Eventyret om Guldskoen. Kapitel 1 Gudenåen

Et eventyr om trolde, hekse og riddere samt de ting og steder, man kan opleve i vores fire eventyrlige områder.

Kapitel 1 området - Gudenåen, Uldum og Tørring

Der var så dejligt ude på landet ved Hærvejen. Fuglene sang i trætoppene langs den oldgamle Oksevej, solen skinnede fra en lyseblå himmel, og der var forår i luften.

Benjamin kom hoppende henad vejen med en sådan iver, at hans mørke hår hoppede med. 

 ”Vent på mig!” råbte Ella. Ella var Benjamins lillesøster på 8 år, og hun havde det smukkeste røde hår, man havde set. Benjamin selv var 2 år ældre end sin søster og meget eventyrlysten.

”Løb nu ikke for langt væk!” – mor var altid kedelig, tænkte Benjamin. 

Pludselig stod en trold foran dem i vejkanten og græd. Far gik hen til ham og spurgte, hvad der var galt. Trolden snøftede og sagde ”Nogen har taget min ene guldsko. Hvis I hjælper mig med at finde min sko, skal I få alt det guld og sølv, I kan tænke jer”. Far var tøvende men Benjamin klappede i hænderne af glæde ved tanken og før nogen kunne nå at sige noget, sagde han ”du kan tro, vi skal finde din guldsko!”

Familien forlod Hærvejen sammen med trolden og gik i retning mod Gudenåens udspring. Ella fik øje på 3 store betonbassiner lidt derfra. ”Hvad er det?!” spurgte hun så højt og pludseligt, at trolden fór sammen. ”Det var Danmarks første badeland”, fortalte trolden. ”Her var engang både vipper, vandrutsjebane, iskiosk og en karrusel. Men det lukkede i 1947, fordi der var en, der druknede her”.

De kiggede sig omkring ved bassinerne og ved udspringet, hvor Gudenåen og Skjernåen starter en rejse i hver sin retning, men de fandt ingen guldsko. De fortsatte forbi en kæmpestor blomsterhave. Så stor, at de ikke kunne se fra ende til anden. Alle de store rhododendronbuske var i blomst i alle mulige smukke pastelfarver. Ingen her havde set en guldsko. 

På deres videre rejse gik de ind på et museum i Hjortsvang og spurgte, om man her havde fundet en guldsko. ”Nej”, lød svaret, ”her har vi ikke sko lavet af guld, men jeg vil give jer denne med på jeres jagt efter skoen”. Manden rakte far en oldgammel slidt økse. ”Det er ikke en helt almindelig økse, for den kan nemlig slå spøgelser ihjel”, sagde manden. Familien og trolden takkede manden og begav sig videre ud i verden.

 De kom forbi hotellet i Tørring. En guldsko? – Sådan en havde de aldrig hørt om. 

Næste stop på deres tur var ved Gudenåen i Tørring, hvor de stoppede op på broen over åen og kiggede på kanoerne, der blev sat i vandet hos byens kanoudlejning. Kanoerne var fyldt med forventningsfulde og forårskåde børn og voksne. 

Familien og trolden fordelte sig i to kanoer og roede et lille stykke vej på den meget snoede å ud til Uldum Kær, hvor de hev kanoerne op og fortsatte til fods ud over det store åbne vådområde, mens de glædede sig over det mangfoldige dyreliv, som kanoudlejeren havde fortalt dem om. 

”Hvorfor snor Gudenåen sig egentlig sådan?” spurgte mor trolden. ”Se, det er en sjov historie” sagde trolden drømmende. ”Der var engang en halvgud ved navn Gudar. Han røvede en pige lige her, hvor åen har sit udspring. Pigen hed Else og hendes skønhed var kendt vidt og bredt. Gudar bandt hende til en kærre og bortførte hende og for at forhindre forfølgere, styrede han hestene i indviklede sving, da de kørte væk. 

Elses ulykkelige far gik til den kloge mand i Tørring for at få hjælp til at fange røveren. Først sendte den kloge mand ilden efter Gudar, fordi ilden er hurtigst. Men den kloge mand kunne ikke styre ilden og brændte sine fingre. Så måtte han sende vandet, og han kaldte derfor alle bække og kilder sammen. Frådende fulgte denne vandmasse Gudars spor i alle dets slyngninger og rev jorden op, så der blev dannet store dale. Vandet nåede Gudar ved Randers fjord. Gudar druknede, mens pigen, den skønne Else, blev reddet sammen med hestene.” 

”Det VAR en sjov historie” grinte Ella og mor gav hende ret. 

Deres gåtur tog dem til en sort gammel traditionel hollandsk mølle, som stadig malede mel af den økologiske slags. Mølleren bød på mølleboller, mens de gik en tur rundt og op i møllen, for den var nemlig også et museum. Mølleren havde ikke hørt om nogen guldsko, ”men her får I en miniudgave af møllen, som er helt speciel. Når man starter vingerne på møllen, kan den nemlig blæse enhver ond skabning omkuld”. 

Familien og trolden takkede manden for venligheden og begav sig videre i deres jagt.

Sent om aftenen, så de en kro så smukt beliggende i vejkanten i Korning og besluttede sig for at slå sig ned for natten. Næste morgen, under morgenmaden, spurgte de krofatter, om han havde set en guldsko. ”Jeg har ikke selv set den, men jeg har hørt nogen tale om en guldsko længere ude østpå”. Trolden stoppede øjeblikkeligt med at tygge og sprang op af stolen. ”Vi må straks afsted!”

Fortsættes.....