Yellow rapeseed fields close to Aarhus in Denmark

Margueritruten

Foto: Dennis Borup Jakobsen

Margueritruten er en smuk dansk rute, der leder forbi mere end 200 af landets største og mest spændende seværdigheder og gennem noget af Danmarks smukkeste natur.

Den samlede rute er 4.218 km lang, og på sin snørklede vej rundt i landet kommer den ud i de fleste afkroge – dog ikke til Bornholm og øerne i Kattegat. Ruten følger et sammenhængende forløb og passerer aldrig den samme vej to gange.

Er der skiltning af Margueritruten?

Margueritruten er markeret med et firkantet skilt, der på brun baggrund viser en gul-hvid marguerit. Ruten er overalt tilgængelig for biler og motorcyklister, men mange steder følger den meget smalle landeveje, der ikke er velegnet for busser og campingvogne. Kun undtagelsesvist, nemlig på strækningen over Storebæltsbroen, følgen den motorvejen. Da ruten mange steder følger små og mindrebefærdede veje, er store dele af den også velegnet for cyklister.  

Foto:VisitOdense

Hvad kommer du til at se på ruten?

Det ville være lidt af en opgave at opremse alle de seværdigheder, som du kommer forbi på Margueritruten. Men det er blandt andet vores storslåede naturperler, såsom Rubjerg Knude, Råbjerg Mile, Vadehavet og Møns Klint, og kulturelle højdepunkter som ARoS, Kronborg Slot, og Tivoli.

Der er ligeledes en masse oplevelser for børn i alle aldre. For eksempel leder ruten dig forbi LEGOLAND og LEGO House i Billund, og Knuthenborg Safaripark på Lolland.

Du kan læse mere om rutens seværdigheder og mest nævneværdige stop i Politikens "Turen går til Danmark ad Margueritruten".

Foto: Mark Gray
Rubjerg Knude Lighthouse and sand dunes, North Jutland
Foto: © Mette Johnsen

Margueritrutens oprindelse

Magueritruten blev indviet af Dronning Margrethe i 1991. Ruten er opkaldt efter Dronningens favoritblomst, margueritten. Siden 2001 har Friluftsrådet ejet margueritruten, og det er Naturstyrelsen, der er sekretariat for Margueritruten. 

Margueritruten på kort og til GPS 

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du se og downloade Margueritruten til din GPS.

Læs mere om dele af ruten her

Margueritruten på Stevns
Margueritruten på Stevns
Margueritruten i Toppen af Danmark
Margueritruten i Toppen af Danmark
Margueritruten i Nordthy
Margueritruten i Nordthy
Margueritruten i Sydthy
Margueritruten i Sydthy
Margueritruten - Korsør-Skælskør
Margueritruten - Korsør-Skælskør