VisitDenmark
Skagen

Skagen - her nydes livet

En ferie i Skagen får dig helt ned i gear, og du kan næsten få fornemmelsen af at være på badeferie i 1930'erne. Det unikke lys og natur, den særlige sommerstemning og kulturlivet her gør en ferie i Skagen til noget helt særligt.

»Bor der rent faktisk mennesker her?«

Sådan lyder det ofte fra de amerikanske turister, når de besøger Gammel Skagen. De fine og små gule huse kan nemlig minde lidt om et dukkelandskab. Særligt når man er turist fra det store USA.

Skagen har i rigtig mange år været blandt Danmarks mest populære feriemål, og har en særlig plads i hjertet hos mange turister - både danske og udenlandske.

Sommerstemning i Skagen 
»Det, der gør Skagen så speciel, er koblingen mellem den unikke natur på f.eks. Grenen og så det historiske. Man kan stadig mærke stemningen af Skagen for 100 år siden, når man går rundt blandt de gule huse i Gammel Skagens gader. Har man set TV-serien Badehotellet, så kender man lidt den stemning af stråhatte, løse sommerkjoler og rekreation i det gamle sommerdanmark. Den atmosfære rammer en ferie i Skagen i høj grad stadig,« fortæller René Zeeberg, der er turistdirektør hos Turisthus Nord. 

Skagen

Den afslappede feriestemning finder man blandt andet på de originale, gamle badehoteller som Brøndums Hotel. Brøndums Hotel er blandt andet kendt for, at skagensmalerne ofte boede her, når de kom langvejsfra og skulle nyde Grenen og det smukke lys i byen. Hotellet har bevaret meget af det gamle interiør, så du føler dig sat tilbage i tiden, når du spiser middag i restauranten eller overnatter i et af værelserne.

»Jeg tror, det er ekstra vigtigt for folk i dag at komme ned i et mere roligt tempo, når de er på ferie, fordi hverdagen er så travl. Og Skagen er som sin egen lille tidslomme, hvor naturen er lige så smuk som i gamle dage og den gammeldags og hyggelige feriestemning også er bevaret,« fortæller René Zeeberg.

Skagen har været et centrum for kunst, litteratur og musik, helt siden malerne i 1800-tallet drog hertil for at gengive det helt særlige lys i deres kunst.

Livemusik, rosé og skaldyrsfad
Skagen har været et centrum for kunst, litteratur og musik, helt siden malerne i 1800-tallet drog hertil for at gengive det helt særlige lys i deres kunst. Den festlige stemning, de dengang tog med sig fra København, kan stadig høres i Skagens gader, når der er livemusik og folk hygger sig på caféer og restauranter.

»Skagen er et godt sted at mødes med venner, drikke et godt glas rosé og få frisk fisk og skaldyr, mens man lytter til livemusik på en lun og lys sommeraften,« siger René Zeeberg.

På Skagens Museum hænger mange af de berømte malerier fra de berømte Skagensmalere – f.eks. Anna Anchers værk ‘Solskin i Den Blå Stue’ med det smukke lys, der strømmer ind i den blå stue på Brøndums Hotel. Og bagefter kan du gå ind ved siden af og rent faktisk selv stå i den blå stue og se solen skinne ind af vinduet.

»Det er noget af det, folk fortæller allermest begejstret om, når de har besøgt Skagen. De synes, det er så fascinerende at se malerierne og så bagefter faktisk gå ud i malerierne på stranden, i Skagens haver og på hotellerne,« fortæller René Zeeberg stolt.