©  Foto:

Byvandring i Christiansfeld - Guidede ture for grupper

Kom på en historisk byrundvisning i Christiansfeld med guide, der på inspirerende vis fortæller om byens historie, Brødremenigheden i Christiansfeld og om honningkagerne, som byen er berømt for.

Oplev arkitektur, historie og honningkager

Den 4. juli 2015 blev Christiansfeld udpeget som verdenskulturarv. Det skete på UNESCO komiteens møde i Bonn. Dermed har Danmark nu 6 steder på den attraktive verdensarvsliste.

"Christiansfeld er nu blevet et verdensnavn. Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke Brødremenigheds by. Rigtig mange mennesker har en aktie i, at det er lykkes. Men når det kan ske, så er det jo reelt, fordi vores daværende konge Christian d. 7. gav lov til, at Brødremenigheden måtte opføre den unikke bymidte. Det blev starten på det, som nu er verdenskulturarv. Jeg ser frem til, at både turister og resten af Danmark vil få øjnene op, for det helt særlige der er i Christiansfeld,” siger Jørn Pedersen, borgmester, Kolding Kommune.

Christiansfeld er grundlagt i 1771 og opkaldt efter Kong Christian VII. Christiansfeld er en af de bedst bevarede brødremenighedsbyer i verden. Byen er speciel ved at være planlagt og bygget efter samme mønster som den første Brødremenighedsby Herrnhut i Tyskland. Den er altså ikke opstået gradvist som så mange andre småbyer i Danmark. Størstedelen af den oprindelige by blev bygget fra 1773 til 1812, og den gamle bydel er i dag et levende kulturminde midt i byens hjerte - og en del af byens og borgernes hverdag.

Christiansfeld er de seneste år blevet nænsomt renoveret og skiller sig ud fra andre byer i Danmark med sin særlige og gennemførte arkitektur og velbevaret bykerne.

I hjertet af Christiansfeld er der god mulighed for at nyde byens butikker i stemningsfyldte og historiske rammer. Her er café og bageri, hvor de originale Christiansfelder honningkager sælges, butikker med lækre delikatesser, som vin, kaffe og chokolade og andre speciale butikker.

Historisk byrundvisning

Kom på en historisk byrundvisning i Christiansfeld med guide, der på inspirerende vis fortæller om byens historie, Brødremenigheden i Christiansfeld og om honningkagerne, som byen er berømt for.

Vi samles på Kirkepladsen ved Brønden og på byvandringen i Christiansfeld følger vi de lige gader og smukke bygninger.
Vi vil bl.a. besøge Brødremenighedens Kirke ”Salshuset” og kirkegården ”Gudsageren”, hvor det er en helt speciel oplevelse at gå ad de vinkelrette stier indrammet af Lindetræer.

Christiansfeld er en forunderlig by da byen er planlagt og opført af Herrnhuterne som hovedkvarter for Brødremenigheden i Danmark og opkaldt efter Kong Christian VII.

Arkitektonisk ses Christiansfelds lige ikke i Danmark. En stram og harmonisk arkitektur danner rammen om et roligt og grønt byrum.
Med sine lige gader og smukke bygninger, samt den enestående og smukke Kirkeplads, er Christiansfeld en arkitektonisk perle.

Brødremenighedens Kirke er præget af enkelthed. Det store rum (Salen) er Danmarks største kirkesal uden bærende søjler og kan rumme 1000 personer.
Udsmykningen er enkel: Det store rum er holdt helt i hvidt, uden alter, døbefont og vægudsmykning. Eneste udsmykning er de gamle håndsmedede lysekroner fra 1776. Trægulvet er ubehandlet og bestrøet med sand. Der findes ingen prædikestol men derimod et liturgibord.

Kirkegården Gudsageren er Brødremenighedens kirkegård, og er anlagt i korsform. Der findes ingen familiegravsteder; søstrene hviler til højre og brødrene til venstre - nøjagtig som menigheden sad i kirken engang. Gravene er alle ens – et symbol på, at alle er lige efter døden.

Varighed: 1½ time 
Velegnet til: Alle (NB! Turen rundt i byen har en længde på ca. 2,5 km)
Booking: Gennem Museum Kolding, se mere her Museum Kolding