©  Foto:

Tollundmanden

Tollundmanden, verdens bedstbevarede moselig, blev fundet i 1950 i en mose tæt på Silkeborg, og det skulle vise sig at være noget af et fund. Moseliget, der senere blev navngivet Tollundmanden, var nemlig mellem 2.200-2.400 år gammelt og utroligt velbevaret.

Et moselig af stor betydning

Den 6. maj 1950 blev der fundet et lig i en mose ved Bjældskovdal cirka ti km vest for Silkeborg. Politiet blev kontaktet af to brødre, der var ude for at grave tørv til brændsel, men som nu havde fundet et lig. Brødrene var overbeviste om, at afdøde var død for nylig, siden kroppen var så velbevaret.

De fortalte politiet, at liget var fundet 2,5 meter under tørven, og politiet var med det samme klar over, at sagen højst sandsynligt var mere passende for Silkeborg Museum. Derfor tog både politi og museumsfolk ud til mosen, og der var ingen tvivl om, at dette var et vigtigt fund. Derfor blev en arkæolog tilkaldt fra Aarhus, så udgravningen kunne foregå korrekt.

‘Tollundmanden’ blev opkaldt efter byen Tollund, hvor de to brødre, der fandt moseliget, kom fra.

Undersøgelser af Tollundmanden

Undersøgelser af Tollundmanden viste, at der var tale om en mand på mellem 30-40 år, der var blevet kvalt i den lædersnor, som han stadig havde om halsen. Senere scanninger af moseliget har vist, at han sandsynligvis blev hængt.

Det er uvist, hvorfor Tollundmanden blev hængt. Var det selvmord? Et offer til en gud? Eller havde han begået en forbrydelse? Dette får vi nok aldrig svar på, men det er måske noget af det, der er med til at bevare mystikken om ham og hans historie.

Tollundmanden i dag

I dag er Tollundmanden udstillet på Museum Silkeborg og er kendt som et af verdens bedst bevarede moselig. Umiddelbart i nærheden af hvor Tollundmanden blev udgravet, havde man i 1930'erne også fundet et lig - ‘Ellingpigen’. Også hun kan ses på Museum Silkeborg.

Udstillingen er en samling af alt, hvad Museum Silkeborg ved om det berømte moselig. Der er desuden lavet en rekonstruktion af Tollundmanden, så man kan få en idé om, hvordan han kunne have set ud, da han levede.

Forskere fra Museum Silkeborg, Nationalmuseet, Moesgaard Museum og Aarhus Universitet har i en undersøgelse analyseret sig frem til, hvad Tollundmandens sidste måltid var: Grød, der primært bestod af byg samt bleg pileurt, hør og fisk, der enten er spist ved siden af eller i grøden. Prøverne viser, at maden var en smule brændt på. Derudover afslører fund af parasitæg, at Tollundmanden havde både bændelorm, spolorm og piskeorm.

Lyt til sangen: Sig os nu, hvad du hed ...

der er så lidt vi ved! Var du mon høvding, præst eller træl ... Lyt her til Lars Lillholts facinerende sang til den unge Tollundmand.

Se, hvad andre deler på Instagram

#tollundmanden #museumsilkeborg #visitsilkeborg