Roskilde omegn | Transport

Her viser vi vej til de største seværdigheder og attraktioner, som befinder sig lidt udenfor Roskilde centrum. Herunder muligheder for at benytte offentlig transport, egen bil eller cykel. 

Transport til Roskilde omegn

HIMMELSØEN

Darup grusgrav har fået navnet Himmelsøen, og er blevet et nyt populært udflugtsmål tæt på Roskilde.

Himmelsøen er en stor grundvandssø, med en maksimal dybde på 11 meter. Der er omkring 2 km rundt om søen, og der er vandre- og cykelstier rundt om søen. Himmelsøen byder på vildtvoksende natur, gåture og udsigt. Der er også en ridesti, dyr i indhegninger og en badestrand.

OFFENTLIG TRANSPORT MULIGHEDER

Hvis man ønsker at besøge Himmelsøen med offentlig transport, er det muligt at tag en bus fra Roskilde bus terminal, der er lokaliseret ved Roskilde station. Bus 212 mod Hastrup tager passagerer med mod Himmelsøen og slut destinationen er Himmelsøen (Darupvej). Denne tur tager cirka 15 minutter. Prisen er 24 kr ved køb af en enkeltbillet, hvilket kan købes i 7- Eleven på stationen eller ved billetautomaterne. Har du flere spørgsmål kan personalet i 7-Eleven være behjælpelige.  

KØR I BIL

Bilister kan parkere ovenfor søen på parkeringspladsen ved Darupvej 60-150.

TAG DIN CYKEL

Det er muligt at cykle til Himmelsøen fra Roskilde centrum. Fra Roskilde station kan man cykle via Jernbanevej indtil den møder Ringstedgade. Herfra drejer man til venstre  og følger Ringstedgade, der bliver til RIngstedvej efter cirka 600 meter. Efter igen 600 meter, skal man holde til højre på RIngstedvej, hvor man derefter skal fange den sti
der går til Himmelsøen fra Darupvang ved Ringstedvej. Følg Darupvang indtil den møder Darupvej og derefter drej til højre ad Darupvej. Efter cirka 1,1 km kommer Himmelsøen på højre hånd. 

BOSERUP SKOV

Foruden et rigt dyre og planteliv byder Boserup Skov på, mange andre overraskelser. Blandt andet giver Lerskrænten en fantastisk udsigt over Kattinge Vig og Ringøen. I skoven er der ni gravhøje, der primært stammer fra bronzealderen.

OFFENTLIG TRANSPORT MULIGHEDER

Man kan tag bus 207 til Boserup Skov fra Roskilde bus terminal, der er lokaliseret ved Roskilde station. Bus 207 mod Osted tager passagerer med mod Boserup Skov og slutdestinationen er Boserup (Boserupvej). Denne tur tager cirka 15 minutter. Prisen er 24 kr ved køb af en enkeltbillet, hvilket kan købes i 7- Eleven på stationen eller ved billetautomaterne. Har du flere spørgsmål kan personalet i 7-Eleven være behjælpelige.  

KØR I BIL

Kommer man I bil, er der parkeringspladser langs Boserupvej. 

TAG DIN CYKEL

Både Fjordstien, Munkevejen, Pano­rama ruten og Skjoldungestien fører dig til Boserup Skov. Vi anbefaler man tager Panorama ruten fra Stændertorvet ned til Roskilde havn og derefter langs Roskilde fjord indtil man kommer til Boserup Skov.

Vi anbefaler at man kan følge dette kort, der kan hentes online eller på vores turistkontor.

https://www.visitroskilde.dk/sites/visitroskilde.com/files/2020-05/Cykelkort%20dansk_ver.8.pdf 

 

VIGEN STRANDPARK

Nord for Roskilde by er roskildensernes foretrukne badestrand. Stranden ved Vigen Strandpark ligger ud til Roskilde Fjord mellem Veddelev og Roskilde. Bag stranden ligger Roskilde Camping og herimellem findes et dejligt grønt område, der giver mulighed for forskellige aktiviteter ved den familievenlige strand. Stranden ligger i naturskønne omgivelser, med dejlige grønne strandenge samt en sandstrand med badebro ud i fjorden. Der er bruser på stranden. Stranden  er 300 meter lang og 10-15 meter bred.  Stranden udgøres af fint sand med få småsten. Fjordbunden udgøres ligeledes af fint sand.

OFFENTLIG TRANSPORT MULIGHEDER

Man kan tag bus 203 mod Veddelev fra Roskilde bus terminal, der er lokaliseret ved Roskilde station. Bus 203 tager passagerer med mod Vigen Strandpark og stoppestedet hedder Veddelev Bygade (Baunehøjvej). Denne tur tager cirka 15 minutter. Prisen er 24 kr ved køb af en enkeltbillet, hvilket kan købes i 7- Eleven på stationen eller ved billetautomaterne. Har du flere spørgsmål kan personalet i 7-Eleven være behjælpelige.  

KØR I BIL

I bil kan man køre via Baunehøjvej, som fører til parkeringspladsen 200 meter øst for stranden, og her er tilmed opført en rampe ned mod stranden, som giver adgangsmuligheder for kørestolsbrugere, gangbesværede og badegæster med barnevogn.

TAG DIN CYKEL

Fra Roskilde centrum tager det ca 15 minutter at cykle til Vigen og man cykler langs fjorden hele vejen

 

MUSICON


Roskildes kreative bydel ligger i et tidligere industriområde mellem Roskilde Dyrskueplads og Roskilde Station. Der er i dag flere end 70 aktører på Musicon bestående af virksomheder, foreninger og kulturinstitutioner. I bydelen er der danseteater, museum, kunstskole, skatehal, spisesteder, øvelokaler og mange forskellige boligformer.

Karakteren i området er præget af de tidligere industribygninger og andre rustikke spor fra produktionen, som er inte­greret i udformningen af nye byrum og blandet med nybyggeri.

Musicon er en spændende og attraktiv bydel med markante kulturinstitutioner. Området har udviklet sig til et kreativt vækstcenter i Roskilde og bydelen tiltrækker konstant nye kreative kræfter.

OFFENTLIG TRANSPORT MULIGHEDER

Bus 202A kører til Musicon fra Roskilde busterminal lige ved Roskilde Station og derefter ad Køgevej til Stenkrogen og ad den nye busvej til Pulsen (tidl. Maglelunden) ved Teknisk Skole og videre til Maglegårdsvej. Denne tur tager cirka 15 minutter. Prisen er 24 kr ved køb af en enkeltbillet, hvilket kan købes i 7- Eleven på stationen eller ved billetautomaterne. Har du flere spørgsmål kan personalet i 7-Eleven være behjælpelige.

STOPPESTED PÅ MUSICON: Stå af på på Pulsen (tidl. Maglelunden) overfor Teknisk Skole - lige bag Hal 12.

202A: Margrethehåb > bymidten > Roskilde st. > Musicon

KØR I BIL

Når man besøger Musicon, får man den bedste oplevelse ved at bevæge sig rundt til fods. Så vi anbefaler, at man parkerer på de store parkeringspladser Musicon Nord (Havsteensvej 10) og Musicon Syd (Pulsen 15) i udkanten af bydelen. Her kan bilen holde ubegrænset https://www.visitroskilde.dk/sites/visitroskilde.com/files/2020-05/P-info_Musicon_ladestandere_2019.pdf

TAG DIN CYKEL

Er man på cykel eller gåben, kan man tage en smutvej til Musicon-bydelen via Musiconstien. Find den vestlige gangtunnel, der går hele vejen under jernbanen fra Jernbanegade. Man kommer op ved rundkørslen mellem Ny Østergade og Køgevej på stationens sydside. Sygehuset ligger lige på den modsatte side af vejen.

I rundkørslen går man cirka 100 meter ned ad Køgevej mod syd, indtil du når Knudsvej. Her drejer man til højre.

170 meter nede ad Knudsvej finder man Thyrasvej på venstre hånd. Følg Thyrasvej til den modsatte ende, hvor den løber ud i Gormsvej - og så står man foran indgangen til Musicon-stien.

Følg Musicon-stien sydpå, og prøv eventuelt pumptrackbanen, trafiklegepladsen eller boldburet undervejs, inden du rammer lyskrydset ved Søndre Ringvej. Man skal bare over ringvejen, og så er man på Rabalderstræde, som kan følges ind i Musicon-bydelen.

 

LEJRE & GL. LEJRE

I Lejre er en tusinde år gammel fortælletradition, der væver Lejres historie ind i sagnenes og myternes verden. Historierne om skjoldungerne er mange og farverige, og selvom de kan bygge på virkelige hændelser, så forbliver sagnkongerne mytiske figurer. Ifølge både historikere og arkæologer var Lejres storhedstid i årene fra år 500-1000. Fra omkring år 1000 blev kongesædet flyttet til Roskilde og Roskilde domkirke blev opført.

Besøg landsbyen Gl. Lejre som rummer et væld af fortidsminder. Øst for byen finder man skibssætninger af granitsten og gravhøje fra bronzealderen. Vest for Gl. Lejre har man udgravet en række imponerende kongehaller. Lejre museum formidler områdets enestående fund og Gl. Kongsgård formidler 1800-tallets landbokultur.

I Sagnlandet kan man opleve 13.000 års Danmarkshistorie. Sejl i stammebåde, slå ild med flintesten, mal mel og oplev de historiske værksteder og gamle håndværk i det 43 hektar store naturområde med historiske huse og gårde.

For enden af Danmarks længste lindeallé, ligger en af Europas fineste barok herregårde fra 1745 med en imponerende barokhave. Ledreborg Slot indeholder en enestående samling af oprindelige møbler og malerier. Besøg parken og de smukke Ledreborg skove. 

OFFENTLIG TRANSPORT MULIGHEDER

Prisen er 24 kr ved køb af en enkeltbillet, hvilket kan købes i 7- Eleven på stationen eller ved billetautomaterne. Har du flere spørgsmål kan personalet i 7-Eleven være behjælpelige. Ønsker man at tag til Sagnlandet kan man ved lejre station stå på bus 233. Den kører direkte, og afgangstiderne passer med toget til og fra Roskilde. Man kan bruge samme billet til toget og bussen. 

KØR I BIL

Sagnlandet Lejre ligger midt mellem Sjællands bløde bakker, kun syv kilometer fra Roskilde. Du kan køre hertil fra alle dele af Sjælland på under en time.  Der er god plads til bilen, da Sagnlandet har cirka 300 parkeringspladser lige ved indgangen.

TAG DIN CYKEL

Cykelturen fra Roskilde station tager en lille time i mageligt tempo.

Kom rigtigt ud ad Roskilde!

Kør vestpå fra stationen ad Jernbanegade, som bliver til Borgerdiget. Drej til venstre ad Helligkorsvej og fortsæt frem til rundkørslen. I er nu slået ind på de nationale cykelruter 4 og 6. Herfra kan I følge skiltningen, som guider jer næsten hele vejen til Sagnlandet Lejre.

Turen fortsætter ud ad Roskilde og gennem Svogerslev. Den lille by som nærmest er vokset sammen med Roskilde, er I hurtigt igennem. På den anden side af Svogerslev får I rigtigt følelsen af at være på landet. Vejen ligger højt, så det bakkede landskab åbner sig taknemmeligt for jeres fødder. Kommer I på rette tid, kan I nyde synet af de lysende gule rapsmarker.

Cykelstien dirigerer jer susende neden under Lindenborgvej og videre gennem Kornerup. Et skarpt sving til venstre på en stejl stigning stiller krav til jeres cykellår. Få evt. pusten igen og fyld vanddunken ved den lille landsbykirke. På kirkegårde er der altid vand at få og som regel også et toilet at låne.

Fra Kornerup går det over stok og sten mod Gl. Lejre. Kort efter bliver vejen til grus, men før I når Gl. Lejre, kommer I forbi den originale stenskibssætning, som der i Sagnlandet er opført en fuld kopi af. Videre nede ad vejen ligger Lejre museum. Der kan I få al den info om skibssætningen, I kunne ønske jer – foruden de mange andre fund, der er gjort i Lejre-området.