VisitDenmark

Cykelentusiasten - Birgitt Bjerre

Jeg har i 20 år været guide på Sundruten, den naturskønne cykeltur rundt om farvandet Guldborgsund mellem de 2 broer ved Nykøbing Falster og Guldborg. En meget smuk tur på 44 km. rundt om Guldborgsund gennem bøgeskove, landsbyer og herregårdslandskaber.

Vi starter cykelturen ved Slotsbryggen og resterne af det gamle Nykøbing Slot. Herfra langs Guldborgsund mod nord og via Indianerstien ud i det storslåede herregårdslandskab, og den smukke herregård Ny Kirstineberg, med bl.a. Bed og Breakfast.

Vi ser svaner, som majestætisk glider hen over sundet, en lille babysæl og flere hejrer, en del skarver og mange måger og ænder.

Vi fortsætter videre forbi herregården Pandebjerg, den lille hyggelige landsby Klodskov og holder en lille pause ved naturteltpladsen ved Klodskov Strand. Vi nyder det smukke syn af en havørn, som svæver i forvejen mod motorvejstunnelen. Vi cykler over tunnelen, og stopper, da vi ser 3 sort-hvide marsvin komme bølge-dansende ned gennem sundet. Det var heldigt, så heldige er vi ikke hver gang.

Det er rigtig dejligt, at cykle på de mange private asfalterede mark og skovstier, hvor vi har hele den storslåede Herregårdsnatur for os selv. Ingen biler har vi mødt siden Pandebjerg, og nu ser vi Vennerslund Herregård ligge for enden ad den lange allé. 

Efter få kilometer gennem den smukke Sønderskov og Nordskov skal over Guldborgbroen til Lolland.

Frokost spises i sandet på stranden neden for broen på Lollandssiden. På den anden side af vejen køber vi en is og kaffe i Café Lagunen, som ligger med udsigt til den store lystbådehavn.

Efter frokost fortsætter vi gennem Guldborg til fugletårnet ved Fuglereservatet Majbølle Nor og videre til stien oven på tunnelen ved Hjelm Nakke, hvor det føles at være midt i Guldborgsund.

Videre går det ad hovedvejen gennem Grænge- og Torebyskoven, inden vi drejer ind på skovstierne gennem den hyggelige Hamborgskov, hvor bøgeskoven slutter ved Middelaldercentret. Sundkøbing er virkelig et besøg værd, hvor det arbejdende museum, med de mange frivillige i middelalderdragter, giver god service til de mange turister. 

Vi fortsætter ned til sundet og naturstien som fører os forbi Sundby og videre over broen til Nykøbing Falster.