©  Foto:

Næssund Færgens Venner

Næssund Færgens Venner er en forening, der ejer og driver Næssund Færgen, som sejler mellem Mors og Thy.

Vores dejlige færge er den sidste aktive på Limfjorden af den type, vi kan kalde "den klassiske Limfjordsfærge".

Bygget af solidt ege- og bøgetræ i vinteren 1963-64 på Søren Larsen & Sønners værft i Nykøbing Mors til Sallingsund Færgefart A/S med navnet "Legind Bjerge". Den er værftets nybygning nr. 125. Færgen gjorde det fra forsommeren 1964 muligt for rederiet at indsætte op til fire bilfærger samtidigt på overfarten mellem Mors og Salling, Pinen-Plagen, hvor overfartstallene steg eksplosivt i 1960'erne.

I 1960-61 havde Sallingsund Færgefart udvidet havneanlæggene på begge sider fra et til to færgelejer, så vores færge i højsommeren kunne indgå i tæt trafik med op til otte afgange i timen. Senere gav en femte færge til ruten mulighed for op til ti afgange hver time, og Pinen-Plagen var i 1977 kun overgået af Storebælt i antal overførte biler på danske færgeruter. Færgetypen er tegnet i 1953 af skibsingeniør Kjeld Heiberg Petersen, Aarhus, der er opvokset ved Sallingsund-overfarten som søn af en af overfartens to første kaptajner.

I alt er der bygget 12 næsten identiske færger af typen, den første i 1953 og den sidste - der også blev den sidste danske færge-nybygning af træ - i 1973. Maskinen er en 3-cylindret to-takts dieselmotor med 210 HK, bygget i 1963/64 hos Alpha Diesel i Frederikshavn (dengang datterselskab af B&W).

Efter at Sallingsundbroen afløste færgerne i maj 1978, blev "Legind Bjerge" købt af Viborg Amt, der i samarbejde med kommunerne flyttede to af færgelejerne fra Sallingsund til Næssund, hvor den afløste en meget mindre bilfærge. Omdøbt til "Næssund" optog vores færge trafikken her i juni 1980. Den sejlede her indtil overfartens nedlæggelse som kommunal overfart i februar 2015.

Siden ruten genåbnede 1. juli 2016, ejes og drives Næssundfærgen af foreningen Næssundfærgens Venner, der blev stiftet for at bevare såvel færgen som ruten, da den både er et vigtigt lokalt bindeled og et enestående historisk, kulturelt og håndværksmæssigt monument.

Færgen er i den forbindelse officielt blevet erklæret bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden.

Pengene til færgens drift skal tjenes via billetindtægterne, idet foreningen ikke modtager noget løbende tilskud til driften. Til gengæld har Næssundfærgens Venner nydt godt af bevågenhed fra såvel fonde som virksomheder, private og myndigheder, der har givet enkeltbidrag til at vi hen ad vejen kan restaurere færgen og sikre, at den også fremover er i meget fin stand. Samtidig udvikler vi løbende færgen som hyggeligt trafikalt og turistmæssigt bindeled og attraktion.

Data: Længde 29,38 m, bredde 7,79 m. Dybde til hoveddæk 2,58 m. 98 bruttoton. Kapacitet: 10 alm. personbiler, eller et lastvognstog og 2 til 4 personbiler.