Hiking in Denmark

På pilgrimsvandring i Danmark

En pilgrimsvandring, eller pilgrimsfærd, er en rejse, der foretages med et religiøst formål – fx at besøge et eller flere religiøse steder. Mange har sikkert hørt om turen til Santiago de Compostela i Nordspanien, men der er ingen grund til at drage udenlands, hvis du vil på pilgrimstur, for den oplevelse kan du nu også få i Danmark ved fx at følge Hærvejen, der løber ned gennem det centrale Jylland.

Hærvejen
Hærvejen, der løber fra Viborg i nord til Padborg i syd, blev allerede i middelalderen brugt af pilgrimme på vandring mod datidens religiøse centre rundt omkring i Europa. Reformationen satte en stopper for pilgrimsvandringerne på Hærvejen, men nu har vandringerne fået en renæssance, og med flere herberger langs ruten, kan du nu igen tage på pilgrimsvandring i Danmark. Samtidig holder flere af de kirker, ruten passerer, åbne i dagtimerne, hvor du kan deltage i andagt, bede en bøn eller måske møde en lokal beboer, der kan fortælle om kirkens og egnens historie.

Herbergerne langs ruten tilbyder alle en billig og simpel overnatning. De holder åbent i juni, juli og august og er ikke kun et tilbud til de sande pilgrimme, men også til almindelige vandrere, cyklende og ridende. Foruden de 11 herberger er der også mange andre overnatningsmuligheder langs Hærvejen – lige fra kongeligt privilegerede kroer til primitive lejrpladser midt i naturen.

Planlæg turen med interaktivt kort 
Læs mere om pilgrimsvandring langs Hærvejen 

Den Danske Klosterrute
Den Danske Klosterrute er en turist- og pilgrimsvandrerute, der løber gennem Danmark fra Helsingør sydpå gennem Sjælland, over Lolland-Falster, Langeland, Tåsinge, Thurø og Ærø, tværs over Sydfyn til Sønderjylland, hvorfra den fortsætter op gennem Jylland for så at slutte i Frederikshavn. I alt mere end 2000 km. I rutens yderpunkter er der forbindelse til Norge, Sverige og Tyskland.

Ruten, der forbinder 49 af de steder, hvor der blev bygget klostre i middelalderen, følger de fleste steder stier og små veje og kan både gøres til fods og på cykel. Den er ikke selvstændigt afmærket, men følger ofte andre afmærkede ruter. Hvor det er muligt, indgår historiske vejstrækninger og pilgrimsmål også i ruten. 

Læs mere om Den Danske Klosterrute 
Læs mere om vandreferie i Danmark

Del denne side

Video: Oplev Tørning Mølle ved Hærvejen

Video: Oplev Randbøldal ved Hærvejen