Gå til indhold
©  Foto:

Møns Klint

Møns Klint er et unikt stykke Danmarkshistorie og en fænomenal naturoplevelse, du ikke skal snyde dig selv for. 

Med en højde på 128 meter over havets overflade og en kystlinje på ca. 7 km, så er synet af klinten et soleklart bevis på de enorme naturkræfter der har skabt Danmark. 

Biosfæren på og omkring Møns Klint er usammenlignelig med resten af landet, og den er blevet anerkendt af UNESCO. Du kan finde både planter og dyr der ikke findes andre steder i Danmark. Det høje kalkindhold, der findes i jorden, er blandt andet grunden til at der findes omkring 20 arter af vilde orkideer i området. 

Klinten er meget dynamisk og er påvirket af både vind og vejr der også gør, at den er i en evig nedbrydning. Denne nedbrydning giver vandet foran klinten en helt særlig grøn-blå farve, og så indeholder den desuden flere millioner år gamle fossiler fra fortidens dyreliv. 

I forår- og vinterperioderne er der størst sandsynlighed for skred på klinten, men de kan forekomme hele året. Det er både ved løst kridt, og ved store mængder regnvandet der sker skred, og hvor der sendes både ler, mudder og kridt i havet. Man oplever det hvert år i mindre mængder og indimellem kommer der større skred. Det største i nyere tid skete i 2007 da pynten kendt som Store Taler faldt i vandet. Man mener at der i gennemsnit forsvinder ca. 2-4 cm. af klinten om året, og at hele Høje Møn derfor er eroderet bort om ca. 50.000 år.

Trapperne

Flere steder langs Klinten, er det muligt at gå af trapper ned til stranden, hvor fra du kan se Klinten fra vandkanten og virkelig fornemme højdeforskellen. Maglevandstrappen ved Geocenter Møns Klint er den mest benyttede trappe med hele 497 trappetrin fra toppen af klinten og ned til stranden. Lyder det som en lang tur? Så er der heldigvis mulighed for at holde små pauser undervejs, hvorfra du også kan nyde udsigten ud over både skoven og klinten. Find et kort over alle trapper og nedgange her. 

Føler du dig ikke klar til en lang trappe, så er der også lavet en boardwalk, hvor alle og enhver kan nyde den fantastisk udsigt over klinten! 

Lær mere om Klinten

GeoCenter Møns Klint, kan man få hele fortællingen om hvordan klinten blev til.
For at passe på naturen, anbefaler vi, at man parkerer bilen ved GeoCenter Møns Klint eller Liselund Slot. Der er betalingsafgift på p-pladsen ved GeoCenter Møns Klint.

 

Share your wonders: