©  Foto:

En rask gåtur i Torup - Økologisk landsby og marker

Udforsk det naturskønne Økosamfund Dyssekilde på denne 4,5 km lange vandretur i Torup, der fører gennem åbne landskaber og byder på fugleliv og lokale gårdbutikker i udkanten af Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Denne vandretur på 4,5 km følger en skiltet rute, som beboerne i Torup har opsat sammen med organisationen ”Spor”. Turen leder dig gennem Økosamfundet Dyssekilde i markskel frem til gårdbutikken på Engmosegaard. Du følger Sverkilstrupvejen / Haldvejen retur til Dyssekilde Station.

En tur hvor du oplever fugleliv og natur på helt tæt hold. Denne tur ligger lige i udkanten af Nationalpark Kongernes Nordsjælland og går gennem halvøen Halsnæs’ åbne landskaber og forbi landbrug og kornmarker i området omkring Dyssekilde – Danmarks første økologiske landsby.

Her starter turen

Turen udgår fra Dyssekilde Station. Det er ikke en helt almindelig station! Du kan både tanke op med bøger, leje en cykel eller gå en tur på deres meget velbesøgte fødevaremarked Torup Marked.

Markedet har åbent i sommerperioden om lørdagen i ulige uger. På markedsdage kan du også gå med på en guidet tur i Økosamfundet Dyssekilde. I 1990 lå her blot en kartoffelmark, i dag er der 200 indbyggere fordelt på 91 husstande som deler deres hverdag og tanker om at leve mere i pagt med naturen.

Følg skiltene med den gule pil

Allerede på stationspladsen møder du det første skilt hvor der står ”Spor” efterfulgt af en gul pil på grøn baggrund. Ruten er flot skiltet hele vejen retur til stationen. Det første skilt leder dig ind i gennem Dyssekilde. Følg skiltene gennem Landsbyen på vejen Stjernerne, til højre på Solen frem til butikken og Torup Spisehus fremme ved den centrale p- plads.

Følg Mælkevej gennem p- pladsen og materielgården, der er et sted i udkanten af landsbyen, lige før du kommer ud i det grønne, hvor du lige skal holde til venstre. Derefter kommer du gennem køkkenhaverne og den lille sø Dyssekær og så kommer der skilte som viser ud langs marken.

Markskel, søer og små stier

På turen dukker der et nyt skilt op, det er til Halsninoen, en dejlig vandretur rundt på Halsnæs. Du går nu i markskel og krydser 2 veje undervejs inden du når de to små søer og følger skellet til højre frem til stien slutter ved Sverkilstrupvejen. Der er bænke undervejs, så du kan nyde en pause og måske opleve et af de mange fugletræk som passerer henover Halsnæs.

Besøg Engmosegaard

Efter at have kigget ind til Engmosegaard, følger du enten stien retur, eller går langs Sverkilstrupvejen / Haldvejen gennem Torup frem til Dyssekilde Station.

Fakta om turen

  • Underlag: Grus i Dyssekilde, asfalt på vejen og på markerne skal du være forberedt på at jorden kan være fugtig og hullet.
  • Længde: Ruten er 4,5 km lang.
  • Turen er egnet for børn, voksne og hunde i snor.
  • Skiltning: Ruten er skiltet med ”Spor” skilte.
  • Toiletter: Der er ingen toiletter undervejs.
  • Vejrforhold: En ikke få våd og gerne vindstille dag vil være at foretrække.
  • Sæson: April til Oktober, da markerne bliver våde om vinteren.