Ådalens smagfulde råvarer
Lam er et af Varde Ådals kendetegn og har i flere år fundet vej til flere af landets fineste restauranter. Flere får nu også øjnene op for oksekød fra Varde Ådal. Fælles for lam og kvæg er, at de får deres udsøgte smag fra særlige urter og græsser, der har gode vækstbetingelser nær åen og på Skallingen. Dyrene er med til at bevare den naturlige vegetation og får samtidig masser af saft, kraft og smag af den næringsrige jord.
Grise og oste går også overraskende godt i spænd ved Varde Ådal - blandt andet på et osteri med tilhørende griseavl, Enghavegård Osteri og Gårdbutik. Og kombinationen giver god mening, for frilandsgrisene nyder godt af den proteinholdige valle fra osteproduktionen. Det sikrer godt kød til de røgvarer, skinker og spegepølser, som man lagrer i jordkamre for at få den allerbedste smag. Ostene er ligeledes fulde af karakter og elskede i brede kredse. Her fremstilles de enkelte oste nænsomt, og man giver dem god tid til at udvikle den helt rigtige smag. Det gælder lige fra de milde, over de bløde, til en emmentalertype med ekstra sød og intens aroma. Ostene og charcuteriet kan købes lokalt, hvor der er masser af andre fristelser og smagsprøver.
Den frodige jord giver endda næring til noget så udansk som vin. Herude beviser man, at man sagtens kan lave vin midt i elementernes rasen. Hvad der startede med 100 vinstokke med udsigt over Ho Bugt er nu blevet til 1600 på Fjordgård Vin & Vadehav. Druerne bliver til bordvine foruden portvins- og sherrytyper. Her afholdes løbende rundvisninger og smagninger af de anmelderroste vine - ofte sammen med et udvalg af de gode oste fra nabolaget.
Gamle nordiske kornsorter har også fundet vej til den næringsrige jord, hvor flere typer af hvede, rug og byg, der i sig selv er fyldt med smag og højt næringsindhold, bliver til mel af høj kvalitet, malet i en gammeldags stenkværn.