads i rådet sammen med de fem hygge-eksperter.

Hvad er min rolle som medlem af Hyggerådet?

Hyggerådet skal være med til at dokumentere den måde, vi danskere hygger os på.

Som hygge-entusiast er din rolle at komme med konkrete eksempler på, hvordan hygge skabes og udøves. Derudover bliver du medforfatter og -afsender af det endelige bud til om at få hygge optaget på UNESCOs liste over immateriel verdenskulturarv.

Hyggerådet mødes første gang i sommeren 2018. Her vil VisitDenmark gennemgå ansøgningskravene til UNESCO og facilitere en workshop, som danner grundlag for arbejdet frem mod ansøgningsfristen i marts 2021. Efter opstartsmødet vil kommunikationen mellem rådets deltagere primært foregå digitalt og du kan derfor tilpasse dit engagement i Hyggerådet mellem arbejde og øvrige aktiviteter i din hverdag.

Hyggerådet er et frivilligt og ulønnet initiativ for alle 10 deltagere. Det er lysten og din passion for dansk hygge, der skal drive værket.

Har du spørgsmål til initiativet er du velkommen til at sende dem til hygge@visitdenmark.com


Sådan ansøger du

Du ansøger ved at udfylde formularen her på siden. Din ansøgning skal indeholde en kort beskrivelse af hvorfor du, ligesom os, mener, at hygge fortjener en plads på UNESCO's liste over immateriel verdenskulturarv.

Derudover vil vi gerne høre hvorfor du vil være en god kandidat til VisitDenmarks Hyggeråd og se eksempler på hvordan du bedst hygger dig – i form af billeder, video eller andet, der fanger hyggen i dit liv.

Din ansøgning kan også indsendes på e-mail til hygge@visitdenmark.com frem til den 15. maj 2018.
Fordelingen af pladserne i Hyggerådet vil blive offentliggjort her på siden senest den 15. juni 2018.

Del denne side

Send din
ansøgning her