©  Foto:

Æ Fywerhus - Jegindø - Thyholm

Lille fiskerimuseum beliggende på havnen på Jegindø. Her berettes fortællingen om Jegindøs fiskere og Limfjordens fiskerige fortid i hvad der oprindeligt var et bøde- og redskabsskur for en af de lokale fiskere.

Æ Fywerhus - Jegindø - Thyholm

Fra Jegindø blev der tidligere drevet et omfattende fiskeri i Limfjorden. Af flere årsager er dette ophørt, men fiskeriets og fiskerbefolkningens historie kan opleves i tre af de gamle redskabshuse - "Æ Fywerhus", "Æ Boe'hus" samt "Æ Gåe'hus" - ved havnen på Jegindø.

Ved hjælp af gamle fiskerredskaber, fotografier, oplysende tekst og en videofilm, fortæller udstillingen om livet som fisker ved fjorden. "Æ Fywerhus" er bygget i 1911 som bøde- og redskabshus for fisker og husmand Iver Holm, da han, som så mange andre på den tid, begyndte at fiske med den tids nye, store bundgarn.

Netop Jegindø har en spændende fortælling at berette. For det var hertil mange "havboere" fra Agger og Harboøre flyttede, da Vesterhavet i løbet af 1800-tallet oversvømmede stadig mere af den smalle landstrimmel der vesterude skiller Limfjorden fra havet. De bragte deres viden om fiskeri med sig, og det er i høj grad takket være dem og deres efterkommere at Jegindø blev et centrum for fiskeriet i hele den vestlige Limfjord.

Oplevelsen bør ikke slutte med besøget i "Æ Fyverhus". Gå også en tur på havnen og få et indtryk af den hyggelige atmosfære. Selvom mange fiskere i dag fisker i Nordsøen, er der stadig fiskeri efter muslinger fra havnen.

Museet "Æ Fywerhus" støttes økonomisk af Struer Kommune og er musemsmæssigt knyttet til Struer Museum. Jegindø Fonden blev stiftet i 1989 på initiativ af direktør for Ålborg Kongres og Kulturcenter og konsul, Ernst Trillingsgaard. Han er født og opvokset på Jegindø, og det fortæller han blandt andet om i bogen: Høj cigarføring.