Eventyret om Guldskoen. Kapilet 3 Juelsminde

Et eventyr om trolde, hekse og riddere samt de ting og steder, man kan opleve i vores fire eventyrlige områder.

Kapitel 3 området - Juelsminde

Pludselig lød der et brag, og himlens sluser åbnede sig. Det væltede ned med vand, og før de kunne nå i dækning, var de alle pladdervåde. Mor og far brokkede sig, men Ella og Benjamin hoppede grinende rundt i vandpytterne. 

Ved et sommerhusområde stødte de på en far og søn, som havde været nede ved vandet og fiske. De bød den gennemblødte familie og trolden med op i sommerhuset, hvor de drak varm kakao og varmede sig ved brændeovnen. 

Efter et par timer fortsatte de jagten på troldens manglende guldsko. De spurgte hos den lokale købmand i sommerhusområdet, men her var svaret også negativt. De fik dog et praj om at forsøge sig i Juelsminde. 

Da de gik ud af købmandsforretningen, måtte de springe for livet for ikke at blive jordet af en hestevogn. Føreren af vognen var en præst, som forklarede, at selveste Fanden havde lagt sig på det ene baghjul. Præsten havde bedt kusken fjerne hjulet og lægge det op i vognen, for på den måde at tvinge Fanden til at gå med vognakslen på skuldrene. Familien og trolden kiggede alle bagud på vognen og så en skikkelse dér, hvor det højre baghjul skulle være. 

”Min præstegård ligger hernede i As Vig, og jeg vil gerne hjem uden Fanden”. 

Benjamin, der lige havde haft om Fanden i skolen, sagde ”du skal bare køre vognen ud i vandet nede på stranden! Fanden hader vand!” De satte af sted ned mod stranden med familien og trolden ilende bagefter. Sandt nok, da vognen kørte ud i vandet kom vandet straks i kog og Fanden skyndte sig væk. Den taknemmelige præst tilbød dem vognen og hestene som tak, og de tog lettede imod. 

Efter en kort køretur nåede de til en stor smuk park og valgte at gå en tur i parken for at lede. Mens de gik og nød udsigten og de mange kunstværker, placeret rundt omkring, opdagede Ella noget skinnende, der stak op af jorden i udkanten af et buskads. Hun gik hen og samlede det op. ”Trold! Kom og se!” Trolden gik hen til hende for at se, hvad hun havde fundet. Da han så korset med perler og ædelsten, panikkede han, og råbte til Ella, at hun STRAKS skulle lægge det tilbage. Ella blev forskrækket. 

 ”I gamle dage boede her en enkefrue med sine to sønner, Rolf og Palle,” forklarede trolden. ”En aften da brødrene red hjem fra Horsens, kom de op at skændes i Boller Skov, og striden endte med, at Palle dræbte sin bror. Da Palle kom hjem, fornemmedede moderen, at der var noget galt, og hun fik ham til at tilstå. Moderen slog Palle så hårdt i tindingen med sit nøglebundt, at han faldt død om. Palle siges at være begravet i en høj ved gården, og der skulle ligge et klenodie gemt her – Et kostbart korssmykke med perler og ædelsten. Så længe det forbliver på sin plads, kan intet ondt ske her.”

Deres rejse fortsatte i hestevognen, og de nåede endelig til den hyggelige havneby Juelsminde. 

De spurgte på golfbanen, på hotellet, i den lille gågades butikke, på havnemuseet og på lystbådehavnen, men ingen kunne fortælle noget om en guldsko. 

De besluttede sig for at blive i byen til næste morgen og spiste noget god mad på en af restauranterne. Dagen sluttede med en is på havnekajen, mens de kiggede på solnedgangen.

De gik ned på den store strand, hvor trolden tændte et bål. De havde lånt nogle tæpper på Vandrerhjem ved campingpladsen og satte sig omkring bålet pakket ind i de dejlige varme tæpper.   

Næste morgen stod de op sammen med solen og fuglene. Mens de stod og pakkede tæpper sammen, kom en kvinde gående med en hund. ”Det ser hyggeligt ud,” udbrød hun, og de faldt i snak. Hun interesserede sig meget for lokalhistorie, og da hun blev spurgt til guldskoen, svarede hun ”det er garanteret Ridder Kalf, der har været på spil igen”.

”Ridder hvem?” lød det interesseret fra Benjamin, der syntes, at riddere var seje. 

Trolden fortalte: ”Ridder Kalf er en grum og mægtig herre, som har bygget Stagsevold – en borg i Staksrode Skov.  Han plyndrer fredelige skibe, og alle frygter ham.” Trolden fortsatte: ”Jeg mødte ham i skoven forleden og bad ham hjælpe mig med at bekæmpe min fjende, Bjergmanden fra Bjerrelide. Jeg sagde til ham, at hvis han ville hjælpe mig, ville jeg gøre ham rig. Vi gik ned i min kælder for at se min skat, og nu jeg tænker over det, så forsvandt min guldsko faktisk på omtrent samme tidspunkt!”

Benjamin fløj op ”Så skal vi finde ridderen!”  Benjamin og Ella var allerede oppe i hestevognen og skyndte utålmodigt på mor og far og trolden. De sagde tak og farvel til kvinden med hunden, og hun råbte efter dem: ”Jeg så ham i Barrit for en halv time siden!” 

De kørte af sted mod vest forbi Put & Take-søen og op gennem skoven, før de drejede ud af byen.

Fortsættes ......