VisitDenmarks Hyggeråd

VisitDenmark opretter Hyggeråd

VisitDenmark vil have hygge anerkendt som verdenskulturarv. Derfor opretter vi nu et Hyggeråd, der skal arbejde for at få hygge optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv. Rådet vil bestå af både eksperter og helt almindelige danskere, som mestrer det at hygge sig.

I 2017 blev napolitansk pizzabagning optaget på UNESCOs liste over immateriel verdensarv. En liste, som pt. omfatter omkring 450 elementer fra flere end 100 lande verden over.
Her finder man også uzbekisk vittighedskunst, rejefiskeri fra hesteryg i Belgien og fransk madkultur. Men der er ingen danske bidrag på listen over den uhåndgribelige kulturarv, som udleves gennem traditioner, færdigheder, forestillinger og måder at være sammen på.
Indtil videre. For nu tager VisitDenmark initiativ til, at hygge kan blive optaget på listen.

 

Hvorfor skal vi have et Hyggeråd?

VisitDenmark kan ikke selv ansøge om at få hygge med på UNESCOs liste over immateriel verdensarv. Ansøgningen skal nemlig komme fra udøverne af den kultur, der søges om optagelse af. Derfor opretter VisitDenmark et Hyggeråd, der skal arbejde for sagen.
Hyggerådet sammensættes af både eksperter og helt almindelige danskere, der mestrer det at hygge sig - og er bevidste om hvordan de skaber hygge i en gruppe eller en forening, eller måske endda har ritualer for, hvordan de hygger sig.


Hvem er med i Hyggerådet?

Hyggerådet består af 10 medlemmer. Fem udvalgte hygge-eksperter og fem entusiastiske hygge-udøvere i form af privatpersoner, der deler vores passion for hygge.

Ekspertgruppen består af følgende 5 medlemmer:

- Meik Wiking, CEO i The Happiness Research Institute og forfatter til bestseller-bøgerne ”The little book of hygge” og ”The little book of lykke”.

Jeppe Linnet, antropolog og Ph.d med fokus på dansk hygge og forbrugerkultur.

Rocky Walls, filminstruktør som er højaktuel med dokumentarfilmen “Finding Hygge” der sætter fokus på dansk hygge, set fra et amerikansk perspektiv.

Helen Russell, britisk journalist og forfatter bosiddende i Danmark. Helen har blandt andet skrevet bogen ”The Year of Living Danishly” om hendes første år i Danmark. 

Trine Hahnemann, kogebogsforfatter, madentreprenør, og hygge-entusiasten bag utallige bøger om dansk og nordisk mad og Hahnemanns Køkken på Østerbro i København.


Gruppen af entusiastiske og hygge-elskende danskere består af følgende 5 medlemmer:

- Jane Jacobsen, globetrotter, bedstemor og hygge-mester bosat i Nibe.

- Lis Petersson, retoriker, formidler, tekstforfatter indenfor Marketing og HR. Lis bor på Bornholm og arbejder i København.

- Daniel Ahlefeldt-Laurvig, Event Coordinator og hygge-entusiast fra Fyn.

- Lisbeth Skrumsager, designer, kulturbærer og stolt ambassadør af danske værdier. Lisbeth bor i Aarhus.

- Maria Sørup-Høj, Cand.mag i Turisme og forfatter til et speciale om Hygge i Nyhavn. Maria bor i København.


Fakta om Hyggerådet

I foråret 2018 oprettede VisitDenmark Hyggerådet, som skal være med til at dokumentere den måde, vi danskere hygger os på.
En åben ansøgningsproces resulterede i 30 sjove, skæve, rørende og meget entusiastiske ansøgninger. Blandt dem blev 5 entusiastiske hygge-udøvere udvalgt. Sammen med de 5 hygge-eksperter skal de udgøre det Hyggeråd, der skal arbejde for at få Hygge optaget på UNESCO’s liste over immateriel verdenskulturarv.

Hyggerådet mødes første gang i sommeren 2018. Her vil VisitDenmark gennemgå ansøgningskravene til UNESCO og facilitere en workshop, som danner grundlag for arbejdet frem mod ansøgningsfristen. Efter opstartsmødet begynder arbejdet og hvert af medlemmerne vil få opgaver, som passer til deres kompetencer.

Hyggerådet er et frivilligt og ulønnet initiativ for alle 10 deltagere. Det er medlemmernes lyst og passion for dansk hygge, der driver værket.

Del denne side