Ferie for livsnydere: Øl og lækker mad ved Limfjorden

Foto: Enjoy Limfjorden

Det gode liv venter ved Limfjorden, hvor lækker mad, gode øl og skøn vin går hånd i hånd med enestående naturoplevelser og ægte ro.

En god ferie skal byde på masser af oplevelser. Også helst den slags, der nydes bedst med smagsløg og gane. Og sætter man pris på skaldyr og ølkultur i verdensklasse, må Limfjorden siges at være noget nær det oplagte rejsemål. Området er fyldt med lokale bryggerier, fiskere, restauranter og kreative iværksættere, der med udgangspunkt i områdets råvarer og historie sætter Limfjorden højt på det kulinariske Danmarkskort. Og mens det måske kan diskuteres, om Danmarks bedste øl brygges i området omkring Limfjorden, så er der til gengæld ingen tvivl om, at det er her, man finder Danmarks bedste østers. Faktisk er Limfjordsøsters kåret til verdens bedste, hvorfor området også er kendt som et mekka for østerselskere

I det hele taget bugner limfjordsområdet med delikatesser fra havet, hvilket i særdeleshed opleves på den årlige skaldyrsfestival på havnen i Nykøbing Mors. Festivalen, der i år har 15års fødselsdag, afholdes fra 30. maj til 1. juni, og her bydes blandt andet på en overdådig og efterhånden Danmarksberømt skaldyrsbuffet med bl.a. andet pilselv-rejer, taskekrabbeklør og dampede limfjordsmuslinger serveret til tonerne af live jazz. Her kommer også kendte kokke til, der tryller med maden og serverer smagsprøver til gæsterne.   

Pluk selv verdens bedste østers
Har man lyst til selv at fange sine østers, er det oplagt at tage på østerseventyr i Limjorden. Normalt betaler man i dyre domme for de eftertragtede skalddyr, men i Limfjorden kan man ’plukke’ dem ganske gratis. Det gør man på de såkaldte østerssafarier i Limfjorden, hvor man iført waders og vandkikkert finder østersbankerne under vandet og plukker dem, man kan spise. Det anbefales at tage på en arrangeret østerssafari, hvor man er af sted med en kyndig vejleder, så man er sikker på, at man får fingrene i de helt friske østers. Området byder også på flere gode restauranter, hvor der særligt er fokus på de lokale delikatesser. Prøv eksempelvis Restaurant ved Fjorden i Struer, der bl.a. serveres lokalfanget moules frites og naturligvis verdens bedste østers. Kan man ikke få nok af østers, bør man også besøge Østersbar – Danish Oyster Bar i Glyngøre, der serverer helt friske østers liggende i rindende saltvand midt i den specialbyggede bar, og her kan du minsandten også smage verdens formodentligt eneste øl brygget på, ja østers.

Tapas på fjorden
Ved Limfjorden hænger naturoplevelserne gerne sammen med det kulinariske, og et godt eksempel på det, er de mange muligheder for arrangerede sejlture på fjorden kombineret med lækker mad og drikke. Hvad med for eksempel et tapas- og vincruise på Limfjorden, hvor du undervejs smager lokalproducerede pølser, skinker og oste og dertilhørende vin serveret af en fremragende sommelier? Eller måske en tur på fjorden, hvor fokus er på belgisk øl, og man undervejs smager på seks af de bedste slags akkompagneret af sjove anekdoter og historier om øllet og området, I sejler igennem? Det lyder da som en sejltur, man kan forstå.

Fosiler og lystfiskeri
Er man i det aktive hjørne, er det naturligvis oplagt at tage sin fiskestang med til Limfjorden, og er man til gå- eller cykelture, er området også perfekt til det. Terrænet er kuperet og varieret med skov, bakker, enge og naturligvis er der udsigt over fjorden over næsten alt, hvor man kommer rundt. Et besøg på øen Fur midt i Limfjorden kan også anbefales. Fur er berømt for sin enestående undergrund af moler og vulkanaske, hvor de forskellige lag vidner om vulkanudbrud for flere millioner år siden. Her kan I gå på jagt efter fosiler og aflejringer i undergrunden, eller blot nyde udsigten fra klinterne og opleve den enestående natur. På Fur møder natur og gastronomi igen hinanden, for her finder man blandt flere gode spisesteder Fur Bryghus, der laver deres egne fantastiske øl og serverer lækker mad til.

Der er således ikke mange sanser, der står uberørte hen efter et besøg ved Limfjorden, og der er oplevelser af alle slags til flere dage. Men roen, den ægte ro, der findes her, er netop også en oplevelse i sig selv. Ved Limfjorden behøver man nemlig ikke have travlt, her skal man blot nyde livet.

Rigtig god ferie til Limfjorden!