Vikingeborgen Aggersborg

Besøg Aggersborg - den største og den første af Harald Blåtands 5 ringborge

Aggersborg er beliggende ca. 2 km nord for Løgstør, på Limfjordens nordlige bred, og er den største og den første af Harald Blåtands i alt fem danske ringborge fra vikingetiden.

Borgen er opført omkring 970'erne. Selvom der er gået mere end 1000 år siden Aggersborg oplevede sin storhedstid, og de eneste fysiske vidnesbyrd befinder sig tørt og godt bag museers mure, så er historien fortsat ganske nærværende. Som besøgende på stedet fascineres man af den helt unikke udsigt over datidens trafikale knudepunkt, Limfjorden.

Vandstanden stod højere i vikingetiden, så fjorden var endnu tættere på ringborgen end den er i dag, og fra Aggersborg har det således været nemt at kontrollere, hvilke skibe der passerede gennem fjorden. Man kan i dag gå en tur på den rekonstruerede vold eller træde ind gennem voldens fire åbninger, der ligger i hver sit verdenshjørne, og tage et nærmere kig på borgpladsen, der dækker over 45.000 kvadratmeter. Nord for ringborgen, ved Aggersborg kirke, ligger et lille udstillingshus, som viser, hvordan ringborgen har set ud, og hvordan langhusene er opført. Udstillingen kan ses fra den 7. april dagligt fra 8.00 - 21.00. Der er gratis adgang.

Kilde: Vesthimmerlands Museum.

 

LEVENDE FORMIDLING hele juli 2020: 
 

For 5. år i træk vil Vesthimmerlands Museums guider være at finde på Danmarks største vikingeborg, Aggersborg. 

”Passagen over fjorden tiltrækker såvel nu som i vikingetiden masser af folk, og derfor er det naturligvis vigtigt for os at tage godt imod de mange turister, der lægger vejen forbi”, fortæller museumsinspektør Maria Clement Hagstrup, der koordinerer den levende formidling. Hver dag fra kl. 10.00-16.00 i juli måned vil det således være muligt at møde museets guider på Aggersborg, og som noget nyt i år er der planlagt gratis rundvisninger dagligt kl. 11.00 og kl. 14.30. Ydermere vil ”Aggersborgvikingerne”, der hvert år står bag vikingedagene i august, udvalgte dage være til stede og vise gammelt håndværk.

”Forhåbentlig vil Aggersborg og de andre ringborge om nogle få år figurere UNESCOs verdensarvsliste og tiltrække besøgende fra hele verden. Vores tilstedeværelse på Aggersborg hen over sommeren har ud over den formidlingsmæssige del også til formål at opsamle data, som kan indgå i vores fremtidige planer for stedet, når det forhåbentlig ender som verdensarv”, understreger Maria Clement Hagstrup. 

Historien er langt fra statisk, og nye arkæologiske fund i Limfjordsområdet er hele tiden med at til give nye perspektiver. Når man besøger Aggersborg, vil guiderne således være ”bevæbnet” med den nyeste viden, som på alle måder understreger Vesthimmerlands betydning i vikingetiden. Fra Ulv Galicienfarers grav i Næsby til pragtsværdene fra Vilsted Søndersø og nyeste detektorfund fra kommunen, som tilsammen er med til at tegne et samlet billede af en periode, hvor Vesthimmerland var alt andet end udkant. Faktisk var Limfjorden at betragte som datidens motorvej, og på alle måder af helt central betydning.

Det og meget mere bliver der mulighed for at blive klogere på, når sommerens formidling indledes på den første dag i juli.