VisitDenmark

Munkebakken

Munkebakken i Næstved rummer et lille amfiteater, et udkigstårn, mindesten og naturligvis munkene, oprindeligt skabt af en lokal kunstner.

På Munkebakken finder du et højt udkigstårn hvorfra du har overblik over næsten alle Sydsjællands seværdigheder.

I 1997 begyndte en lokal kunstner, Jens Andersen, at skabe en allé af elmetræer på Munkebakken om til munke. Resultatet kan ses af alle, der går en tur forbi de meget levende munke, der nu tæller 7 munke fra forskellige ordener.

Følgende munke er repræsenteret:
- 3 benediktinermunke - kordreng fra latinskole; 2 munke, hvoraf 1 står med en gren af galnebær i hånden
- 2 franciskanermunke, hvoraf 1 står med en bønnebog og en flakon med vievand i hænderne
- 1 dominikanermunk
- 1 lægbror, med langt skæg og en greb i hænderne

Munkene blev smurt med en blanding af terpentin og linolie, og kunstneren regnede med at de kunne holde i en halv snes år. Længere skal man ikke regne med at kunne se dem, da det er umuligt at forhindre at de rådner op indefra i overgangen mellem jorden og luften.

I efteråret 2005 blev der lavet afstøbninger af alle syv munke, da flere af dem ellers ville forgå og i efteråret 2006 blev den første munk støbt i bronze præsenteret. Næstved Kommune søgte efterfølgende sponsorer til munkestatuerne, og efterhånden vil bronzemunkene blive opstillet. Bronzemunk nr. 2 blev opstillet i januar 2008. 

Jens Andersen er oprindelig snedker, men en håndskade fik ham til at skifte fag til gartner og efter 17 år som faglærer ved Teknisk Skole i Slagelse stoppede han. Siden har han kunnet koncentrere sig om sin store hobby - at lave skulpturer i forskellige materialer. 

Munkebakken er efter sagnet opstået med hjælp fra en arrig trold!!
Myten fortæller, at der i Fladså engang boede en trold, som ikke kunne udstå lyden af kirkeklokkerne inde i Næstved. Derfor fyldte trolden sand i en sæk, og begav sig mod byen for at begrave kirkerne. Heldigvis var der hul i sækken. Trolden spildte sandet og skabte på den måde Fladså bakker og den lange ås. I dag står trolden som en kæmpe statue foran Munkebakken, der blev skabt af det sidste sand, som Trolden i arrigskab kastede mod Næstved.