Jordnær is a Michelin restaurant located just 10 km north of Copenhagen

Michelin stjerner er spydspids for en stærk fortælling om Danmark

9.5.2019
Foto: Restaurant Jordnær - VisitCopenhagen

De danske Michelin-restauranter har stor betydning for turismen. Hver tredje udenlandske turist i Danmark er en mad- og gastroturist. Dem vil VisitDenmark gerne tiltrække flere af ved at bruge restauranterne og de dygtige kokke som afsæt for en stærk fortælling om Danmanmark som madland.


Topkokke og deres kolleger over hele landet, hele restaurationsbranchen, gastrofreaks og mange hotel- og turismefolk var ved at koge over af spænding og forventning mandag, hvor de eftertragtede Michelin stjerner blev uddelt i Musikhuset i Aarhus. Håbet var for mange, at der også ville kommer stjerner til Nordjyland og Fyn. At få en Michelin stjerne er nemlig ikke kun en stor anerkendelse. Det er også med til at trække turister til og skærpe destinationernes madprofil.


Herom siger Janne Grønkjær Henriksen, der er marketingdirektør i VisitDenmark:


”Det har stor betydning for turismen, at hele Danmark er repræsenteret i Guide Michelin. Michelin-kokkene inspirerer til et højt gastronomisk niveau, der er med til at trække turister til og sætte spot på lokalområdet og de mange andre madoplevelser, som området kan byde på. Bornholm er et godt eksempel på, at madoplevelserne faktisk kan blive en del af destinationens DNA, og mange andre steder arbejder man også med at få en sammenhængende fortælling om de lokale råvarer, maden og destinationens andre oplevelser”.


 Hver tredje udenlandske turist er en mad- og gastroturist


I følge en analyse fra VisitDenmark er knap hver tredje udenlandske turist i Danmark en såkaldt mad- og gastroturist.

De er er karakteriseret ved, at madoplevelser, gastronomi og det at spise ude har høj eller afgørende betydning for, at de holder ferie i Danmark. Og de er meget attraktive turister: De har et højere døgnforbrug end den gennemsnitlige udenlandske turist, flere af dem vil gerne hertil igen, og de er godt tilfredse med deres ferie i Danmark. De scorer samtidig højt som ambassadører for Danmark: To ud af tre på storbyferie vil anbefale ferie i Danmark til venner og bekendte.

Mange stjernerestauranter


”Danmark kan prale med rigtig mange stjernerestauranter, ikke mindst når man tager landets størrelse i betragtning, og vi vil gerne mere i front som en destination med gode madoplevelser, så vi kan tiltrække flere mad- og gastroturister. Ved at bruge Michelin-restauranterne og de dygtige kokke som afsæt for en bred fortælling om Danmark som madland vil vi kunne styrke Danmarks image over for et internationalt publikum”, siger Janne Henriksen.


Større tilfredshed med madoplevelserne i Danmark


I VisitDenmark glæder man sig samtidig over, at udenlandske turister generelt er blevet mere tilfredse med at spise ude, når de er på ferie i Danmark. Tilfredsheden er således vokset fra index 114 i 2014/2015 til index 180 i 2017/2018, når det gælder kvaliteten af danske spisesteder. Faktisk er det den parameter, der scorer den største fremgang i perioden, fremgår det af Statusanalyse af dansk turisme. Også tilfredsheden med servicen på spisestederne er steget.

Michelin stjerner til danske restauranter 2019


Restauranter med tre stjerner:

Geranium, som dermed fastholder sine tre stjerner.
Restauranter, som beholder sine to stjerner: 
AOC
Kadeau København
Henne Kirkeby Kro, som også får den særlige pris "Welcome & Service" for venlighed, entusiasme og effektivitet.


Nye restauranter med to stjerner:
Noma i København, som havde to stjerner i 2017. Dem mistede man, da restauranten lukkede. 
Koks på Færøerne, som før havde en enkelt stjerne.


Disse beholder deres ene stjerne: 
Jordnær
Kokkeriet
Frederikshøj
Era Ora
Substans
Kiin Kiin
Domestic
Gastronomé
Kadeau Bornholm
Clou
Formel B
Kong Hans Kælder
Marchal
108
Relæ
Søllerød Kro
Studio at The Standard
Ti Trin Ned
Slotskøkkenet
Frederiksminde
Me/Mu


Ny restaurant med en stjerne:
Alouette i København


Sidste år blev 25 danske restauranter hædret med i alt 30 stjerner. I år har 27 restauranter modtaget i alt 33 stjerner.