Massiv eksponering af Danmark under OL i Tokyo 2020

25.10.2019
Foto: Josep Villanueva Studio

En arkitekttegnet pavillon, en eksklusiv beliggenhed og ambitioner om bæredygtighed er tre væsentlige elementer i en massiv eksponering af Danmark, som finder sted under OL og Para-OL i Tokyo 2020.

Dansk bacon og smågrise trak overskrifter i de britiske medier, da VisitDenmark under OL i 2012 inviterede til folkefest på St. Katharine Docks for at promovere Danmark.  Fire år senere var dansk design og cykelkultur en central del af et stort dansk fremstød i Rio de Janeiro. 

I 2020 skal succeserne fra London og Rio de Janeiro gentages, og denne gang bliver livskvalitet det overordnede tema for eksponeringen af Danmark. 

”OL er meget mere end sport. OL er verdens største udstillingsvindue, som tiltrækker internationale medier, beslutningstagere og besøgende fra hele verden. Når opmærksomheden vender sig mod Tokyo næste sommer, vil vi vise noget af det bedste frem, Danmark har at byde på,” siger Jan Olsen, adm. direktør i VisitDenmark. 

Se pressemeddelelse om fremstødet

Sammen med Erhvervsministeriet står VisitDenmark i spidsen af projektet, som er udviklet i samarbejde med Industriens Fond og Realdania. 
 

Bæredygtige ambitioner 

Fremstødet vil finde sted i en dansk designet pavillon, som bliver omdrejningspunkt for udstillinger, aktiviteter og events i de 30 dage, hvor OL og para-OL gennemføres. Temaet livskvalitet vil blive foldet ud gennem danske styrkepositioner som design, bæredygtighed, fødevarer, sundhed og velfærd. 

Det er den prisvindende danske virksomhed Lendager Group, som har designet pavillonen med den ambition, at pavillonen skal være den mest bæredygtige under OL i Tokyo. Pavillonen vil derfor blive bygget af 5.000 stole, som fremstilles af affaldsplast, ligesom brugte sejl fra konkurrencebåde og træ fra det tsunamiramte område omkring Fukushima blandt andet vil brugt i pavillonen. 

”Danmark er et foregangsland inden for bæredygtighed og cirkulær økonomi, og det skal pavillonen under OL være en showcase for. Vi vil vise verden, hvordan løsningerne på de globale klimaproblemer udgør et kæmpe forretningspotentiale - jo større udfordring, desto større potentiale. Det gør vi ved blandt andet at bruge plastaffald til at bygge pavillonen og desuden ved at sikre, at materialerne genanvendes, når OL er slut, og pavillonen skal rives ned igen,” siger arkitekt og grundlægger af Lendager Group, Anders Lendager. 

Når fremstødet er slut, kan de 5.000 stole blive brugt andre steder i verden, f.eks. på universiteter og skoler i Japan. 

Rendering af den danske pavillon i Tokyo - tegnet af Lendager Group

Foto:Lendager Group

Eksklusiv beliggenhed 

Fremstødet vil finde sted i Hibiya Park, som er Tokyos pendant til Central Park i New York blot noget mindre i størrelse. Mange mennesker går dagligt igennem Hibiya Park, og under OL vil parken fungere som et af flere live sites med storskærme, hvor lokale og besøgende kan følge de sportslige præstationer. 

Hibiya Park ligger også centralt i forhold til transport, Den Olympiske By og andre events.  

Den centrale beliggenhed har været afgørende for at gennemføre fremstødet. 

”Beliggenheden i Hibiya Park gør det muligt at skabe opmærksomhed om Danmark over for et internationalt publikum. Når vi  har fået lov til at opføre pavillonen på denne eksklusive beliggenhed, hænger det sammen med, at pavillonen er åben for alle og ikke er forbeholdt virksomheder og VIP events. Og så tæller det nok også, at konstruktionen er med til at leve op til værternes vision om at gennemføre et bæredygtigt OL i 2020,” siger Jan Olsen. 

Pavillonen vil blive bygget på en plads i parken, som også ved andre lejligheder anvendes til events og festivaler. 

Myndighederne i Tokyo har givet tilladelse til, at pavillonen bliver opført rundt om et springvand, som dermed kommer til at fungere som en del af udstillingen, der også har som formål at bygge bro mellem dansk og japanske samfund. 

VisitDenmark forventer omkring 8.000 besøgende om dagen under OL og cirka halvdelen under Para-OL.
 

Læs mere om Den Danske Pavillon i Tokyo.