Urlaub auf den Dänischen Ostseeinseln

Nyt dansk Ø-brand skaber interesse i Tyskland

9.5.2025
Foto: Strategic Marketing Alliance - Zealand

En ny testkampagne for Sjælland og øerne har vist, at et fælles brand og kreativt greb kan styrke regionens synlighed på det tyske marked.

Med åbningen af Femernforbindelsen i horisonten er flere danske partnere gået sammen om at styrke kendskabet til Sjælland og øerne som feriedestination.

Visit Lolland-Falster, Visit Sydsjælland & Møn, Destination Sjælland, Destination Fjordlandet, VisitNordsjælland, Dansk Kyst- og Naturturisme og Erhvervshus Sjælland har i samarbejde med VisitDenmark udviklet en ny brandingplatform – i tråd med det fælles Danmarksbrand – som nu er testet i Tyskland.

Dänische Østseeinseln – et nyt greb på det kendte

Under navnet Dänische Østseeinseln får tyskerne en ny indgang til noget velkendt. Ø-ferie er ikke i sig selv nyt, men kampagnen viser det i en særlig dansk kontekst, der har talt stærkt til målgruppen. Ved at udvide det kendte Dänische Ostsee med “Østseeinseln” præsenteres Sjælland og øerne som en tydelig og samlet destination – tæt på, men med et unikt særpræg.

Kampagnen leger med det danske bogstav "ø" og har skabt et nyt sprogunivers med ord som ØrlaubØrlebnis og Øbenteuer – sjove stavemåder af ordene ferie, oplevelse og eventyr. Det er både iøjnefaldende og lærerigt.

"Kampagnen har skabt opmærksomhed og øget kendskabet til regionen – samtidig med at vi har lært tyskerne noget nyt. Mange vidste ikke, at 'ø' betyder 'Insel', men det er ved at ændre sig, og det virker. Vi ved fra undersøgelser, at kreativiteten i digitale kampagner generelt står for op mod 70 procent af succesen – og det er derfor, at vi har sat alle kræfter ind på at lave en kreativ kampagne," siger Markus Diefenbach, markedschef for Tyskland hos VisitDenmark.

Test af koncepter og kanaler

Kampagnen er en del af projektet Strategic Marketing Alliance – Zealand (SMA-Z) og er tilpasset VisitDenmarks årlige kampagneplaner og målgrupper i Tyskland. Der er testet alt fra kreative greb til mediekanaler og budskaber.

YouTube-annoncerne har leveret høj opmærksomhed – især blandt de 25–44-årige – og mere end halvdelen af visningerne er sket på tv-skærme, hvor folk typisk er mere fokuserede, hvilket øger chancen for, at budskabet bliver husket.

Kampagnen på Meta har givet god synlighed og skabt et godt udgangspunkt for at nå folk igen senere. På tværs af platforme er kampagnen blevet vist 13,2 millioner gange.

Et samarbejde, der løfter landsdelen

Kampagnen markerer første gang, at hele Sjælland og øerne står bag én samlet international markedsføring. Den fælles indsats har ikke kun styrket kampagnen, men også samarbejdet mellem parterne.

”Tyskerne er nogle af de mest attraktive turister i hele Norden, og vores nærmarkeder bruger svimlende summer på at hale dem i land. Det her samarbejde har givet os væsentligt flere markedsføringsmuskler, som har gjort os i stand til at bokse langt over vores vægtklasse. Og det er vigtigt, for vi er ganske enkelt nødt til at stå stærkt i tyskernes bevidsthed, inden Femern Bælt-forbindelsen åbner, hvis vi vil have de tyske turister til at vende BMW’en mod Sjælland og øerne,” siger Martin HH Bender, direktør i Visit Sydsjælland & Møn.

Klar til næste skridt

Den første kampagneudrulning i foråret 2025 er netop afsluttet, og resultaterne viser, at tyskerne er åbne for nye danske oplevelser.

”Brandet er genkendeligt, legende og positionerer Sjælland og øerne som noget særligt. Vi er i fuld gang med at varme markedet op. Det handler om at være klar, når tunnelen åbner – og det er vi godt på vej til,” siger Markus Diefenbach.

Kampagnen fortsætter med endnu en udrulning i foråret og ét i efteråret, mens den nye alliance og samarbejdet på Sjælland og øerne også fortsætter.

Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.