©  Foto:

Hvem har Petra Kleis ikke fotograferet? Se én af landets bedste fotografer på Frederiksborg Slot

Har du hørt om popsangeren Tobias Rahims nøgenbillede? Vidste du, at det er fotografen Petra Kleis, der tog det? Se udstillingen med Petra Kleis’ både vilde og poetiske billeder på Frederiksborg Nationalhistorisk Museum. Find ud af, hvorfor hun er én af landets mest eftertragtede fotografer.

Hvem har Petra Kleis ikke fotograferet?

Hun har fotograferet Sofie Linde og Helle Thorning-Schmidt. Og så har hun taget billeder af danske koryfæer som Anne Linnet, Helena Christensen og Jørgen Leth.

For ikke at nævne Jada, Martin Kongstad, Mikael Bertelsen, Casper Christensen, Pernille Teisbæk, Viktor Axelsen, Paprika Steen, Gilli, Keld og Hilda Heick, Ritt Bjerregaard, Andrea Elisabeth Rudolph, Lars Mikkelsen, LOC - og selveste Dronning Margrethe.

Kort sagt, Petra Kleis er én af Danmarks dygtigste og mest eftertragtede fotografer.

Se udstillingen med hendes smukke, dragende og bemærkelsesværdige billeder på Frederiksborg Nationalhistorisk Museum

Tobias Rahims nøgne krop

Måske er Petra Kleis mest kendt i den bredere offentlighed for de billeder hun tog til popsangeren Tobias Rahims digtsamling, Drømmene maler virkeligheden, fra 2022. Her poserer han i skiftende positurer med cowboyhat - og ellers intet andet.

Billedet blev til spontant. Rahim spurgte Kleis, om hun havde prøvet at tage et nøgenbillede af en mand. Svaret var nej, hun havde kun taget nøgenbilleder af kvinder. Men hun var frisk, hvis han var…

Digtsamlingen og ikke mindst nøgenbillederne, blev heftigt omtalt i de danske medier i tiden efter udgivelsen.

Find åbningstider og billetter til Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Et analogt og uperfekt resultat

Petra Kleis’ stil er kendetegnet ved grynede, “uperfekte” fotos. Men de indeholder altid en stilfærdig poesi og et kærligt blik på den/det fotograferede.

Kleis bruger ofte hverdagen og det uglamorøse som scene, når hun f.eks. får en model til at posere på et badeværelse med en tandbørste i munden eller sætter en gammel sofa ud på en græsplæne.

Det spændende for Petra Kleis, er de uventede resultater, at lege med marginaler og kameraets egne egenskaber. Derfor bruger hun ofte analoge kameraer og polaroidfotos. Her er hun ikke altid selv herre over, hvordan billedet ender med at blive, og det kan skabe interessante overraskelser.

Besøg Frederiksborg Slot - 500 års Danmarkshistorie på Nationalhistorisk Museum

15 år som eftertragtet fotograf

Petra Kleis fotograferer Danmarks største sports- og kulturpersonligheder. Hun arbejder også med tøjmærker, mode- og livstilsmagasiner og skyder kampagner for alt fra de danske brands Aiayu og Nué Notes til magasiner som Eurowoman og Vogue Scandinavia.

Hun har arbejdet professionelt med fotografi i omkring 15 år.