©  Foto:

Brødrene Grams Arkiv og Museum

Et moderne industri-eventyr.

Se, hvordan et industrieventyr kan medvirke til udviklingen af en by. Besøg Brødrene Grams Arkiv og Museum.

Tag til Vojens og oplev eventyret om et landsbysmedie, der var med til at udvikle den lille stationsby, til en driftig by. Her får du historien om en virksomhed, der forstod at udvikle knowhow på alle fronter inden for køle-fryse teknologien. 

Landsbyen Vojens voksede, i takt med virksomheden, til en moderne provinsby. Uden Brødrene Grams energi og idéer havde der bare været marker, hvor byen nu ligger.

Efter rygterne om, at jernbanen kom til Sønderjylland blev byen grundlagt, og efter banen var etableret, kunne byen takke en fremsynet Hans Gram for, at han så muligheder heri og grundlagde sin virksomhed og at den gennem de efterfølgende 100 år beskæftigede en stor del af befolkningen i Vojens. I 1901 byggede Hans Gram et maskinværksted på 100 m2 i Vojens, hvor han bl.a. kunne levere komplette mejerier. Senere indtrådte broderen Aage Gram ind i virksomheden. Virksomheden skiftede samtidig navn til Brødrene Gram. I løbet af 100 år voksede antallet af medarbejdere fra nogle få til ca. 3500, og virksomheden fik datterselskaber og forhandlere over hele verden.


Åbningstider:
Museet er kun åbent efter aftale.
Skriv en e-mail til personalet med følgende information:

  • Ønsket besøgstidspunkt
  • Antal deltagere
  • Hvilken email-adresse svaret skal sendes til

Er der besøg med kort varsel, bedes man aftale besøget via telefon.

Ved gruppebesøg kan du også bestille:
- Servering med kaffe og brød m.m.
- Et indslag om Brødrene Grams eller Industriens historie.