©  Foto:

Aggersborg Ringborg - UNESCOS Verdensarv

Aggersborg er Danmarks største ringborg og selvfølgelig en del af det fornemme selskab på UNESCOS Verdensarvsliste. Aggersborg er imponerende - ikke mindst dens placering.

Aggersborg er beliggende ved Aggersund i det nordvestlige hjørne af Himmerland og er klart den største af Danmarks i alt fem ringborge. Sammen med de fire andre borge, Fyrkat, Nonnebakken, Trelleborg og Borgring blev Aggersborg i september 2023 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Historien omkring ringborgen

Aggersborg er både den ældste og den største af vikingetidens ringborge og må have været et imponerende syn især fra fjorden. Et enormt bygningsværk med vold og palisade beklædt med tømmer. Borgen blev anlagt af Harald Blåtand i slutningen af 970´erne og bestod af en 9 m bred og en ca. 4 m høj cirkelformet vold, gennembrudt af fire porte orienteret efter verdenshjørnerne. Borgens indre diameter var 240 meter, og i borgens indre forbandt to træbrolagte gader portene og mødtes vinkelret i anlæggets centrum.

Opført på en bakkeskråning ved et af Limfjordens smalleste steder fremstod den markant i landskabet som et enormt bygningsværk med hele 48 langhuse inden for volden og en indre diameter på 240 meter. Aggersborg skiller sig på den vis ud ved at være dobbelt så stor som de fire andre ringborge, hvilket må skyldes dens strategiske placering ved datidens vigtigste trafikale livsnerve, Limfjorden. Fra borgen kunne færdslen og handlen mellem øst og vest, nord og syd kontrolleres.

Allerede inden borgen blev bygget, var her fra før 700-tallet en livlig handelsplads med en fremtrædende stormandsgård. Efter ringborgen blev opgivet, blev arealet en kongsgård. Efter ringborgens forfald forblev området i kongemagtens hænder, og en kongsgård opstod. I dag udgør den nuværende fredede herregård, Aggersborggård, den sidste del af Aggersborgs lange historie. Aggersborg og Vesthimmerland forbindes med historien om magtens landskab i vikingetiden. Arkæologiske fund fra området viser egnens tætte forbindelse til kongemagten og den handelsrigdom, som knyttede sig til Limfjorden.

Læs mere om Aggersborg her: https://www.vesthimmerlandsmuseum.dk/aggersborg

Digitalt kan borgen opleves via app’en ”Aggersborg”, der virker som et vindue til fortiden.

Find app'en til android her - og til Apple her! 

 

Hvert år i juli måned er Vesthimmerlands Museumsguider dagligt at finde på borgområdet, hvor de i øjenhøjde fortæller om stedets historie og tilbyder to daglige rundvisninger. I sensommeren er det muligt at opleve vikingetidens håndværk på tætteste hold, når der sidste weekend i august holdes vikingehåndværkertræf.

Se program og mere info ved Vesthimmerlands Museum