Bær og urter i det golde landskab
Det vindomsuste og sandholdige terræn omkring Skagen gør det udfordrende at dyrke grøntsager, men bær og vilde urter findes i overmål. Skawbo-versionen af den stegte rødspætte bliver derfor serveret med en kompot af enten tyttebær, tranebær eller stikkelsbær.
På Skagens yderste spids, Grenen, og på gamle bopladssteder vokser havtornebuske vildt og vidner om, at også vikingerne har nydt godt af denne superfood. Tager man på sanketur, kan man plukke de vitaminfyldte bær eller finde urten porse. Porse finder man også hos det lokale bryghus, der anvender udtræk af morsepors fra rakler, håndplukket ved Råbjerg Mile, til særlige specialøl. For mange vendelboer er urten også en central ingrediens i bjesk, den hjemmelavede kryddersnaps, som er en fast bestanddel af ethvert frokostbord i Skagen – som vi kender det fra PS Krøyers malerier og den dag i dag.
Også H.C. Andersen var gæst i Skagen. Det var i 1859. Det siges, at gæstgiveren på hotellet var højgravid og gik i fødsel, efter den prominente gæst fik et raserianfald, fordi hans måltid lod vente på sig. Om natten kom en pige til verden. Moderen mente, at pigen måtte være født med særlige kunstneriske evner, når nu den berømte forfatter havde været i huset under fødslen. Den unge pige blev senere kendt som den verdensberømte Skagensmaler, Anna Ancher.