Food Out West - Ribe Mandø2

Ribe & Mandø - østers og vin i nationalpark

Foto: Food Out West

Blandt Vadehav og vikinger

360 graders panorama af vand og himmel, der flyder ud som akvarel i pastelfarver. Hvor begynder havet, og hvor slutter det? Ved Vadehavet har naturen sin egen rytme og viser helt særlige kræfter. To gange i døgnet pumper tidevandet en milliard kubikmeter vand ind og ud, og femten millioner fugle kommer forbi på deres vej ad den Østatlantiske trækrute. Man bliver ydmyg, lille og eftertænksom, når man oplever natur i verdensarvsklasse helt tæt på.

Fra havbundens spisekammer

Vadehavet giver stof til eftertanke, og ved Vester Vedsted kan man få en nærmest kunstnerisk formidling af økosystemet og det dynamiske landskab, der har afgørende betydning for ynglefugle, fisk, havpattedyr og planteliv. Her skyder arkitektur af international klasse smukt frem af marsken og bliver selv en del af landskabet. Iklædt waders kan man komme på tur og udforske bunden af havet. På muslingebankerne er der østers overalt. 

Vadehavets spisekammer åbner sig, og man kan samle den rå og spiselige natur – Ud over østers også hesterejer, strandkrabber, muslinger eller søsalat og anden spiselig tang, som kan tilberedes over bål og spises i Vadehavets baghave.

Smag på Mandø

Midt i Vadehavet ligger Mandø, den lille ø der kun er fremkommelig to gange i døgnet, når tidevandet giver plads. Herfra kan man tage med hestevogn på sælsafari eller østerstur, hvor de friskplukkede østers og den storslåede natur nydes direkte på bankerne med et glas champagne.

Smagen af naturen kan man også nyde på øen. Økologi og råvarer fra Mandø, eller tæt derpå, spiller hovedrollen her. En gammel lade med fritlagte loftsbjælker kan danne rammen om alskens måltider – for eksempel morgencomplet, frokost og aftenretter med råvarer fra omegnens producenter. Her får man lækkerier fra hele Vadehavet og Vesterhavet: lam fra Mandø, røget fisk fra Hvide Sande, ost fra lokale mejerier og brød fra en af landets bedste bagere inde i Ribe.

Vin ved Vadehavet

I Vester Vedsted kan du nyde lokal vin på naturcafé og gårdbutik. På Vester Vedsted Vingård finder man 9000 vinstokke på den sandede hedeslette, hvis druer bliver til perlende hvidvin, rosé og rødvin. Vin, groet på dansk jord, kan skam godt være en succes, og måske er det ikke helt forfejlet, når nogen tror, at vikingerne i Danmark selv har produceret deres vin.

Der brygges også øl og laves kryddersnaps herude, ligesom likør, marmelader og andre specialiteter af frugt og krydderurter bliver til fristende lokale varer. Her laves så meget som muligt fra bunden, hvor man byder på simpel, sæsonbestemt mad og bagværk af lokale ingredienser med respekt for naturen.

Smagen af Vadehavet i Ribe

Inde i Ribe, Danmarks ældste by, finder man historiske restauranter og spisesteder med stærk reference til Vadehavets nærhed og den omkringliggende natur.

I den charmerende middelalderby i centrum, beklædt med brosten og bindingsværkshuse, ligger et af landets ældste spisesteder, Weis Stue, indrettet med originale møbler fra 1704, hollandsk fajance og dekorerede panelvægge. Her serveres smørrebrødsplatter og traditionelle fiske- og kødretter, såsom stjerneskud og grillet kalvelever på ”ripensermåden”. Og i et skævt hus fra 1600-tallet med udsigt over åen venter der smørrebrød, den sydvestjyske specialitet bakskuld, skibberlabskovs, traditionel æggekage med bacon, lagrede oste og til dessert måske en kransekage eller en gammeldags æblekage.

I Ribes tidligere købmandsgård kan du smage udsøgte lækkerier som vadehavsrejer, souffléer af lokale kyllinger, skinker fra grænselandet, lammepølse og ost fra Vestkysten. Til platten er det oplagt med en lokal øl brygget på lys malt og krydret med for eksempel blomster og bær fra Vadehavet.

Også uden for byen forkæles man, som var man inviteret til et eksklusivt middagsselskab, når man besøger et af de mange spisesteder. Der venter kulinariske oplevelser, hvor råvarer fra Vadehavet og Sydvestjylland ophøjes på tallerkenen.

I Ribe kan du få udsøgte, håndlavede chokolader fra den lokale chokolatier, Temper Chokolade. Chokoladerne er sammensat med autentiske smage fra Vadehavet, som eksempelvis æbler, mjød, honning eller rom fra Fanø, eller med smage fra den klassiske sønderjyske kaffepunch.

I køkkenet med vikingerne

Tusind år før det nynordiske køkken og dets manifest erobrede verden, sankede vikingerne bær, nødder samt svampe og kogte grød. De forlængede årstiderne og maksimerede deres jord og ressourcer med fermentering, saltning og røgning af fisk og kød.

Ribe blev grundlagt af vikingerne, og de spiller stadig en rolle i byen, hvor man kan opleve vikingernes køkken. Her kan man også møde husfruer, som sammen med deres børn, fosterbørn og trælle samler urter i naturen og laver mad til alle gårdens folk.