©  Foto:

Sheltere - overnat i det fri

Har du hørt en ugles tuden, er du stødt på en ræv eller har du ligget under åben himmel og kigget op på stjernerne? Når mørket falder på, åbner en ny verden af oplevelser sig.

I Ringsted findes der flere steder, hvor man kan overnatte i naturen, hvad enten man er til shelter eller telt. 

I Vrangeskov findes både shelter og et område med fri teltning. Fri teltning er områder i udvalgte skove ejet af staten, hvor man gratis må slå sit telt op. Der er nogle regler der er gode at kende på forhånd. For eksempel er det kun tilladt at overnatte én nat samme sted, og det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser. Se mere om reglerne for fri teltning på Naturstyrelsens hjemmeside. Booking af Naturstyrelsens shelter i Vrangeskov foregår på book.naturstyrelsen.dk.

Langs med Oplevelsesstien mellem Vrangeskov og Roskildevej findes også et shelter. Shelteret har en flot udsigt og ligger helt ud til Haraldsted Sø. Der er adgang via en bådebro lige foran shelteret, og via stien mellem Vrangeskov og Roskildevej. Man kan ikke booke pladsen i forvejen, så her gælder "først til mølle" princippet. Det kan derfor være en god idé at tage telt med, for så kan man sove i der fri teltningsområde i Vrangeskov.

Ved Store Bøgeskov findes et shelter tæt ved Gyrstinge Sø. Shelteret ejes af Ringsted Skovbørnehave, men der er mulighed for at låne det. Man skal kontakte børnehaven på forhånd. Tryk på dette link og se hvordan.

Sheltere er blevet mere populært de sidste år. Er man flere på tur, eller vil man undgå at vandre med et telt, kan sheltere være en god overnatningsmulighed. I et shelter, kan man få følelsen af virkelig at sove i det fri i sammenligning med et lukket telt. Nogle sheltere er først til mølle og andre skal bookes på forhånd. Men det er god stil at være klar til at dele med vandrende, cyklister eller kano- og kajakroere, som har brug for et ly for natten på deres tur.

book.naturstyrelsen.dk findes en oversigt over alle Naturstyrelsens sheltere i Danmark.
Friluftsguiden findes både kommunale og private sheltere. Målet er, at Udinaturen skal rumme alle sheltere og andre faciliteter i Danmark, men den er ikke helt på plads endnu.