Food Out West - Jammerbugt 8

Jammerbugten - lokale råvarer og kvalitet

Foto: VisitJammerbugten

Ro og vildskab

De vidtstrakte landskaber strækker sig fra Bulbjerg, den 47 meter høje kalkstensknude, også kaldet Jyllands eneste klippe. Klitplantagerne og de brede strande ved Svinkløv, Slettestrand og Blokhus giver anledning til at stoppe op og tage naturen ind. I Jammerbugten kan man sågar gå efter udvalgte ”tankesteder”, hvor man finder en særlig ro i den vilde natur.

Her giver grøntsagerne sig tid til at gro, og man har tid til at tage sig af hinanden. I jorden i Vildmosen ligger små guldklumper gemt, Danmarks yndlingskartoffel vil mange mene. Og ved Thorup Strand er frisk fisk ikke en tom kliché, for den findes ikke friskere end her, hvor den landes direkte fra stranden af blåmalede fiskerbåde. Fiskerne er et bevis på, at man her på egnen værner om det lokale. Og den sociale kapital er stor: Som hos en købmand i Hjortdal, hvor alle har en andel, og som er et udstillingsvindue og distributionsled for de mange lokale fødevareproducenter.  

Naturgastronomi i Slettestrand

Ifølge Jysk Lov fra 1241 må man sanke alt det, man kan have i sin hat. Og der er nok at tage af i Jammerbugten, hvor mere end 370 spiselige planter gror vildt. Engang var de vilde planter en naturlig ingrediens i ethvert køkken. I dag har vi glemt, hvordan vi skal anvende dem, men det kan man lære om ved Slettestrand, hvis man spørger sig for.

Her kan man blandt andet lære om naturens spisekammer i en hyggelig hule med bjælkeloft, lammeskind, rustikke plankeborde og røglugten fra de brændefyrede ovne, der bruges til at riste og røge alt fra makrel og rådyr til urter som røllike og porse. De kalder det naturgastronomi, en sanselige madoplevelse, hvor deltagerne selv samler vilde ingredienser i naturen og er med i køkkenet. Det er langt fra det typiske nak og æd-koncept; her handler det om nærvær til naturen og at samles om det gode måltid.

Jammerbugten er hjem for både iværksætterdrømme og gammelt fødevarehåndværk - små producenter, der med ildhu og tålmodighed sætter en ære i at lave produkter af høj kvalitet.

En tidligere polarekspeditionsleders drøm om at lave et eget destilleri har båret frugt. For her omsætter man den ædle smag af nordens frugter, bær og urter til gyldne dråber af rom, whisky, gin, snaps og brændevin. Svinkløvs natur lægger navn til en serie af snapse, og danske æbler, havtorn og hybenroser fra det nordvestjyske er en del af essensen af en prisvindende gin.

Smørret er dobbeltsyrnet, lavet på fløde og æltet to gange. Sådan laver man smør på gammeldags manér, og sådan har man gjort det på det lokale mejeri siden 1890. Mælken kommer fra et nærliggende kloster, hvor også en ost lagret i kælderen bærer klostrets navn. Og i en gammel bunker ved Vesterhavet hviler flere oste på række, for her er optimal luftfugtighed og temperatur til at lave osten med den helt særlige smag.

Ryåens vande kan virke kølende på en varm sommerdag, hvor også åen i gamle dage blev brugt til at køle is ned med. Is er her stadig, men i mere moderne former, og ved åen er der smagsprøver, når den svalende is engang om året bliver fejret ved Isens dag. Her kan man få en rundtur i isproduktionens verden, og i mejeriboligens velbevarede stuer kan man nyde gammeldags vafler, isdesserter og softice.

Ro og idyl på badehotellet

Også badehoteller efter gammeldags forbilleder præger Jammerbugten. Her får man et stressfrit helle i første klitrække, hvor luksus findes i roen, solnedgangene og nærværet over de gode spiseoplevelser.

Med reference til 1920’ernes klassiske badehotel er der også kommet et nyopført badehotel til - i eksklusive rammer og med en uformel stemning.