
Hanstholm - lokale fiskeretter
Med tro, håb og kærlighed som ingrediens
Nationalpark Thy klæder sig efter årstiden i enten lilla, gyldne eller grønne farver. Et bakket pragtstykke af vild istidsnatur, der smykker sig med gyldne solnedgange af den slags, der kandiderer til et screensaver-motiv. Klitheden ligner et månelandskab.
Uvist er det, om verdens ende ligger for enden af vejen, når man begiver sig nordpå fra Klitmøller ad rute 181. Men så stikker fyret ved Hanstholm pludselig frem og bryder landskabet for enden af Kystvejen - der hvor Hanstholm Knude og Jyllands skulder begynder.
Ved indkørslen til Hanstholm trodser køerne tyngdekraften, som de står der på de stejle skrænter og græsser med Skagerraks skummende bølger i baggrunden. Her gnubber dansk guldaldernatur skuldre med mere rå og vindblæst realisme til udsigten af Nordeuropas største befæstningsanlæg fra Anden Verdenskrig og den moderne fiskeindustri nede på havnen.
Fiskeauktionen, en af Europas største, og gaffeltrucksene, der zig-zagger fra molen til de mange forarbejdningsvirksomheder, vidner om heftig aktivitet på havnen, en af de travleste i Nordeuropa, som udbygges i disse år.

Foto:Food Out West
Spis frisk fisk med udsigt
På havnen er der flere spisesteder, hvor man kan få tilberedt fisk så frisk, som de overhovedet findes. Og man kan på samme tid følge med i livet på byens største arbejdsplads.
Folk kommer langvejs fra for at smage de berømte stjerneskud, der er jysk i størrelse og let kan slå benene væk under en. Eller mørksejen, der røges med lyng fra Nationalparken, en specialitet, der kun kan fås her.
Fiskene røges også her på god gammeldaws manér. Her er ingen termostatstyrede ovne, men der fyres på klassisk vis med bøgebrænde og -smuld for at give den bedste smag til silden, ålen og de andre fisk fra auktionen rundt om hjørnet. Eller makrellen, der fanges fra september til november - for på den tid af året er de fedest og bedst til at blive røget.

Foto:Food Out West
Flere spisesteder ved havnen er nærmest blevet institutioner i byen, og den autentiske stemning tiltrækker både lokale fra Mors og Thy, håndværkerne og fiskerne på havnen samt udenbys gæster i turistsæsonen. Al maden er hjemmelavet, fra stegt flæsk, stjerneskud, schnitzel til steaks, som folk kører langt for at smage. Fisken købes direkte fra auktionen, og kødet kommer fra slagtere i Thy. Det gør de, fordi man her stiller store krav til leverandørerne. Og at udsigten herfra samtidig er en af Hanstholms bedste, med kig til Nationalpark Thy, stranden og den travle havn, gør heller ikke noget.
Sulten kan også stilles på toppen af det, de lokale kalder Pynten. Her er mad lavet med lige dele tro, håb og kærlighed, som de selv siger deroppe. Her kan man få en burger med fritter og en Cold Hawaii-øl serveret på kanten af verden med en bjergtagende udsigt til havnen, kystlinjen og klitheden. Her serveres livretter frem for dogmer, og retterne viser sig på tallerkenen som pandestegte rødspætter, kartoffelmadder eller hønsesalat. Det kan også være sild og snaps, hvidvinsdampede limfjordsmuslinger, tacos eller en omgang citronfromage. Det er også muligt at overnatte heromkring, hvor der på udvalgte aftener er koncert eller comedy-talenter, der gæsteoptræder.

Foto:Colin Seymour
Fang selv fisk på Det Gule Rev
Er man mere til selv at fange sin aftensmad, og er man morgenfrisk, så kan man møde op på Hanstholm Havn kl. 6. Fra begyndelsen af marts til slutningen af oktober stævner både herfra ud på dagstur med kurs mod det Gule Rev, et 150 kilometer langt højplateauområde i Nordsøen på kanten af ”Norskedybet”.
Med ombord er forventningsfulde lystfiskere med gummistøvler, klædt lag på lag og til lidt af hvert og klar med stænger med forfang og krog, gummiblæksprutter og en pirk for enden af snøren. De kommer ofte langvejs fra for at fiske ved det legendariske og sagnomspundne rev og drømmer om den store fangst, når hornet lyder med signal om, at nu må der fiskes.
En 20 kilos fisk er ikke usædvanligt; det være sig hovedsagelig torsk, men også sej, langer og lubber.
Sent på eftermiddagen går det tilbage til havnen - og med jord under fødderne og fangsten foreviget på mobilen kan man så tage sin fisk med hjem i køkkenet - hvis man da har været så heldig at få en på krogen derude.

Foto:Food Out West