VisitDenmark

Museumsdirektør Ulla Schaltz

Museumsdirektørens forslag til en dejlig dag

Der er i virkeligheden til flere ugers tætpakket sommerferie på Lolland-Falster for sådan en kulturhistoriker som mig. Vi har en masse at se rundt omkring i landskabet, lige fra stenalderhøje til sukkerfabrikker. Så hvis jeg skulle lave en tur for nære venner, så ville jeg pakke den efter et tema. Her er et forslag til, hvordan en tur om herregårde, bøndergårde og deres produktion af fødevarer før og nu kunne se ud.

Herregårde og bøndergårde er to sider af samme fortælling, nemlig fortællingen om hvordan landbrugsjorden på Lolland-Falster blev ejet, dyrket og hvad den gav igen. Både herremænd og bønder var velstående på Lolland-Falster, fordi vi har den bedste jord i Danmark. Øerne har igennem tiden været Danmarks spisekammer.

Jeg ville begynde på Frilandsmuseet i Maribo, hvor der er rig mulighed for at bruge alle sanser. Her kan man prøve at lege gamle lege, besøge de gamle huse og se, hvordan folk på landet levede for 200 år siden, beundre den store dampmaskine og nyde udsigten, naturen og dyrene. Og det er også muligt at få en god gave med hjem fra museumsbutikken. På vejen ville jeg fortælle om herregårdslandskabet og sukkerroerne.

Så skulle vi videre til en gammel og historisk herregård. Vi har mange herregårde på Lolland-Falster, men ikke så mange man kan besøge. Men på Reventlow-Museet Pederstrup kan mine gæster opleve CDF Reventlows hjem. Det er en smuk perle beliggende i en stor park. Museet har i sommerhalvåret altid en spændende særudstilling, der perspektiverer den store statsmands liv. I år handler den om Reventlowfamiliens mad og måltider. I familiens spisestue kan du gå på opdagelse i terriner og karafler og få indblik i, hvad man spiste og hvordan man var sammen omkring maden

Sidst på eftermiddagen ville vi trænge til en kold øl, og derfor skulle vi et sving forbi Krenkerup Gods.

Dagen efter kunne temaet for en tur være gravhøje og voldanlæg, kunst, købstæder, industrikultur eller bare en tur til skov og strand. Eller en tur til den nye udstilling på Stiftsmuseet som åbner i juni 2020. Udstillingen LOST - Lollands Stenalder tager dig med på en rejse 5000 år tilbage i tiden. Der masser af gode tilbud.

 

Af Ulla Schaltz