Gå til indhold
Hirtshals

Vestkystens madfestivaler - fra hav til land

Foto: Food Out West

Besøg en af Vestkystens mange festivaler eller events. På Vestkysten kan man selv tage del i de mange fødevareoplevelser og komme tæt på kystens råvarer, terroir og de lokale fødevarehåndværkere, deres produkter og historier ved de mange festivaler og events, der foregår året rundt. .

Kan man få fisk og skalddyr på madfestivaller?

Om foråret kan man opleve Hvide Sande Sildefestival og Thorsminde Sildedag. Begge steder hylder de mange lystfiskere den sølvklædte fisk og dyster om, hvem der kan fange den største, og hvem der er bedst til at filetere dem. Og så er der selvfølgelig sildebord med snaps og årets sildeopskrift.

I Hvide Sande er egnsspecialiteten dabs ligeledes en forårsbebuder. I maj kan man smage de tørrede dabs, saltede fladfisk, oftest isinger, som hænges til tørre i den salte vestenvind. I gamle dage hængte man dem til tørre på skibenes sejl. Dabs nydes enten kolde, stegte, ristede eller kogte med purløgssovs. En anden specialitet er Hvide Sande-rejen, den lille grå og smagfulde hestereje, som de seneste år har vundet indpas som delikatesse også i Danmark, og som Hvide Sandes fiskere vil udbrede kendskabet yderlige til ved den årlige rejefestival.

Første, anden, tredje! I Skagen, Thorsminde, Stenbjerg, Thyborøn, Hvide Sande, Bork og Esbjerg kan man sommeren igennem byde på dagens fangst og opleve den specielle stemning, når de gammeldags fiskeauktioner genoplives, og auktionarius svinger hammeren, så også turister og private kan byde på fisk til at tage med hjem til middagsbordet.

Hvad er Fiskens Dag?

Man kan også opleve Fiskens Dag, der samler de lokale såvel som turister, og som afholdes i Hirtshals, Hvide Sande, Esbjerg, Thyborøn og Thorsminde og i Hanstholm, hvor dagen kaldes for "Haw Daw". Programmet er forskelligt fra by til by, men underholdning og konkurrencer er faste indslag, for eksempel kend din fisk-konkurrence eller mesterskab i krabbefiskeri, og der er boder med alt godt fra havet og live musik.

I august står Hirtshals på den anden ende, når Hirtshals Fiskefestival løber af stablen. De omkring 10.000 besøgende, der kommer hvert år, kan opleve den levende havn og komme på rundtur i havnebassinet og smage havets herligheder hos de mange aktører, der byder på fristelser i mundrette portioner. Festivalen tiltrækker også dygtige kokke, som dyster i den skarpe konkurrence om at vinde årets kokkekonkurrence, Local Cooking. Hvert år udvælges en fiskeart som hovedingrediens, som alle kokke skal anvende i deres ret. Mange af restauranternes bidrag i konkurrencen er at finde på deres menuer efterfølgende. Ved festivalen kåres også Årets Sild, gammelmodnet selvfølgelig, som kan smages på festivalen og efterfølgende købes i butikkerne.

Skagen

Foto:Food Out West

Hvad er Vadehavets Østers?

De fås i dusinvis, og det er bare at spise løs, for der er masser af østers. Ved Oyster Trophy Week i oktober fejres sæsonstarten på den danske østers med events i hele landet og ved Limfjorden og Vadehavet, hvor bankerne er fyldt med de små skaldyr. Ved Limfjorden kan man finde den originale europæiske østers, en unik og verdenskendt delikatesse. I Vadehavet har østersen været uddød, men nu er den tilbage i form af stillehavsøsters. På Fanø kan man i ugens løb smage topkokkenes østersanretninger ved kåringen af ”Årets Østerskok” og få fif til tilberedning eller samle dem selv på østers- og urtesafari.

Lam

Tusindvis af lam og får boltrer sig med rigelig plads og overflod af lækkert græs langs kysten i Thy, ved Bovbjerg, langs de store åer og ved Vadehavet. Langs Vestkysten finder man noget af det bedste og mest eftertragtede lammekød, der er i høj kurs blandt restauranter landet over. Hvert år i juni er der lammefestival i Sydvestjylland. På de lokale restauranter serveres der i løbet af festivalen kreative retter med lam, der får den udsøgte smag fra de næringsrige og salte græsser i marsken.  

I efteråret pibler det frem fra skovbunden med kantareller og Karl Johan og andre delikate spisesvampe. Svampene vokser især i mager og lidt sur skovbund, hvor fyrreskov vokser i sandjord, hvilket gør den jyske vestkyst ideel til svampesankning. Sammen med kyndige naturvejledere i klitplantagerne langs kysten i for eksempel Tornby, Tved eller Blåvand kan man om efteråret tage på svampejagt og fylde kurven med de eftertragtede skatte. I løbet af den årlige Svampeuge i september i Naturpark Vadehavet serverer mange af spisestederne særlige menuer med de delikate svampe.

Vildt i klitplantagerne

Klitplantagerne, hvor der er afveksling mellem skov og de åbne vidder, tiltrækker en stor bestand af råvildt og krondyr. Der er mange steder langs kysten, hvor man kan spotte de imponerende dyr om efteråret, for eksempel i Nationalpark Thy, på Klosterheden eller ved Oksbøl Krondyrsreservat, hvor man kan tage på kronvildtsafari som en del af Krondyrfestivalen. Fra observationsskjul kan man få et bjergtagende skue af de imponerende dyr, og man kan spise vildt på restauranterne under festivalen.

Hvilke lokale råvarer og specialiteter finder I på markedspladserne?

Lokale frugtavlere, bryggerier, gårdbutikker, ostemagere, mikrodestillerier, røgerier og mange andre fødevarehåndværkere stiller op med stader og foodtrucks, når der er fødevarefestival i Hvide Sande, Filsø og på herregården Nr. Vosborg. Det summer af markedsstemning, og her kan man smage, nyde, dufte og købe de bedste lokale fødevarer og delikatesser, høre livemusik og få fortalt historierne bag de forskellige produkter. I Thy samles får- og bæravlere, producenter af is og whisky og andre fødevareiværksættere fra egnen og inviterer til "Smag på Thy," der finder sted i Thisted i juni.

Om sommeren er der torvemarked i Løkken og råvaremarked i Blokhus, hvor producenter og landmænd kommer ind for at sælge deres råvarer. I september kan man i Løkken på den lange læmole opleve Løkken Molefestival med madboder og modeshow. Det er også i september, at fødevareproducenter samles i Højer til ”Smag på Marsken”, hvor man kan få smagsprøver og købe lokale delikatesser som pølser, østers og lam. Ved Bovbjerg Fyr er der om efteråret marked med boder med lokale fødevarer og kunsthåndværk samt fyrets egen vaffelbod.

Der er gode muligheder for at møde og handle hos de mange lokale producenter, der er en del af sammenslutningen Kulinarisk Vestjylland, enten hos dem selv eller i gårdbutikkerne. Hen over året besøger Skjern Enges små producenter byer og arrangementer med smagsprøver som en del af foreningens 'Kulinariske Karavane.’

Det er nemt at få smag for Vestkysten. Her er oplevelser for smagsløgene året rundt. Sæsonerne, naturens variation og kystens alsidige råvaregrundlag kan smages i de lokale produkter, som de mange festivaler og markeder er udstillingsvindue for. På kysten fejrer hver by sine råvarer, og man kan møde de driftige ildsjæle, der forvandler dem til interessante og stedbundne smagsoplevelser.

Skagen

Foto:Food Out West

Læs mere om andre fantastiske kultur- og fødevareoplevelser på Vestkysten 

Skagen
Besøg madfestivaler- og events på Vestkysten
Hvide Sande
Vestkystens røgerier og fiskebutikker

Share your wonders: