skip_to_main_content

Christiania

Christiania er en hippiefristad midt i København, og uden tvivl én af Danmarks største turistattraktioner.

Det kontroversielle område er elsket af mange, men har været omdrejningspunkt for heftig debat på grund af beboernes frisindede forhold til hash, og en række uheldige voldelige optrin på området.

Christianias historie strækker sig helt tilbage til 1971, hvor en gruppe slumstormere klippede hul i hegnet til Bådsmandstræde Kaserne. Og hurtigt blev fristaden kendt for Pusher Street.

I dag bor mange af de oprindelige indbyggere stadig i den kollektivt styrede landsby, og området har da også en umiskendelig 70'er aura. Der bor omkring 1000 mennesker fast på Christiania, og hvert år besøges fristaden af cirka en halv million gæster.

Fonden Fristaden Christiania

Christiania eksisterede under særlige vilkår i 40 år med konstante konflikter og sammenstød mellem de lokale christianitter og den danske stat.

'Normaliseringsindsatsens' begyndte i 2004, og i 2011 blev der indgået en aftale, som betød, at den 1. juli 2012 blev Fonden Fristaden Christiania grundlagt.

Fonden ejer nu hele den del af Christiania, der ligger uden for de beskyttede volde, og lejer bygningerne og arealerne inden for voldene af staten.

Det er lykkedes Christiania - til dels ved salg af folkeaktier - at samle de 76 millioner kroner, som det koster Fonden Fristaden Christiania at blive herre i eget hus.

Tipier og bananhuse

Kreative selvbyggerhuse i alskens former og farver er strøet med gavmild hånd over hele området, og du kan finde flere økologiske spisesteder. Værksteder, gallerier og spillesteder byder inden for til alternative, kulturelle oplevelser og indkøbsmuligheder.

Fristaden er smukt beliggende langs voldene og du kan gå en fin tur langs fristadens yderområder.

Din sikkerhed

Det er vigtigt, at du er bevidst om, at Christiania ikke er som andre bydele i København. Området kan for nogen virke råt og navnlig miljøet omkring Pusher Street udpeges af politiet til at være styret af organiserede kriminelle.

Christianitterne har selv vedtaget regler, som de af sikkerhedsmæssige årsager opfordrer besøgende til at overholde: De fraråder gæster at fotografere, løbe og tale i mobiltelefon på området, især i og omkring Pusher Street.

Ved hovedindgangen står der skilte om reglerne - som beboerne minder om heller ikke må fotograferes. Der har været medieomtaler af et mindre antal tilfælde, hvor besøgende, der har overtrådt reglerne, er blevet truet, forulempet eller bestjålet af de hashhandlende. Bemærk, at både handel med og besiddelse af hash er ulovlig i Danmark.

Se Staden med guide

På en rundvisning kan du få indblik i den helt specielle kultur på Fristaden. Rundviserne har levet det meste af deres liv på Christiania, og hver især giver de et personligt indblik i det alternative samfund.

På turen kommer du forbi Gallopperiet, Bananhuset, Christiania smedje, Bøssehuset, børneteatret og en række af de spændende selvbyggede huse, der gør et besøg på Christiania til en unik oplevelse.

Rundvisningerne foregår på dansk og engelsk hver dag klokken 15:00 i perioden 26. juni - 31. august (resten af året kun lørdag og søndag). Turen koster DKK 40 kontant per person.