©  Foto:

På knæ for vikingerne

Med stor forsigtighed skrabes millimeter efter millimeter af den samske lerjord. Hver eneste lille sorte plet markeres, opmåles og registreres, og imens bliver pigernes knæ mere og mere sorte og ømme. Det er skam ingen sommerferie det her – og så alligevel.

Fra Harvard til Brundby 
De unge mennesker, vi møder på marken, er rejst hele den lange vej fra USA til Tønnesminde ved Brundby, for at bruge tre uger på at grave fortiden frem. Størstedelen af dem studerer på det prestigefyldte Harvard University, og det er også her, Stephen A. Mitchell fungerer som professor i Skandinavisk og Folklore. Stephen har siden 2007 været en central del af sommerskoleprogrammet, som officielt hedder ”Viking Studies in Scandinavia”.

”Vikingestudier er jo voldsomt fascinerende, og perioden kan udsættes for mange forskellige fagdiscipliner som f.eks. sprog, religion, filologi, arkæologi og folklore,” fortæller Stephen. ”Jeg arbejder meget med at integrere sagn og myter i den mere videnskabelige arkæologiske disciplin, og netop kombinationen af de to vinkler er med til at gøre vores sommerskoler så attraktive,” mener Stephen.

Madeleine Woods, der studerer folklore og arkæologi på Harvard, er enig: ”Sommerkurset giver mig en enestående chance for at udvide mit studie med nye dimensioner – både teoretisk og praktisk, og det hele centreret omkring en historisk periode, der er meget spændende.”

Det historiske centrum 
Ugerne på Samsø foregår primært på udgravningspladsen ved Tønnesminde øst for Brundby, der har været det arkæologiske omdrejningspunkt i tre sommerskoleophold i træk. ”Det hele startede for alvor i 2010, hvor et detektorhold fandt flere effekter, der pegede på aktivitet i vikingetiden,” forklarer udgravningslederen, Peter Jensen fra Aarhus Universitet. ”I løbet af de tre år, vi har været her med Harvard, har vi afdækket mere end tusind kvadratmeter, og vi kan se, at der har været aktivitet på stedet siden tidlig stenalder,” fastslår Peter.

De mange fund bevidner, at området har været særligt aktiv i perioden omkring jernalderen og vikingetiden, og der er tegn på, at Tønnesminde har huset bl.a. smedje og produktion af tekstiler ligesom der også har været handel med bl.a. fedtsten fra Norge.

Alt sammen er det med til at danne et tydeligere billede af, hvordan Samsø har set ud i vikingetiden. ”Fra de historiske kilder, adskillige stednavne, der stadig findes på øen, og naturligvis Kanhavekanalen ved vi, at Samsø har været et meget betydningsfuldt sted i vikingetiden,” forklarer Stephen, hvorefter han med vild begejstring citerer fra digtsamlingen ”Den Ældre Edda”, som bl.a. fortæller, at Odin drev sejd, en særlig type nordisk magi, på Samsø.

Rugbrød and potatoes 
”Samsø is so wonderful,” udbryder de tre piger nærmest i munden på hinanden, da de bliver spurgt, om det ikke er lidt kedeligt, sådan at bruge tre gode sommeruger på en støvet mark. For det viser sig heldigvis, at de også får tid til at opleve mere af øen.

”Vi bor i Ballen, så vi bruger stranden og havnen rigtig meget. Vi har være på nogle flotte cykelture, og håber også på at kunne nå en sejltur i havkajak,” fortæller Catie Pate, der også studerer på Harvard. ”Og så er det jo fedt at være langt væk hjemmefra med andre studerende, der ligesom jeg selv er fascineret af historien,” forklarer Catie.

Særligt øens natur og energitiltag har imponeret amerikanerne, fortæller Hannah Krystal fra Yale University: ”Det er ret fantastisk, at sådan en lille ø rummer så megen historie og så meget forskellig natur. Og så er maden jo et kapitel for sig selv. Flere af os er blevet ret forelskede i rugbrød and potatoes.”

Fakta om Harvard Summer School

• Sommerskolen er et samarbejde mellem Harvard University, Aarhus Universitet og Moesgaard Museum.
• Sommerskolen varer otte uger, hvoraf tre foregår på Samsø.
• Forløbet er opdelt i tre dele: Kursus i historie og arkæologi, kursus i litteratur- og folklore samt feltarbejde.
• USA Today, en af USA’s største aviser, har sommerskolen på en top-7 liste over mest unikke studieprogrammer i udlandet.