Food Out West - fælles fortælling_film

Vestkystens fødevarer

Foto: Food Out West

På Vestkysten er tiden en anden

Vestkystens vilde landskaber, fra marskland til klint og klit, gemmer sammen med det barske Vesterhav og underfundige Vadehav på et af Danmarks rigeste spisekamre: fisk og skaldyr i hav, fjord og å og dyr, der græsser på store vidder med højt til himlen. Her tager råvarerne smag af den sandede jord, havet og den salte vestenvind, der kysser græsset og urterne på strandengene.

Man mærker årstidernes skiften, også på tallerkenen. Her er "jord til bord" og "hav til mav'" ikke udhulede dogmer, for lige udenfor bugner det med fisk og havets frugter og afgrøder på mark, i skov og på eng. ​​​​​​​

På Vestkysten kan man købe makrel på røgeriet og nypillede rejer hos fiskehandleren. Friskfanget torsk fra en lyseblå kutter på stranden eller på fiskeauktionen om sommeren. I århundreder har man levet af og med det barske hav, og det gør man stadig. Fisk, blæst og bølger er indbegrebet af Vestkystens madoplevelse nummer ét. Fra de små fiskelejer til de rå og travle havnemiljøer, så er fiskeindustrien allestedsnærværende langs Vestkysten. Historien om fiskeriet er båret af tradition og nostalgi, men den er også en fortælling om et fremadskuende og hypermoderne erhverv, der eksporterer fisk til hele verden.

På Vestkysten er tiden en anden. Her modnes og røges sild på gammeldags facon, oste venter på at blive vendt, snaps trækker på urter, og whisky og rom lagres på gamle tønder. Vestkysten er hjemsted for stolt fødevarehåndværk og rugekasse for iværksætterdrømme, hvor producenter med ildhu og tålmodighed sætter en ære i at fremstille fødevarer af høj kvalitet, der smager af mere. Det er produkter, der bærer historien om Vestkysten - en fortælling om tradition, overlevering og fornyelse.

Langs kysten kan man fiske efter torsk på revet, laks i åen, pighvar ved stranden og makrel, sild og hornfisk fra kajen. Plukke østers eller muslinger fra de store banker. Samle svampe fra skovbunden eller sanke urter og bær ved stranden. Fra vejboder kan man købe jordbær eller lokale specialiteter på de mange fødevarefestivaler. På Vestkysten kan man selv tage del i de mange fødevareoplevelser. 

Vestkysten er et åndehul, et sted til nærvær og hygge året rundt. Her samles man om det gode måltid i feriehuset eller på de mange havnecaféer, badehoteller, kroer og restauranter. Vestkysten byder på et væld af madoplevelser; fra stjerneskud til stjernespækket gastronomi serveret med gæstfrihed og hjertevarme. Lokale traditioner og egnsretter holdes i hævd, fra bakskuld i syd til bjesk i nord, mens nye kreative retter udtænkes af nogle af Danmarks dygtigste kokke. Mange gæster rejser langt for spiseoplevelser i særklasse, hvor omdrejningspunktet er de gode, nære og friske råvarer, der smager af Vestkysten.