Panorama cykelruter

Er du til langtur eller korttur?

De 26 Panoramaruter ligger som sløjfer på de to nationale cykelruter ”Vestkystruten” og den danske del af ”Berlin-København-ruten”. Hvor Panoramaruterne er et tilbud til dig, der ønsker at have en fast base og tage på dagsture derfra, lægger de nationale ruter op til dagsetaper og skiftende overnatningssteder.

De europæiske langruter
I Danmark er der 11 nationale cykelruter med et samlet ruteforløb på over 4.000 km. Flere af de nationale ruter indgår i det europæiske rutenetværk EuroVelo. Vestkystruten er en del af Eurovelo 12, også kaldet the North Sea Cycle Route. København-Berlin-ruten er en del af EuroVelo 7, som løber fra Sicilien til Nordkap. Det er begge legendariske ruter, og hvert år kører flere tusinde udenlandske cykelturister gennem Danmark på disse ruter. De nyder godt af den cykelvenlige trafik og de mange forskellige overnatningsmuligheder. Fra 2014 er der endda særligt cykelvenlige steder at overnatte, såkaldte Bed+Bike steder.

Her kan du se de nationale cykelruter og downloade ruterne til GPS

Vestkystruten 
Cykelturen op ad den danske Nordsøkyst er en oplevelse for alle dine sanser. Du starter med højt til himlen i det flade marskland i Sønderjylland, der byder på et hav af unikke madoplevelser. Du cykler videre nordpå og passerer små fiskerbyer og fantastiske fjorde. Grå bunkere fra 2. Verdenskrig dukker op mellem klitterne på de hvide sandstrande. Længere mod nord strækker en nationalpark sig, så langt øjet rækker, og byder på storslået natur og dyreliv. Du ser Danmarks nordligste by, Skagen, indhyllet i et unikt, nordligt lys, som har inspireret nogle af Danmarks mest kendte malere.  Man føler, at man lever på Vestkystruten­ for lige der, cyklende på kanten af havet, virker livet bare lidt større.

Læs mere om Vestkystruten

Berlin-København ruten (den danske del)
I samme øjeblik du trækker cyklen i land på Falster mærker du den charmerende, østdanske stemning. Ét af de første syn, du møder, er et smukt, 200 år gammelt fyr. Du cykler videre ad stier og rolige småveje, som snor sig igennem marker, bøgeskove og landsbyer. Du kommer igennem købsstæder fra middelalderen med bindingsværkshuse og oprindelig brolægning. Du cykler fra ø til ø over dæmninger og broer med en fantastisk udsigt til fjorde og vige. Det ene øjeblik befinder du dig i rolig idyl for det næste øjeblik at nyde udsigten fra toppen af en verdensberømt klint, der rummer vidnesbyrd om dinosaurernes udryddelse. En urskov på din vej er fyldt med mystiske dysser og gravhøje. Du cykler side om side med historien og er helt tæt på naturen, før du til sidst når København med sit overvældende udbud af kulturelle oplevelser. 

Læs mere om Berlin-København ruten

Del denne side

Fakta

Der findes i alt 26 skiltede Panorama cykelruter i Danmark. De 10 ligger i Østdanmark og de 16 i Vestdanmark. Ruterne ligger som sløjfer på de to nationale cykelruter Vestkystruten og den danske del af Berlin-København-ruten. De 26 Panoramaruter varierer i længde fra 12 til 49 km, og kan alle gennemføres på en dagtur. Ruterne er tematiserede med fokus på naturen, kulturhistoriske seværdigheder, børnefamilier mv. Projektet er støttet af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling under EU