Fredensborg Slot

Foto: VisitNordsjælland
Attraktioner
Slotte og herregårde
Fredensborg Slot har særstatus som dronningens mest benyttede residens. Det smukke 1700-tals barokslot blev bygget som jagtslot for Frederik 4. og er i dag ofte ramme om større officielle statsbesøg og familie begivenheder i kongefamilien.
Adresse

Fredensborg Slot

3480 Fredensborg

Kontakt

E-mail:fredensborg@slks.dk

Fredens slot – Danmarks Versailles

Fredensborg fik sit navn til minde om afslutningen på Den Store Nordiske Krig i 1722, hvor slottet blev bygget. Slotsanlægget er opstået trinvis gennem 1700-tallet, tegnet af datidens bedste danske arkitekter, J.C. Krieger, Nicolai Eigtved, L. de Thurah og C.F. Harsdorff. Slottet og slotshaven danner en arkitektonisk helhed som er typisk for den franske barokstil - derfor kaldes det ofte for Danmarks Versailles.

Officielle besøg og private familiebegivenheder

Slottet danner ofte ramme om store begivenheder i den kongelige familie. Her holdes blandt andet bryllupsfester, sølvbryllupsfester og fødselsdagsfester. Her modtages statsoverhoveder fra alverdens lande på officielt besøg og her afleverer andre landes ambassadører deres akkreditiver til Dronningen. Ved statsbesøg er der tradition for, at det besøgende statsoverhoved med en diamant skriver sit navnetræk på en af slottets glasruder.

Historisk haveanlæg i stor skala

Fredensborg Slotshaveer et af Danmarks største historiske haveanlæg. Lange, lige alléer udgår fra slottet i stjerneform, et træk fra havens oprindelige franske barokstil, kendt fra Versailles. Nogle alléer er blevet genskabt i nyere tid, bl.a. Brede Allé, som blev indviet i 2013 efter en omfattende restaurering. På tur igennem den smukke have kan man opleve talrige skulpturer. Imellem alléerne er der store skovpartier med slyngede stier, de stammer fra slutningen af 1700-tallet til midt i 1800-tallet, hvor stort set alle barokhaver blev omlagt til romantisk stil.

Den Reserverede Have

En del af slotshaven er forbeholdt den kongelige familie, men i juli måned og første uge i august åbnes haven for publikum. Man kan bl.a. besøge urtehaven, som leverer friske grøntsager og blomster til den kongelige husholdning, og et moderne orangeri, som blev indviet i 1995.

Nordmandsdalen med nordisk almue

En særlig oplevelse i Fredensborg Slotshave er Nordmandsdalen, hvor 70 skulpturer af norske og færøske bønder og fiskere er opstillet. Anlægget blev omfattende restaureret og genindviet i 2002.

Besøg Fredensborg Slot og Den Reserverede Have

I juli måned og 1. uge i august kan man på en guidet rundvisning se dele af slottet, slotskirken, den private have og orangeriet.

Læs mere om, hvordan du kan besøge slottet.

I samme periode er der gratis adgang til Den Reserverede Have kl. 9.00-17.00. Den øvrige slotspark er åben for publikum hele året.

Læs mere om Fredensborg Slot

Adresse

Fredensborg Slot

3480 Fredensborg

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
VisitNordsjælland