Gå til indhold
Henne Blåvand

Henne & Blåvand - smukke feriesteder

Foto: Food Out West

I natur og kulinarisk vildskab

Omkranset af brede strande og det brusende Vesterhav mod vest samt et fladt og åbent landskab af vidstrakt hede, skov og søer mod øst ligger Henne og Blåvand midt i Naturpark Vesterhavet. 35 kilometers vild, farverig og bjergtagende natur langs den sydvestjyske kyst, hvor sanseindtryk og oplevelser skifter i takt med årstiderne.

Strandfiskeri er en helt særlig oplevelse, og langs store dele af kyststrækningen er der fra april til september gode chancer for at fange pighvar. Denne delikate fisk bliver også kaldet ”smukt gulvtæppe” for dens evne til at camouflere sig på sandbunden.

Klitplantagerne - især hvor skov og de åbne vidder mødes - er gode steder at opleve en stor bestand af råvildt og krondyr. Om efteråret kan man tage på kronvildtsafari, og fra et observationsskjul kan man få et bjergtagende skue af de imponerende dyr.

Henne Blåvand

Foto:Mikkel Jezequel

Det er også om efteråret, kantareller, tragtkantareller, karljohan og pigsvampe pibler frem fra skovbunden i plantagerne. Sammen med kyndige naturvejledere og områdets kokke kan man fra september tage på svampejagt og fylde kurven med de eftertragtede skatte. Og skovbundens skatte bliver også fejret af områdets mange spisesteder, som gerne serverer særlige menuer, der hylder de delikate svampe. 

Fristed for arkitekter og michellin-mad med rock’n’roll-attitude

Den vilde natur giver et helt særligt råvaregrundlag, og nogle af kystens mest kreative og interessante spisesteder findes netop her.

I et vestjysk ørkenlandskab af hede og sand findes et arkitekttegnet badehotel fra 1936, der serverer rødspætter og andre lokale råvarer i lyse stuer. Det er helt derude, hvor mobilsignalet slipper, og hvor støvet hvirvler omkring som i en amerikansk roadtrip-film. Herude drog storbyens kulturradikale ud for at spise og nyde, mens de morede sig og slappede af med ligesindede. Og den dag i dag kommer her mange storbymennesker for at opleve den fredede natur og den gode mad.

Herude tæt ved havet hersker der bredde i køkkenerne - næsten så stor bredde som en vestjysk strand. Du kan finde alt fra madbod til Michelin-restaurant, med plads til eksperimenter og en rock’n’roll-agtig tilgang til madlavning og madoplevelser. Selvom tilgangen til maden kan synes rå og rocket, hersker der også præcision og stor dedikation i køkkenerne hos vestkystens restauranter. Herude er der nok med rytme og bredde i tonerne, men taktarten er ikke altid i synch med dogmer og tidens omskiftelige tendenser - herude spiller man lige så gerne efter helt egne, kreative kompositioner.

Henne Blåvand

Foto:Food Out West

Til bords på første klitrække

Gennem generationer er familier kommet for at holde ferie ved Hvidbjerg Strand, tæt på feriebyen Blåvand.  Det ellers vilde Vesterhav ruller i mere rolige bølger her, hvor Horns Rev, der strækker sig ca. 40 km ud i havet, danner en slags lagune. I første klitrække kan du smage for eksempel bakskuld - en saltet og røget skærising - hvis da ikke rejer fra Vadehavet frister som en helt særlig delikatesse.

Et stenkast fra vandkanten, og med gratis solnedgang over Henne Strand, serverer man også smukke anretninger af friskfanget og bæredygtig fisk eller veltilberedt krogmodnet kød. Og sæsonen igennem byder man på økologiske grøntsager fra nærliggende køkkenhaver samt vilde urter og bær, der sankes i skov og på mark.

Henne Blåvand

Foto:Food Out West

Tag naturen med hjem

Man kan også tage den spiselige natur med hjem herude ved havet. Rene råvarer fra skov, strand og mark er smagsgivere for de hjemmelavede marmelader, honning, salt, dressinger, saucer, snaps og øl, der sælges flere steder, hvis man ikke vil nyde dem i caféer og på restauranter.

Hver pinse står i fødevarernes navn ved Filsø, Danmarks sjettestørste sø, der er genopstået som del af et stort naturgenopretningsprojekt. Her stiller ostemagere, frugtavlere, bryggerier, gårdbutikker, mikrodestillerier, røgerier og andre fødevarehåndværkere op med stader og food trucks, hvor de serverer smagsprøver og historien bag netop deres produkt.

Henne Blåvand

Foto:Food Out West

Share your wonders: